Skocz do zawartości

Długi czas przebywania piwa w fermentorze.


Bartol

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!
Chciałbym zapytać czy długie przebywanie piwa przed refermentacją w szczelnym fermentorze może spowodować infekcje? Jest to piwo które raczej nadaje się do leżakowania (Christmas Ale). Nie jest to styl który szybko traci swoją świeżość.
Kolejną rzeczą która się do tego ma jest gęstwa. Czy powiedzmy po takim staniu piwa przez 3 tygodnie do miesiąca, drożdże nadal będą zdatne do zebrania gęstwy?
Pytam bo nie ma mnie długo poza domem i wracam dopiero na święta.

Serdeczne dzięki za każdą odpowiedź. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Robert87 napisał:

Wczoraj zabutelkowalem RISa po półrocznej fermentacji tylko burzliwej, bez żadnych problemów infekcji itp

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka
 

5 minut temu, Mibor napisał:

3 tygodnie czy miesiąc to nie jest długi czas piwa w fermentorze. Dla piwa ok 16 BLG 3 tygodnie są normalnym czasem fermentacji. Gęstwa, o ile jej nie zakazisz będzie zdatna do ponownego  użytku.

 

Kamień z wątroby, dzięki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.