Zenek97 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Witajcie bardziej doświadczeni koledzy, Jakieś 2 miesiące temu warzyłem pierwszego RISa BLG 26. 1,5 miesiąca leżał sobie na cichej w temp ~ 16 stopni. Zamierzam butelkować w ciągu 2 tygodni - powiedzcie czy warto inwestować w drożdże do refermentacji (F-2), czy te co zostały jeszcze 'załapią'. Nie wiem czy istotnie - używałem drożdży suchych - LaLBrew Nottingham 2 saszetki. Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 3 minuty temu, Zenek97 napisał: powiedzcie czy warto inwestować w drożdże do refermentacji (F-2), czy te co zostały jeszcze 'załapią'. Nie warto. Jak się okaże, że zaczną jeść pozostałe cukry, to będziesz miał granaty. Butelkuj normalnie jak każde inne piwo. Zrobiłeś tylko 2 tygodnie burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenek97 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 A sorki źle napisałem. Na burzliwej leżał 20 dni, po czym zlałem na cichą i dodałem płatki dębowe. Jak przelewałem BLG wynosiło 8 czyli odfermentowanie na poziomie ~ 70% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 2 godziny temu, Zenek97 napisał: Jak przelewałem BLG wynosiło 8 czyli odfermentowanie na poziomie ~ 70% To spoczko. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi