Bartol Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Cześć! Chciałbym zapytać czy długie przebywanie piwa przed refermentacją w szczelnym fermentorze może spowodować infekcje? Jest to piwo które raczej nadaje się do leżakowania (Christmas Ale). Nie jest to styl który szybko traci swoją świeżość. Kolejną rzeczą która się do tego ma jest gęstwa. Czy powiedzmy po takim staniu piwa przez 3 tygodnie do miesiąca, drożdże nadal będą zdatne do zebrania gęstwy? Pytam bo nie ma mnie długo poza domem i wracam dopiero na święta. Serdeczne dzięki za każdą odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 3 tygodnie czy miesiąc to nie jest długi czas piwa w fermentorze. Dla piwa ok 16 BLG 3 tygodnie są normalnym czasem fermentacji. Gęstwa, o ile jej nie zakazisz będzie zdatna do ponownego użytku. Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Wczoraj zabutelkowalem RISa po półrocznej fermentacji tylko burzliwej, bez żadnych problemów infekcji itpWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Bartol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartol Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 4 minuty temu, Robert87 napisał: Wczoraj zabutelkowalem RISa po półrocznej fermentacji tylko burzliwej, bez żadnych problemów infekcji itp Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka 5 minut temu, Mibor napisał: 3 tygodnie czy miesiąc to nie jest długi czas piwa w fermentorze. Dla piwa ok 16 BLG 3 tygodnie są normalnym czasem fermentacji. Gęstwa, o ile jej nie zakazisz będzie zdatna do ponownego użytku. Kamień z wątroby, dzięki! Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się