Mijnheer Opublikowano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Witam. Po 3 latach spędzonych w Belgii stwierdziłem, że poznałem już wszystko co ten kraj ma do zaoferowania. Bogate tradycje piwne sprawiają, że piwna rewolucja tutaj nie zawitała, i ciężko znaleźć dobrze nachmielone piwa. Tak więc po 3 latach przerwy od warzenia, zmęczony lockdownem, postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce ? Obcenie na wyposażeniu mojego browaru znajdują się: Grainfather G30, fabryczny filtr i złącza + Wortometr + Graincoat + Whirlpool and aeration paddle + Overflow filter + Micro pipework set Grainfather Conical Fermenter Pro edition + Glycol Chiller + Pressure transfer kit Refraktometr Hydrometr WiFi Brewbrain Float Kapslownica stołowa Brewferm High Striker crown capper Plaato Airlock nie używam Grain Gorilla Malt Mill Warzę w dość małym mieszkaniu i fermentuję w łazience, która jest jego najzimniejszą częścią. Kontrola temperatury będzie pierwszą dużą inwestycją w usprawnienie browaru. Kontrola temperatury była inwestycją wartą każdego € Edytowane 20 Stycznia 2022 przez Mijnheer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 31 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2021 Warka #1 25.12.2020 Cascade Pale Ale Na początek przygody z GF zabrałem się za zestawy z ześrutowanym słodem. Dodatkowo chciałem nauczyć się smaku i aromatu określonych odmian chmielu. Pierwszą warką był Single Hop Cascade Pale Ale z TB. Piwo warzone w święta i pod lekkim wpływem tego trunku: Spoiler Nie podaję dokładnych ilości składników, bo nie są one dostępne publicznie na stronie TB. Słody: łącznie 4.3 kg Chmiele: Cascade, łącznie 120 g w tym 25 g na zimno Drożdże: S-04 wrzucone bezpośrednio do wiadra Poszło raczej gładko, choć popełniłem sporo błędów: Nie zmierzyłem objętości ani gęstości brzeczki przed gotowaniem, więc wydajność jest nieznana Boleśnie nauczyłem się, że pauza gotowania w apce nie wyłącza grzałki – w czasie dezynfekcji chłodnicy brzeczka prawie wykipiała i sparzyłem się parą Whirlpool przeprowadzałem o wiele za krótko i nie dałem chmielinom czasu żeby osiąść Łącznie do fermentora trafiło 17 litrów brzeczki o SG 1.050 (około 12.5 Blg przy zakładanych 13). Fermentacja przebiegała między 17 a 19 stopni, temperatura odpowiednia dla S-04 ale nie mam jeszcze możliwości utrzymywania stałej temperatury. Po około tygodniu refraktometr pokazywał (po przeliczeniu) 1.018, co wydaje mi się wartością dość wysoką.. Na przyszłość wyniosę fermentor do cieplejszego pomieszczenia na czas cichej. Gęstość nie spadła przez 10 dni cichej, więc zabutelkowałem. Rozpuściłem 82 g curku w 200 ml wody i dodawałem dawkę do każdej butelki osobno strzykawką. W butelki poszło prawie 14 litrów. Po 2 tygodniach piwo było nisko wysycone, co w połączeniu z 4.2% alkoholu dało wysoką sesyjność. Niestety piwo pozbawione jest zupełnie aromatu chmielowego. W zasadzie głównym aromatem jest karton… To jak wiem jest oznaką utlenienia, ale ten zapach był obecny już tydzień po zabutelkowaniu a piwo nie było narażone na kontakt z tlenem – butelkowane zaworkiem grawitacyjnym prosto z fermentora. Nie przechodziłem nigdy kursu sensorycznego więc być może to co nazywam kartonem jest czymś innym. Brak aromatu został zgłoszony do TB, który przyznał że czasem trafia im się gorsza partia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 31 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Warka #2 30.01.2021 Eureka! Single Hop pale ale Ciąg dalszy zestawów i single hopów Tym razem w czasie warzenia było pite mniej, ale nie pomogło to uniknąć kilku błędów. Nie podaję dokładnych ilości składników, bo nie są one dostępne publicznie na stronie TB. Słody: łącznie 4 kg Chmiele: Eureka, łącznie 90 g w tym 30 g na zimno Drożdże: US-05 wrzucone bezpośrednio do wiadra Pierwszy problem pojawil się w czasie zacierania – nad górnym sitkiem pojawiło się mnóstwo białej piany. Niestety zauważyłem do dopiero pod koniec zacierania i zmniejszyłem przepływ przez pompę - najwyraźniej 4 kg słodu to za mało na Grainfathera bez dodatku Micro Pipework Set. Zauważyłem też, że górne sitko unosiło się dość wysoko nad słodem w czasie zacierania – w przyszłości będę pamiętać o dociśnięciu. Wysładzanie szło baaaardzo powoli – 14 litrów w godzinę. W zasypie było 300 g słodu pszenicznego, ale wątpię czy tak mała ilość mogła mieć jakiś wpływ? Na wszelki wypadek następnym razem wrzucę trochę łusek ryżowych. Po wysładzaniu w brzeczce pływało mnóstwo drobinek słodu – nie mam pojęcia co poszło nie tak. Przynajmniej na pociechę dostałem dość dobrą wydajność: 76%. Do fermentora trafiło 19 litrów brzeczki o SG 1.051 i suche US-05 oraz, premierowo w moim browarze, hydrometr Float. Fermentacja: Hydrometr wifi to jest jednak niesamowita sprawa. Pierwsze kilka dni odświeżałem wykres co kilka godzin w wielkim podekscytowaniu. Kilka obserwacji: 1. start fermentacji po 24h - długo, następna warka będzie na uwodnionych drożdżach i napowietrzona mieszadłem. 2. górny wykres pokazuje niedoskonałość kontroli temperatury metodą okna i kaloryfera. Cóż, jestem na taką jestem skazany jeszcze kilka miesięcy. 3. pik na dolnym wykresie z 13 lutego to moment przenoszenia fermentora z góry na dół. 4. Zmierzona gęstość: OG: Refraktometr: 1.051 Float: 1.048 FG: Refraktometr: 1.01 (przeliczone bo czytałem forum ?) Float: 1.015 Piwo zabutelkowane z cukrem odmierzanym do każdej butelki miarką Edit: 21.03.2021 Wyszło bardzo przyjemne w odbiorze, mocno sesyjne piwko. Spodziewałem się sosny i żywicy ale czuć głównie mango Edytowane 21 Marca 2021 przez Mijnheer Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 21 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 (edytowane) 20.02.2020 Warka #3 Lago Verde India Pale Ale West Coast IPA z zestawu z TB. Nie podaję dokładnych ilości składników, bo nie są one dostępne publicznie na stronie TB. Słody: łącznie 5.3 kg Chmiele: Klasyka, Chinook, Citra, Mosaic, 170 g w tym 60 g na zimno Drożdże: US-05, tym razem uwodnione. Zacieranie: Dwa problemy. Pierwszy to przeciekająca rurka doprowadzająca do pompy. Drugi to to, że brzeczka przepływa przez ziarno bardzo powoli i przy pełnym otwarciu pompy jest jej zbyt dużo nad górnym sitkiem, w związku z czym sitko unosi się do góry i mnóstwo kawałków ziarna przedostaje się do brzeczki. Notatka na przyszłość: warto jednak doglądać grainfathera w czasie zacierania. Wydajność: niezadowalające 72% Gotowanie bez problemów, po gotowaniu whirlpool mieszadłem i wiertarką, chłodzenie w tempie standardowym, pierwsza objętość puszczona do fermentora miała trochę chmielin – następym razem spuszczę ją najpierw do kotła. Do fermentora trafiło 17.5 litra – to chyba standard. Napowietrzenie mieszadłem aż do powstania wielkiej ilości piany, wlane drożdże i wrzucony Float. Aktywność bulkownicza zaobserwowana już po 12h, czyli 12h wcześniej niż w poprzednich warkach. Uwodnienie + napowietrzenie to jednak jest to 13.03.2021 Piwo zabutelkowane z dodatkiem cukru do każdej butelki Edytowane 21 Marca 2021 przez Mijnheer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) Warka #4 Jestem Tolerancyjny Ale Ulubione piwo Polaków Zestaw Polish IPA TB ze śrutowaniem, 4.85 kg słodów, chmiele Junga, Oktawia, Puławski, Cascade PL, Chinook PL, 215 g w tym 80 g na zimno. Zacieranie przeszło bez problemów, skręciłem przepływ przez pompę do połowy, tak żeby tylko ledwo przelewało się przez rurkę w środku. Filtr na wlot do rurki od Grainfathera zatrzymał sporo drobinek słodu. Wysładzanie szło tragicznie – przez pierwsze 20 minut poszło niecałe 2 litry wody. Wyjąłem kosz z ziarnem do pustego fermentora, wrzuciłem dwie garście łuski ryżowej, zamieszałem i dalsza część wysładzania poszła już bardzo sprawnie – pozostałe 10 litrów wody przeleciało w 20 minut. Uzyskałem bardzo sympatyczną wydajność 79%, co jest moim najlepszym wynikiem do tej pory. Będę stosował łuskę do każdej kolejnej warki. Nie byłem tego dnia zadowolony z filtra chmielu. Najpierw nawpuszczał dużo niewiadomo czego do chłodnicy w czasie jej dezynfekcji, co spowodowało zapchanie się Wortometra. Przedmuchałem rurkę, spuściłem część brzeczki z powrotem do gara i dalej szło już lepiej. Po gotowaniu 5 minut whirlpoolu z użyciem nowej wiertarki, odczekanie 10 minut i chłodzenie. Ostatnie litry brzeczki zawierały sporo chmielin których filtr nie zatrzymał. Być może zastosuję nylonową siatkę na wylocie rurki (zainspirowany zapiskami @Wuuu), ale zobaczę najpierw czy te chmieliny dostaną się do butelek, bo jeśli nie to nie będę kombinował. Po przelaniu napowietrzanie mieszadłem i wiertarką do uzyskania wielkiej czapy piany, zadane uwodnione US-05 i Float. Fermentacja: 3 tygodnie, na ostatnie 6 wrzucone chmiele na zimno. Zabutelkowane z cukrem dodawanym miarką Degustacja: Aromat jabłkowy, ziołowy, lekki grejpfrut, w smaku to takie klasyczne angielskie IPA. Nieźle, nieźle! Edytowane 22 Kwietnia 2021 przez Mijnheer Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Warka #5 Summer Ale Pierwsze piwo uwarzyłem w czasie Bożonarodzeniowego lockdownu, na piąte przyszła pora w czasie Wielkanocnego lockdownu. Warka z zestawu z TB ze śrutowaniem. Zasyp 4.3 kg Pilzneński Wiedeński Karmelowy 30 Pszeniczny Nauczony doświadczeniami warki #4 do zasypu wrzuciłem dwie garście łuski ryżowej. Zacieranie Nie podaję dokładnego przepisu, bo uznaję, że jest on integralną częścią zestawu. Piwo z tego zestawu uwarzyłem pierwszy raz w 2016 roku, jeszcze na kuchence gazowej, i zapadło mi w pamięć, po za tym że było całkiem pijalne, dużą ilością błota w butelkach. Było zupełnie mętne i nie klarowało w czasie przechowywania w lodówce. Co ciekawe, teraz w 2021, już na etapie zacierania pojawiło się błoto którego w poprzednich warkach nie było: Wysładzanie szło jak zwykle opornie, po przelaniu dwoma litrami wody wrzuciłem kolejne dwie garście suchych łusek ryżowych, przemieszałem i dalej szło ok. Najwyraźniej wrzucenie suchych do zacierania nie dało zbyt wiele. Na przyszłość spróbuję je wcześniej namoczyć. Chmielenie Łącznie 70 g Galaxy Motueka Amarillo Fermentacja 3 tygodnie przy otwartym oknie, prawie stałe 18.5 °C (temperatura brzeczki/piwa) Butelkowanie 26.04.2021 Degustacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 (edytowane) Warka #6 Witbier Pierwsza warka z samodzielnie śrutowanym słodem. Przepis trochę z Palmera, trochę z BYO. Zasyp Słód pilzneński Weyermann: 2.2 kg Płatki pszenne: 2 kg Płatki owsiane: 0.5 kg Słód monachijski jasny Viking Malt: 0.115 kg Dodatkowo 0.23 kg łuski ryżowej namoczonej we wrzątku Zacieranie 50°C 15' 68°C 90' 76°C 10' Najgorsza dotychczasowa wydajność: 70%. Trzeba poćwiczyć śrutowanie Chmielenie Gotowanie 90 min Perle 15 g na 60 minut Dodatki 45 g świeżej skórki z pomarańczy 10 g kolendry, rozgniecionej Fermentacja Brewferm Blanche uwodnione, 2 tygodnie w temp. około 20-21 °C Degustacja Edytowane 11 Maja 2021 przez Mijnheer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 05.06.2021 Trochę mnie tu nie było Warka #7 Cascade APA Piwo z grubsza zainspirowane Sierra Nevada Pale Ale Zasyp Słód Muntons Marris Otter 4.7 kg Słód karmelowy 150 Viking 0.45 kg Słód ześrutowany dwa razy bo za pierwszym nie dokręciłem śruby w śrutowniku i przeleciało sporo całych ziaren. Zacieranie 65°C 60' 75°C 10' Wydajność: bezprecedensowe 87% Chmielenie Gotowanie 90 min Target 7 IBU 60' Perle 5 IBU 60' Cascade 60 g 30' Cascade 60 g flame-out (ale zapomniałem dodać, zamiast tego był hopstand 15' w 97°C) Cascade 80 g na zimno Dodatki Mech irlandzki 1 łyżeczka zapomniałem dodać Fermentacja Mangrove Jack's M12 Voss Kveik, pół paczki uwodnione, dodane do brzeczki schłodzonej do 35°C, fermentor wstawiony do śpiwora i wyniesiony na poddasze. Degustacja Ładny kolor, choć mętne, grejpfrutowe, gorzkie. Nie jest źle ale nie jest to raczej piwo na lato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 26 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2021 Warka #8 NEIPA Zestaw z TB Zasyp Pilzneński, Pale ale, płatki owsiane i pszeniczne, łącznie 5.4 kg, dorzucone 100 g łuski ryżowej Zacieranie Wg instrukcji Wydajność 71% Chmielenie Wg instrukcji, Bravo, Centennial, Cascade, Enigma, Ekuanot, Eureka, Mosaic 130 g gotowane, 175 na zimno Fermentacja Mangrove Jack's M12 Voss Kveik, pół paczki uwodnione, dodane do brzeczki schłodzonej do 35°C, fermentor wstawiony do śpiwora i wyniesiony na poddasze. Degustacja Piękny aromat owoców tropikalnych, w smaku wyraźna multiwitamina ale niestety przykryta nieprzyjemną trawiastością. Dopiero po około miesiącu od zabutelkowania trawiastość zniknęła. Ogólna ocena to takie 6.5/10. Będzie to ostatnie piwo które uwarzyłem z gotowego zestawu surowców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 21 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 Warka #9 Witbier v2 Powtórka warki nr 6 która