Skocz do zawartości

Chmielenie na Zimno bez przelewania na cichą


mmmPiwerko

Rekomendowane odpowiedzi

Hej jestem początkujący będę robić 3 warkę i mam pytanko, chce zrobić cichą w tym samym fermentorze co burzliwą, nie chce zbierać drożdży. Jakby ktoś miał jakiś pomysł jak zredukować  ilość chmielin do minimalnego poziomu to byłbym wdzięczny. Chciałbym aby piwo które leciałoby do butelek było już przefiltrowane. Myslalem o tym aby zrobić jakiś filtr z siatki 0,2mm oczko nakręcany do kranika od środka ale nigdzie w mieście nie mogłem zakupić tej siatki. Torebki na herbatę? Siateczka muślinowa odpada bo ma za duże oczka.  Dodam że będę warzył Black IPA wiec chmielu będzie 200g. Chętnie wysłucham wszystkich rad :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze: cold crash (schłodź brzeczkę na 2-3 dni przed rozlewem)

Po drugie: skarpeta (filtracja tuż przed butelkowaniem)

Po trzecie: ostrożnie, nie zaciągając osiadłego na dnie mułu, zdekantuj (używając "damskiej", wspomnianej już,  skarpety) do fermentora, z którego będziesz dokonywał rozlewu / butelkowania. 

Edytowane przez Jancewicz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.