Skocz do zawartości

[Docent]Debiut Miesiąca – grudzień 2020


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

Grudzień to coroczny czas podsumowań. Z oczywistych względów nie udało się przeprowadzić tylu rozmów co w poprzednich latach. Początkowo zrealizowałem podsumowanie online z przedstawicielami PINTY, Funky Fluid, Monstersa i Piwnego Podziemia. Zmęczony jednak rozmowami zza ekranu, wolałem pogadać na żywo. Tak powstały podsumowania z Browarem Artezan, Przetwórnią Chmielu, i pierwsze podsumowanie dotyczące sklepu specjalistycznego, czyli Piwomaniaka.

Nie brakowało domowych degustacji, z których na specjalną uwagę zasługuje ta dotycząca jedynego prawdziwego polskiego piwa szampańskiego receptury Czesława Dziełaka i Dawida Bobryka. Wyjątkowe piwo będące dowodem piwowarskiego kunsztu obydwu panów!

Ostatnim browarem otwartym w roku 2020 jest ten zlokalizowany w Łomnicy Górnej w województwie dolnośląskim. To pierwszy browar w Polsce uruchomiony w smażalni ryb!

W grudniu nie brakowało bardzo dobrych piw aspirujących do tytułu. Mój wybór padł na:

 

 

Tumski/ Absztyfikant – Wyprawa do Belgii

 

wyprawadobelgii.jpg?w=760&h=760

Wild Sour Ale Pinot Noir BA 14,5° Blg, 6,5 % alk.

Sporo czasu upłynęło od pojawienia się na rynku pierwszych krajowych piw dzikich. Że wspomnę chociażby o SzałPiw z września 2017 czy Maryensztadt z października 2019. To miał być jeden z trendów kolejnych lat, jednak nic takiego nie nastąpiło. Piwa dzikie okazują się widocznie niezbyt ekonomiczne biorąc pod uwagę proces ich powstawania i późniejsze możliwości sprzedażowe. Zdarza się też, że i efekt końcowy okazuje się niekoniecznie wart publicznego zaprezentowania.

Tym większe uznanie należy się tandemowi Piotr Gwiazda i Łukasz Szynkiewicz reprezentujących Browar Tumski z Płocka oraz Browar Absztyfikant. Ten pierwszy odpowiedzialny za Park Beczek – specjalny projekt płockiego minibrowaru długiego starzenia piw w beczkach. Wyprawa do Belgii leżakowała w beczkach po czerwonym winie Pinot Noir aż 615 dni! Z kolei Łukasz dobrał odpowiednią mieszankę drożdży brettanomyces i bakterii szczepu lactobacillus plantarum. Wynikiem tej kooperacji niezwykłe piwo, którego na rynku pojawiło się zaledwie nieco ponad tysiąc butelek 330 ml.

Po nalaniu ładnie prezentuje się w szkle poprzez swą opalizującą złotą barwę i cienką warstwę drobnoziarnistej białej piany.

Jednak to aromat wywiera wrażenie. Fantastycznie złożony – mamy tu rześką kwaśność cytryny, charakterystyczną dzikość brettow w postaci „stajni i skóry”, lekką słodową ciasteczkowość i dopełniającą całość octowość.

W smaku wyraziście kwaśne, z lekkimi „skórzanymi” funky nutami, a na finiszu z lekko piekącą octowością. Nasycenie jest tu średnio wysokie, a treściwość średnio intensywna, jak najbardziej wspomagająca pijalność. Butelka 330 ml to naprawdę zbyt mała ilość, by w pełni rozsmakować się w tym piwie. Musiałem zresztą rozdzielić tę limitowaną pojemność zarówno na wideo, jak i na foto, które jak widać nie prezentuje optymalnie dopełnionego szkła. Piwo dostępne było m.in. poprzez pakiet degustacyjny Stowarzyszenia Wolny Kraft.

Wrażenia z degustacji wideo:

 

W wyróżnieniach rzecz niebywała – przewaga piw ciemnych nad jasnymi! No ale kiedy miał przyjść na to czas jak nie zimą, kiedy chętniej sięga się po mocniejsze piwa. Piwowarzy pod koniec roku naprawdę zadziwili stylistyczną różnorodnością w tym segmencie. To nie tylko najbardziej popularne imperialne stouty czy bałtyckie portery ale też double black IPA, quadrupel, stouty z dodatkiem kawy czy też starzone w beczce po czerwonym winie

 

Artezan – Too Young To Be Herod 2020

tytbh2020.jpg?w=300&h=169Ocena piwa

Funky Fluid (Zarzecze) – Sour Grapes Johanniter

sg_johan.jpg?w=300&h=300Ocena piwa

Funky Fluid (Zarzecze) – Breakfast Stout Rwanda Minazi Coffee

bs_rwanda.jpg?w=300&h=300Ocena piwa

Hemp & Brew (Tarnobrzeg) – CBD Pale Ale

hb_cbd.jpg?w=300&h=211Ocena piwa

Maryensztadt – DDH Imperial Black IPA

maryen_dmf1.jpg?w=300&h=300Ocena piwa

Maryensztadt – Wild Sweet Stout Rioja BA

wssrba.jpg?w=300&h=300Ocena piwa

Monkey Browar (Maryensztadt) – Born to Be Hoppy (Nelson Sauvin/ Idaho 7)

btbhnsidaho.jpg?w=300&h=200Ocena piwa

Monsters (Przetwórnia Chmielu) – Regionalne

monst_regio.jpg?w=300&h=300Ocena piwa

Okocim – Mistrzowski Porter Sherry Oloroso BA

oko_mpso.jpg?w=300&h=169Ocena piwa

Palatum – Bière Blanche

pal_blanche.jpg?w=300&h=300Ocena piwa

PINTA – Hoppy Crew: What’s next?

hc_whatsnext.jpg?w=300&h=300Ocena piwa

Piwne Podziemie (Otwock) – Little Juju

littlejuju.jpg?w=300&h=300Ocena piwa

Piwne Podziemie (Otwock) – Long Distance

long_distance.jpg?w=300&h=300Ocena piwa

Trzech Kumpli (Zapanbrat) – Fram

fram.jpg?w=300&h=300Ocena piwa

Zamkowy Cieszyn – Quadrupel

cbz_quad.jpg?w=300&h=300

Ocena piwa

 

 

Nowe browary:

        zlotawoda.jpg?w=760

 

Nowe inicjatywy kontraktowe:

 

browartrojmiasto.jpg?w=760

 

 

View the full article

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.