zeszła nadzwyczajnie szybko ☺️ #9 uwarzyłem pod koniec lipca, tutaj opisuje je z dużym opóźnieniem.. Zasyp Słód pilzneński Weyermann: 2.2 kg Płatki pszenne: 2 kg Płatki owsiane: 0.5 kg Słód monachijski jasny Viking Malt: 0.115 kg Łuska ryżowa: 0.23 kg Zacieranie 50°C 15' 68°C 90' 76°C 10' Wydajność: zagubiona Chmielenie Gotowanie 90 min Perle 16 IBU g na 60 minut Dodatki 16 g suszonej skórki z pomarańczy 20 g suszonej skórki gorzkiej pomarańczy 15 g kolendry, rozgniecionej Drożdże: Lalbrew Voss Kveik Degustacja: Wyszło zbyt pomarańczowe, kolendry ciągle brak mimo zwiększenia ilości z 10 do 15 g. Ale mimo wszystko jedna z najlepszych warek do tej pory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 30 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2021 Warka #10 Dunkles Weissbier SG: 1.052 FG: 1.011 Alko: 5.4% Zasyp Słód pszeniczny ciemny Weyermann: 3 kg Słód monachijski jasny Viking Malt: 2.7 kg Słód karmelowy 150 Viking Malt: 0.3 kg Słód czekoladowy ciemny Viking Malt: 0.03 kg Łuska ryżowa: 0.2 kg Coś się stało z moją wiertarką, bo zaczęła powodować bardzo duże wibracje śrutownika, co z kolei spowodowało rozluźnianie się śrub i rozszerzanie szczeliny między walcami, a pod koniec z powodu wibracji jedna ze śrubek pojemnika na słód odkręciła się i wpadła do śruty. Musieliśmy przenosić 6 kg słodu garściami do kosza zaciernego i żeby tej śrubki przypadkiem nie wrzucić do zacieru ? w końcu znalazła się na samym dnie pojemnika ze śrutą. Zacieranie 67°C 60' 75°C 10' Wydajność: zagubiona Chmielenie Gotowanie 90 min Perle 16.5 IBU na 60 minut Drożdże: WLP Hefeweizen Ale Degustacja: Dużo bananów, skórki z chleba i słodyczy. Wyszło zgodnie ze stylem, ale piwo nie do powtórki. Wspomnienia smaku ciemniego Paulanera z czasów dzieciństwa mnie do tej warki zachęciły, ale to jednak nie jest to... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 6 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 Warka #11 Single Hop Amarillo APA Receptura pożyczona od forumowego kolegi Wuuu OG: 1.053 FG: 1.012 Alko: 5.4% Zasyp Słód Maris Otter Muntons: 2 kg Słód pilzneński Weyermann: 2 kg Słód karmelowy 150 Viking Malt: 0.3 kg Słód pszeniczny Viking Malt: 0.03 kg Zacieranie 68°C 50' 72°C 15' 77°C 5' Wydajność: 75% Chmielenie Gotowanie 60 min Amarillo 9 IBU na 60' 25 g na 15' 35 g na 5' 30 g hop stand, miał być w 80 ale nie mieszałem w czasie schładzania, więc temperatura spadła chyba tylko w pobliżu termometru, po dodaniu chmielu zamieszałem i wzrosła do około 90 40 g na zimno na 3 dni Drożdże: Mangrove Jack's M12 Voss Kveik, 5.5 grama, uwodnione Degustacja: Piwko uwarzone żeby poznać lepiej chmiel Amarillo. Polubiliśmy się, chociaż po miesiącu picia tej warki ta chmielowa słodycz zaczęła troszkę nużyć. Czwarte z kolei piwo na kveikach i chyba ostatnie. Podobnie jak warka nr 7 jest bardzo mętne, wręcz błotniste. Coś jest chyba nie tak z moją wodą, bo mi nicponie nie chcą flokulować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 19 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 Warka #12 Best bitter OG: 1.051 FG: 1.012 Alko: 5.1% Zasyp Słód Maris Otter Muntons: 4 kg Słód karmelowy 150 Viking Malt: 0.3 kg Słód czekoladowy ciemny Viking Malt: 0.01 kg Zacieranie 66°C 60' 75°C 10' Wydajność: nie pamiętam dokładnie ale górne 70% Chmielenie Gotowanie 60 min Target 35 IBU na 60' EKG 20 g flameout Challenger 20 g flameout Drożdże: SafAle S-04 Degustacja: Pierwszy raz miałem problem z refermentacją (sypałem cukier miarką do każdej z butelek) i większość butelek była prawie bez gazu, ale to nawet bardziej stylowo ogólnie piwo wyszło świetnie i trafia do stałej oferty browaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 Jakie drożdże do bittera poszły?Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 S-04. To nie jest mój pierwszy raz z nimi, ale poprzednie warki zawsze się nagazowywały. Trzymalem butelki w około 18 stopniach, raczej nie było im zbyt zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 29 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2021 Warka nr 13 West Coast IPA OG: 1.061 FG: 1.012 IBU: 63 Alko: 6.4% Zasyp Golden Promise Thomas Fawcett & Sons: 5 kg Carapils Weyermann: 0.3 kg Caramel 150 Viking Malt: 0.1 kg Zacieranie 66°C 90' 77°C 10' Wydajność: 78% Chmielenie Gotowanie 60 min Chinook 15 IBU na 60' Mosaic (szyszka) 40 g 10' Citra 60 g 5' Citra 30 g na zimno Mosaic 30 g na zimno + mech irlandzki 1 łyżeczka 10' Mosaic był kupiony przypadkiem jako cała szyszka, włożymy do woreczka i obciążony żeby opadł na dno, ale i tak pływał na powierzchni hehe Drożdże: SafAle US-05 Degustacja: Nie mogę się do niczego przyczepić, tropikalnie i cytrusowo, wchodzi do stałej oferty. Jeśli tylko będzie można dostać Mosaic w moim sklepie piwowarskim ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 10 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 Warka nr 14 Stout owsiany OG: 1.060 FG: 1.013 IBU: 39 Alko: 6.2% Zasyp Maris Otter Muntons: 3.5 kg Płatki owsiane błyskawiczne: 1 kg Caramel 150 Viking Malt: 0.5 kg Słód czekoladowy ciemny Viking Malt: 0.25 kg Palony jęczmień Viking Malt: 0.25 kg Łuska ryżowa 0.2 kg Zacieranie 65°C 60' 75°C 5' Wydajność: 78% Chmielenie Gotowanie 60 min Challenger 60' 39 IBU Drożdże: SafAle S-04 Zadane w 21°C, w ciągu 24 godzin spadła do 20°C, w ciągu kolejnych 24 wzrosła do prawie 23°C, o dziwo nie wyszło estrowe. Na szczęście to ostatnia warka której fermentację kontroluję metodą okna i kaloryfera Degustacja: Wyszło wytrawnie, oleisto, kawowo, nie mogę się do niczego przyczepić. Szkoda tylko że nie przepadam za stoutami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 W dniu 31.01.2021 o 22:40, Mijnheer napisał: Witam. Po 3 latach spędzonych w Belgii stwierdziłem, że poznałem już wszystko co ten kraj ma do zaoferowania. Bogate tradycje piwne sprawiają, że piwna rewolucja tutaj nie zawitała, i ciężko znaleźć dobrze nachmielone piwa. Tak więc po 3 latach przerwy od warzenia, zmęczony lockdownem, postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce ? Obcenie na wyposażeniu mojego browaru znajdują się: Grainfather G30, fabryczny filtr i złącza + Wortometr + Graincoat + Whirlpool and aeration paddle + Overflow filter + Micro pipework set Refraktometr Plastikowe wiadro z kranikiem i zaworkiem grawitacyjnym do butelkowania Hydrometr WiFi Brewbrain Float Kapslownica stołowa Brewferm High Striker crown capper Plaato Airlock Grain Gorilla Malt Mill Warzę w dość małym mieszkaniu i fermentuję w łazience, która jest jego najzimniejszą częścią. Kontrola temperatury będzie pierwszą dużą inwestycją w usprawnienie browaru. W dniu 31.01.2021 o 22:40, Mijnheer napisał: Grain Gorilla Malt Mill Chciałem zapytać o ten śrutownik. Czy to ten sam? https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/warzelnia/srutownik-walcowy-grain-gorilla Daje radę? Można podłączyć wkretarkę? Jakies uwagi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 16 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 On 1/14/2022 at 11:20 PM, mietekii said: Chciałem zapytać o ten śrutownik. Czy to ten sam? https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/warzelnia/srutownik-walcowy-grain-gorilla Daje radę? Można podłączyć wkretarkę? Jakies uwagi? Ja używam tego: https://brouwland.com/en/milling/12195-brewferm-grain-gorilla-malt-mill-with-adjustable-stainless-steel-rollers.html Wygląda na ten sam co w TB. Ogólnie jestem zadowolony, ale mam parę uwag. Da się podłączyć wiertarkę, tak z resztą robiłem przez kilka pierwszych razów, ale wiertarkę mam jedną z najtańszych i raczej nie najlepszą i przy warce nr 10 cały śrutownik wibrował na tyle mocno że powykręcały się śrubki podajnika na słód i śruby do regulacji szczeliny. Od tamtej pory śrutuję ręcznie korbką i trwa to około 7 minut przy 5 kg słodu. W tym czasie grzeje mi się woda w GF więc nie tracę czasu. Kolejna uwaga to mała pojemność podajnika na słód - mieści około 3 kg. Ja swój powiększyłem od góry w prosty sposób za pomocą kilku desek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 No to w sumie najważniejsze wiem. Chodziło mi głównie o prędkość śrutowania. Na moim dotychczasowym od 30-40 min. Jaką mniej więcej szerokość mają wałki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 17 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2022 3 x 3 x 12.5 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 27 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Warka nr 15 American Amber Ale OG: 1.052 FG: 1.012 IBU: 35 BU:GU 0.68 Alko: 5.2% Zasyp Maris Otter Muntons: 4 kg Caramel 150 Viking Malt: 0.35 kg Carapils Weyermann: 0.3 kg Carahell Weyermann: 0.25 kg Biscuit Brewferm: 0.2 kg Carafa Special I Weyermann: 0.1 kg Zacieranie 66°C 60' 75°C 10' Wydajność: 82% ? Chmielenie Gotowanie 60 min Chinook 60' 14 IBU Centennial 10' 20 g Chinook hopstand 90°C 10 min 20 g Cascade hopstand 90°C 10 min 25 g Na zimno: Cascade 20 g Chinook 20 g Centennial 20 g Drożdże: SafAle US-05 Pierwsze piwko fermentowane w GF Conical Fermenter z chłodnicą! Nie wszystko poszło gładko, warzę w łazience a fermentor stoi w salonie, musiałem przenosić brzeczkę na dwa razy po 10 litrów w plastikowym fermentorze i oczywiście sporo porozchlapywałem poza fermentor. Fermentor stał tymczasowo na krześle bo nie miałem jeszcze zestawu do transferu ciśnieniowego a bezpośrednio na podłodze byłby za niski do butelkowania. Jak już wszystko znalazło się w fermentorze przy 18°C zadałem uwodnione drożdże i spotkał mnie 1.5-dniowy lag... znielubiłem US-05 i jak zużyję swój obecny zapas to przechodzę na Nottinghamy. Jeśli chodzi o fermentor + chłodziarka to używanie ich to czysta przyjemność. Jedyne co zmieniłem to histereza z 0.5 na 0.3 i temperaturę glikolu bo fabryczne -4.5 °C to za zimno przy fermentacji w ale'i i zamiast do ustawionych 19°C chłodził do 18.5°C przez co zaraz po chłodzeniu musiał włączać grzałkę. Po fermentacji cold crash w 5°C przez 48 godzin Degustacja: Wyszło świetne, słodowe i karmelowe, dobrze zbalansowane z chmielowością chmieli na "C", czyli sosna, grejpfrut. Nie tak klarowne jak bym chciał, mimo cold crashu, ale to mogę zgonić na drożdże i ew. kranówkę. Wg znajomych to najlepsze piwo jakie uwarzyłem do tej pory, więc nie mam wyboru jak tylko wprowadzić je do stałej oferty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 22 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 (edytowane) Warka nr 16 White IPA Pierwsza warka na wodzie destylowanej z dodatkiem soli mineralnych. Ilości soli wyliczone w aplikacji Grainfather, po podaniu początkowego składu wody i stylu docelowego. Wyliczone z przepisu: OG: 1.065 FG: 1.014 IBU: 59 BU:GU 0.9 Alko: 6.7% Zasyp Słód pilzneński Weyermann: 3 kg Płatki pszeniczne: 3 kg Płatki owsiane: 0.5 kg Łuska ryżowa: 0.23 kg Słód monachijski jasny Viking Malt: 0.2 kg Zacieranie 50°C 15' 68°C 90' 77°C 5' Wydajność: dużo pszenicy niesłodowanej więc wydajność słabiutka, coś między 60 a 70% Chmielenie Gotowanie 90 min Centennial 60' 25 IBU Citra 10' 30 g Amarillo 10' 30 g Citra 15' hopstand w 80°C, 30 g + na flameout po 15 g suszonej skórki gorzkiej pomarańczy, słodkiej pomarańczy i świeżo zmielonej kolendry Drożdże Brewferm Blanche, fermentowane w 19°C Degustacja Ładny, słomkowy kolor, mętne, dające przyjemne odczucie w ustach, od dużej ilości płatków. Lekko goryczkowe, smak i aromat cytrusowy, raczej od skórki pomarańczowej niż od chmielu. Jeśli uwarzę to piwo w przyszłości jeszcze raz to dam więcej Amarillo na aromat Edytowane 22 Lutego 2022 przez Mijnheer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 12 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2022 Warka #17 Best bitter Powtórka warki 12 z dodatkowymi 100 g słodu Biscuit. Chciałem też sprawdzić jaka będzie strata wydajności przy zmianie metody wysładzania. Dotychczas czekałem aż cała brzeczka spłynie na dół i dopiero wtedy zaczynałem wysładzanie. Jako że trwało to bardzo długo i praktycznie przy każdej warce miałem 'stuck sparge' postanowiłem zacząć wysładzanie jak tylko poziom brzeczki opadnie pod poziom młóta. OG: 1.044 FG: 1.007 Alko: 4.9% Zasyp Słód Maris Otter Muntons: 4 kg Słód karmelowy 150 Viking Malt: 0.3 kg Słód Biscuit Brewferm: 0.1 kg Słód czekoladowy ciemny Viking Malt: 0.01 kg Zacieranie 66°C 60' 75°C 10' Wydajność: 78% Chmielenie Gotowanie 60 min Target 35 IBU na 60' EKG 20 g flameout Challenger 20 g flameout Drożdże: SafAle S-04 Degustacja: wyszło równie dobre jak warka nr 12. Nie jestem w stanie stwierdzić czy 2% słodu Biscuit robi tu jakąś różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mijnheer Opublikowano 15 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2023 Zaniedbałem zapiski i minął rok od ostatniego wpisu. Przez ten czas uwarzyłem 16 warek które wkrótce uzupełnię zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się