Szagi Opublikowano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 (edytowane) W momencie zacierania mojej drugiej w życiu warki tym sposobem w napływie niecierpliwości stwierdziłem że zacznę sobie tu notować. Mam na koncie 6 warek ale nie robiłem do nich notatek - no i w sumie nie było się bardzo czym chwalić bo 5x ekstrakty + 1x niespecjalnie udane zacieranie (gdzieniegdzie w piaskownicy można znaleźć garść informacji o tych eksperymentach :D) Ten post będzie tylko rozpoczęciem tematu a od następnych rozpocznę notowanie swoich warek. Mój obecny sprzęt: - Garnek 40l emalia, - Garnek 21l nierdzewka, - Chłodnica zanurzeniowa (model silver), - 3x Fermentatory plastikowe z kranikami - 1x Fermentator plastikowy bez kraniku - hop spider 300, - worek BIAB, - filtrator z oplotu, - lodówka MPM mieszcząca jeden fermentator + STC1000, - piwnica która w lecie osiąga 18 stopni a w zimie około 10. Warki: #1 American Pale Ale 11,5 BLG #2 White/Hazy IPA 12,5 BLG #3 America Wheat 12 BLG To be continued Edytowane 1 Kwietnia 2021 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 (edytowane) #1 American Pale Ale 11,5 Blg Surowce: - 3,5kg Pale Ale (Viking Malt) - 1,0kg Wiedeński (Viking Malt) - 0,2kg Karmelowy (Viking Malt) Chmiele: - 50g Cascade (smak + aromat) - 25g Columbus (na goryczkę) Zacieranie: - Metoda BIAB - 29 litrów wody na 4,7kg słodu - 70 minut w 66 stopniach Objętość po zacieraniu = 25 litrów BLG po zacieraniu = 9,5 (przeliczone kalkulatorem z 7BLG w temp 50 stopni) Gotowanie: 60 minut w temperaturze 100 stopni - 60 minut Columbus - 25g - 15 minut Cascade - 15g - 4 minut Cascade - 35g Chłodzenie do 17 stopni bez Hopstandu (dochmielę na zimno Lemon Drop). Do fermentatora weszło finalnie 16l zamiast zakładanych w recepturze 21l ;/ BLG = 11.5 Fermentacja: - Drożdże - 2x saszetki US-05 wsypane po napowietrzeniu (bez rehydradacji) w temperaturze 17 stopni i włożone do lodówki w 14 stopniach, - temperatura - planuję wystartować w 14 stopniach i stopniowo zwiększać. Notatki: 23.01 - Drożdże zaczęły dość szybko pracę ale fermentacji nie można nazwać burzliwą, lekkie bulgotanie i cienka warstwa piany. 24.01 - Po pierwszym dniu temperatura na STC1000 ustawiona na 16 stopni by trochę bardziej zachęcić drożdże do zabawy. 26.01 - Po osiągnięciu 16 stopni drożdże rozkręciły się na dobre, codziennie podnoszę temperaturę o 0,5/1 stopień obecnie mam na liczniku 17 stopni. 31.01 - Piwo wstawione do pokojowej temperatury - utrzymuje 19 stopni (+/-1) 02.02 - Test BLG wyszło ~2.2 więc odfermentowanie około 80% jest zacnie, w smaku chmielowe, goryczkowe wydaje mi się, że poprawne, po kolejnym teście (jeżeli nie będzie zmiany to dochmielam 100g Citry. 05.02 - około godziny 15:00 dodano 100g Citry w woreczku muślinowym obciążonym dwoma kieliszkami - niestety obciążenie niewiele dało i worek unosi się na powierzchni. 07.02 - po dodaniu chmielu piwo zaczęło bulgotać, w wydobywających się zapachach zaczyna być czuć chmiel dodany na cichą. 07.02 - wiadro włożone do lodówki do 3-4 stopni na CC. 09.02 - 12.5 litrów piwa rozlane do 25 butelek z dodatkiem 7g cukru na litr (lekka pomyłka w oszacowaniu ile piwa zostanie do rozlewu - miało być 6g na litr). 14.02 - degustacja 1 butelki, nagazowanie znikome, wyczuwalna nuta zielonego jabłka (?) ;/ 20.02 - degustacja kolejnej butelki i pozytywne zaskoczenie, piwo nagazowane, świetnie się pieni, dobrze smakuje. Brak aldehydu - raczej jest to aromat chmielowi cytrusowy. UWAGI: - bardzo słaba wydajność, 16 litrów 11,5 BLG w wiadrze zamiast 21l 11,5 BLG - dużo osadów zostaje w garze, - duże straty po chmieleniu na zimno, Photo: PS: Temat z pytaniami i zapiskami dotyczącymi tej warki Edytowane 20 Lutego 2021 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 (edytowane) #2 White/Hazy IPA 12 BLG Surowce: - 5kg Pale Ale (Viking Malt) - 1,0kg Płatki pszeniczne błyskawiczne Chmiele: - 50g Chinook (na goryczkę) - 100g Citra (hopstand) - 100g Simcoe (na zimno) Zacieranie: - Metoda BIAB - zacierane na lenia. - 31 litrów wody na 6kg słodu - 70 minut w 66/65 stopniach Objętość po zacieraniu = 26L BLG po zacieraniu = 11,3 (przeliczone kalkulatorem z 8BLG w temp 56 stopni) Gotowanie: 60 minut w temperaturze 100 stopni - 60 minut Chinook - 30g - 20 minut Chinook - 20g - flame out Citra - 100g Objętość po gotowaniu = 22L (dolałem 1,5L podczas gotowania). BLG po gotowaniu = 12 Do wiadra trafiło 18L Fermentacja: - Drożdże - w planie było: 2x saszetki Verdant IPA finalnie do wiadra trafiło 1x Verdant IPA oraz 1x Nottingam.. - temperatura - planowane utrzymanie optymalnych 17/18 stopni w lodówce Notatki: 18.02 - Drożdże rozpoczęły pracę tego samego dnia wieczorem w temperaturze 17 stopni, 19.02 - temperatura ustawiona na 17,5 stopni - czujnik zaizolowany na ściance wiadra 20.02 - temperatura podniesiona do 18,5 stopni, na powierzchni widoczny typowy dla Verdant IPA kożuszek drożdżowy, 21.02 - fermentacja spowolniła - lodówka ustawiona na 19.5 stopni temperatura powolutku dochodzi. 24.02 - pomiar BLG = 3 (odfermentowanie 75%) 04.03 - pomiar BLG = 2,3 (odfermentowanie 81%) 04.03 - Zbita piana zaczęła się przerzedzać i opadać więc 50g Lemon Drop dodane na dwa dni, potem planowane dwa dni CC i rozlew w okolicach 09.03 - Rozlew 15l piwa = 30 butelek 0.5l 13.03 - otwarcie pierwszej butelki (numer 25 w kolejności rozlewu) Degustacja: 13.03 - Butelka nr 25 otworzona w temperaturze refermentacji (20 stopni): - wyraźne syknięcie natomiast samo piwo nienagazowane jeszcze solidnie (gaz nie rozmieszał się z piwem), - w smaku posmak grejpfruta i wyraźnie cytrusowa goryczka, która nie jest uciążliwa (Chinook zrobił robotę), - zapach również cytrusowy (Lemon Drop) ale delikatnie, - lekko wyczuwalne estry, - barwa żółta nieprzejrzysta (photo poniżej), - piana obecna ale nie utrzymujaca się (wciąż słabe nagazowanie), - WNIOSEK = pozostawienie butelek w tej temperaturze na kolejny tydzień, kolejna degustacja planowana 20.03. Photo: - pierwsza butelka otwarta (nr 25): - zacieranie: - fermentacja Edytowane 13 Marca 2021 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) #3 America Wheat 12BLG Surowce: - 2,5kg Pilzneński - 2,5kg Pszeniczny Chmiele: - 60g Citra - 20g Amarillo Zacieranie: - Metoda BIAB - zacierane na lenia. - 31 litrów wody na 5kg słodu - 70 minut w 66/65 stopniach Objętość po zacieraniu = 26L BLG po zacieraniu = 10,2 (przeliczone kalkulatorem z 7BLG w temp 55 stopni) Gotowanie: 60 minut w temperaturze 100 stopni - 60 minut Citra- 15g - 15 minut Citra - 15g - flame out Citra - 30g + Amarillo - 20g Objętość po gotowaniu = 22L BLG po gotowaniu = 12 Do wiadra trafiło 20L Fermentacja: - Drożdże - 2x saszetki US-05 - temperatura - Start w 17 stopniach, po dobie podniesione do 17.6. Notatki: 30.03 - około 15:00 fermentor włożony do lodówki w temp 17 stopni, 31.03 - drożdże rozpoczeły pracę na całego po około 24-30h od zadania 01.04 - piana na powierzchni na 1,5-2cm. 06.04 - piana kompletnie opadła, pomiar BLG = 2,5 Fermentor pozostawiony w temperaturze 19 stopni na kolejny tydzień 14.04 - zabutelkowane do 34 butelek 0,5, dodano 98g cukru na 18 litrów piwa. Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się