Zenek97 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Witajcie bardziej doświadczeni koledzy, Jakieś 2 miesiące temu warzyłem pierwszego RISa BLG 26. 1,5 miesiąca leżał sobie na cichej w temp ~ 16 stopni. Zamierzam butelkować w ciągu 2 tygodni - powiedzcie czy warto inwestować w drożdże do refermentacji (F-2), czy te co zostały jeszcze 'załapią'. Nie wiem czy istotnie - używałem drożdży suchych - LaLBrew Nottingham 2 saszetki. Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 3 minuty temu, Zenek97 napisał: powiedzcie czy warto inwestować w drożdże do refermentacji (F-2), czy te co zostały jeszcze 'załapią'. Nie warto. Jak się okaże, że zaczną jeść pozostałe cukry, to będziesz miał granaty. Butelkuj normalnie jak każde inne piwo. Zrobiłeś tylko 2 tygodnie burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenek97 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 A sorki źle napisałem. Na burzliwej leżał 20 dni, po czym zlałem na cichą i dodałem płatki dębowe. Jak przelewałem BLG wynosiło 8 czyli odfermentowanie na poziomie ~ 70% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 2 godziny temu, Zenek97 napisał: Jak przelewałem BLG wynosiło 8 czyli odfermentowanie na poziomie ~ 70% To spoczko. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się