maxhot Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 O ile taniej od rur miedzianych piętnastek. są te z wkładką aluminiową ,takie rury się klei zgrzewa?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbol2 Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Pex łączy się złączkami zaciskanymi lub skręcanymi, osobiście raczej wolałbym użyć rurki pp jest używana do wody pitnej a alu-pex do instalacji grzewczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 (edytowane) Ja mam pexy do wszystkiego. Edit: Informacje ze stron dwóch (z brzegu googla) producentów o dopuszczeniu do rozprowadzania wody pitnej: pierwsza druga Edytowane 22 Lutego 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Jako, że nie jestem specjalistą w tej dziedzinie mam pytanie: jak odczytać parametr przewodzenia cieplnego tych PEXów - chodzi mi czy nadaje się do zastosowania w całej instalacji włącznie z wymiennikiem ciepła w kotle z gorącą wodą czy raczej słabo przewodzi ciepło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 (edytowane) Takie rury wytrzymują 95 stopni nie odkształcają się bo są wzmocnione aluminiową wkładką.Zwykłe rury przy 95 stopniach staja się jak plastelina. http://allegro.pl/ru...2115154453.html http://allegro.pl/ru...2082752495.html Edytowane 25 Lutego 2012 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 (edytowane) Wynalazłem w sieci: przewodność cieplna pex-al-pex to 0,45 W/m2, a miedzi 400 W/m2. Zatem 1 m rury miedzianej będzie oddawał ciepło tak samo jak (prawie kilometr?) pex-al-pex Edytowane 25 Lutego 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 (edytowane) NO tak metale zawsze mają większą przewodność. Edytowane 25 Lutego 2012 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Czyli do Hermsa lub chłodnicy się nie nadają ... dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Zależy ile metrów potrzebujesz i ile chcesz wydać. Gdyby było tak źle z pexami ogrzewanie podłogowe robionoby z miedzi, ale wygrywa cena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi