Łyskacz Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Cześć, ostatnio odchudziłem swój browar domowy sprzedając swoją Coobre, Zostawiłem sobie poniemiecki warnik, żeby nie rezygnować do końca z piwowarstwa. Ale do sedna. Warnik niestety zakończył swój żywot i aktualnie nie mam gara do piwa :( Najtaniej wyjdzie mnie kupno https://allegro.pl/oferta/duzy-garnek-emalia-emaliowany-olkusz-40cm-30l-9763788700 i jazda na indukcji. Pytanie mam czy ktoś z Was używa taki zestaw i czy faktycznie ten gar hula na indukcji? W razie lipy wykosztuję się na nierdzewkę. Myślałem też o taborecie gazowym ale w bloku to tak średnio paradować z butlą.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Coś ten link nie za bardzo wkleiłeś. Generalnie garnki stalowe pokryte emalią (sproszkowanym szkłem) działają bardzo dobrze na kuchenkach indukcyjnych. Garnki w całości ze stali nagrzewają się znacznie szybciej niż te z nierdzewki bo te mają tyko w dnie odpowiednią płytę/warstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Problem z emaliowanymi garnkami na indukcji jest taki że bardzo często mają wypukłe dno co eliminuje je z użytku. Kup nierdzewkę, jest wieczna, a jak będziesz chciał zmienić to sprzedasz z niewielką strata. Albo jak cena jest problemem to szukaj używki.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Btw. sprzedawca faktycznie jest z Olkusza, ale garnki prawdopodobnie przypływają z Azji. Emalia Olkusz od jakiegoś czasu nie istnieje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 16 minut temu, mkrawc napisał: Problem z emaliowanymi garnkami na indukcji jest taki że bardzo często mają wypukłe dno co eliminuje je z użytku. tak, może nie nie wypukłe na zimno ale po nagrzaniu robią się lekko wypukłe i nie dolegają dobrze do płyty a co za tym idzie grzanie może być mniej efektywne, dno garnka ma taką samą grubość jak ścianka. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 17 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 ok dzięki :) Czyli iść w nierdzewkę. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beerrocker Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Hej. Ja używam takiego emaliowanego garnka na indukcji od ok 15 warek i nie widzę żadnych problemów. Zawsze podgrzewam zawartość garnka na dwóch sąsiednich polach grzewczych (u mnie dwa średnie) jednocześnie. Pozdrawiam Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 13 minut temu, Łyskacz napisał: ok dzięki Czyli iść w nierdzewkę. Dzięki. 5 minut temu, beerrocker napisał: Zawsze podgrzewam zawartość garnka na dwóch sąsiednich polach grzewczych (u mnie dwa średnie) jednocześnie. Nie wiem Ale biorąc po uwagę grube dno w garnkach nierdzewnych + brak możliwości odprysku emalii to wybieram gar nierdzewny. Minusem oczywiście cena ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beerrocker Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 (edytowane) 14 godzin temu, skybert napisał: Nie wiem Ale biorąc po uwagę grube dno w garnkach nierdzewnych + brak możliwości odprysku emalii to wybieram gar nierdzewny. Minusem oczywiście cena ale... Ale ja wiem, bo używam Jednak dokładnie dlatego wziąłem gar emaliowany zamiast nierdzewki - cena Kompletując zabawki nie byłem pewien czy nowe hobby "siądzie" czy skończy się na 1-2 warkach. Siadło, więc teraz bym może i dołożył do nierdzewki i do tego 40l. Nie jestem pewien czy nie ma znaczenia też model płyty indukcyjnej. O ile na samą wypukłość dna gara nie pomoże to rozstaw pól grzewczych a dokładniej odstęp między nimi już może mieć znaczenie. Edytowane 18 Stycznia 2021 przez beerrocker Uzupełnienie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi