kalamara Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Witajcie Zastanawiam sie nad kotłem do zacierania ale im wiecej czytam tym wiekszy mętlik mam w głowie Garnek mialby mi służyc tylko do zacierania ziarna na whisky a nie warzenia piwa. Zacierałbym ziarno niesłodowane a wiec dochodzi jeszcze etap upłynniania czyli podgrzewania do temp 80-90stopni co w przypadku słodu mozna pominąc. Czy w takim wypadku nie przypali mi sie to wszystko? Co mozna by zastosowac zeby tego uniknąc? Worek do zacierania? Zacierałbym jednorazowo 6-7kg słodu Jaki kocioł byłby dobry do 1500zl Dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Najlepiej jakiś keg, grzałki, mieszadło, fałszywe dno do filtracji i prosty sterownik temperatury i mieszadłaWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 I w budżecie się zmieścisz spokojnieWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalamara Opublikowano 19 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Dobra sprawa z tym urządzeniem ale nie mam ani zdolnosci ani narzędzi, czasu ani nikogo kto mógłby takie cos zbudowac, chyba ze ktos tu na forum wykonuje takie rzeczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Ja robię ostatnio Kolega@Marozba chwalił się w swoim poście jak to wygląda;) Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalamara Opublikowano 19 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Jaka kwota gotowego urządzenia? Mozna zobaczyc jakies zdjecia, wymiary? Interesowalby mnie raczej keg 30l z tego względu ze bede wszystko zacieral w nieduzej lazience w bloku ? i mozliwosci przechowywania takze mam ograniczone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Ale zacier fermentować normalnie będziesz w fermentorze? Kwota zależy od tego co chcesz mieć to może na priv piszWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się