misiuzeb Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 ciągle coś człowieka zaskakuje: warka 8 ciągle obfita czapa piany wygląda jak by fermentowała dalej , ale 2,5 tyg to już przesada (temp. fermentacji 8-10°C , W34/70) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 2,5 tygodnia dla lagerów w tej temp. to wcale nie tak dużo. Daj mu czasu jeszcze a będzie dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Warka 9 Pszeniczka Chmielowa słód pilzneński 2,5kg słod pszeniczny 2 kg zacieranie 30 min 62°C , 30 min 72°C chmielenie 30g Perle 60 min wyszło 22l 13,5°Blg , drożdże gęstwa WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 (edytowane) Warka 8 poszła na cichą - zeszło do 2,5°Blg Warka 9 poszła do butelek z 240g cukru zeszła do 2°Blg , w butelkach 40x0,5l Mały jubileusz Warka 10 - X Warka 10 Słód Pilzneński - 4 kg Słód Caramunich typ I - 0,05 kg mech irlandzki -łyżeczka zacieranie 30 min 62°C , 40 min 72°C wyszło 20l 12°Blg Chmielenie (60 min): - Marynka 25 g w 0 min - Lubelski 25 g w 55 min będą drożdże gęstwa S-23 od sąsiada piwowara Edytowane 20 Lutego 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 warka 8 poszła do butelek 160g cukru, 41x0,5l i 3x0,66l warka 10 poszła na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Warka 11 Pszeniczne słód pilzneński 2,5kg słod pszeniczny 1,3 kg (ojoj reszta) zacieranie 30 min 64-60°C , 30 min 70-68°C chmielenie 20g Perle 60 min wyszło 18l 11,5°Blg , drożdże gęstwa WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 warka 10 poszła do butelek 120g cukru 40x0,5l i zapowiada się na piwo sezonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Browarek wzbogacił się o 2 fermentatory i to otrzymane całkiem gratis (info dla szukających tanich fermentatorów- cukiernie kupują krem i bitą śmietanę w pojemnikach identycznych jak nasze fermentatory). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Warka 12 ala Marcowe z 17.03.2011 (pisze z pamięci więc mogą nie wszystkie dane być poprawne) Pilzneński 2,5 kg Słód Monachijski 25 EBC 2,0 kg Słód Crystal 145 EBC 100g Amber 150g zacieranie 64-62 45min 74-72 45 min Chmielenie (60 min): - Marynka 35 g w 0 min - Lubelski 30 g w 55 min do fermentacji 24l 13°Blg zadane gęstwą S-23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Warka 13 Koźlak? z 19.03.2011 Słód Pilzneński 3,0 kg Słód Monachijski 25 EBC 2,5 kg Słód Crystal 145 EBC 250g Słód Amber 100g Słód Caramunich III 150g Słód Chocolate 50g Słód Karmelowy ciemny 40g Słód Barwiący 1600EBC 50g zacieranie 62°C 30 min 72°C 40 min wyszło na oko 24l 15°Blg chmielenie 60min 25g chmiel Target do fermentacji ok 17l 17°Blg (temp 13°C ) drożdże gęstwa S-23 stan na dziś 3 fermentatory pełne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 24 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 (edytowane) warka 11 zeszła do 2°Blg ,poszła do butelek z 170g cukru 32x0,5l warka 12-13 pięknie fermentuje to chyba koniec sezonu na dolniaki, w przyszłym tygodniu ma być parenaście stopni ciepła Edytowane 25 Marca 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Warka 12 zeszła do 3,5°Blg w środę pójdzie na cichą Warka 13 zeszła do 7°Blg ale jeszcze ładnie fermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka 12 zeszła do 3°Blg w poszła na cichą, ładna klarowna o rubinowym kolorze Warka 13 zeszła do 6°Blg i jeszcze fermentuje dam jej z tydzień jeszcze pora kombinować butelki bo ok 100 zabutelkowanych a 2 warki w fermentatorach (chyba nawiązałem kontakt z pewnym pubem i są duże szanse na większe ilości pustych bezzwrotnych) Edytowane 3 Kwietnia 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Warka 12 zeszła do 3°Blg poszła do butelek z 140g cukru 19x0.65l i 20x0.5l Warka 13 zeszła do 6°Blg i poszła na cichą zapowiadają się kolelne 2 dobre warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) Warka 14 Jasne wiosenne Pilzneński 4 kg Monachijski 200g Crystal 100g Cara 200g zakwaszający 50g zacieranie 30 min 64°C i 45 min 72°C w fermentatorze 22l 12°Blg chmielenie 25g brewers gold , 15g marynka na 60min 20 g lubelski , 20g perle na 5 min drożdże US-05 1/2 paczki uwodnione zadane w temp. 25°C Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 (edytowane) US-05 dają ostro czadu , gotują się do opuszczenia fermentatora Warka 15 Świąteczny Witek Pilzneński 2kg Pszeniczny 500g kasza jęczmienna 1,4kg skórka curacao 20g kolendra 12g kasza zamoczona 30min w 65°C zacieranie 90 min 65-62°C , 15 min 72°C po wysładzaniu 20l 11°Blg chmielenie na 60 min Amarillo 25g, na 10 min kolendra 12g, curacao 20g drożdże S-33 Edytowane 27 Kwietnia 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 (edytowane) warka 14 poszła na cichą, zeszło do 2°Blg warka 15 poszła do butelek 35x0,5l z 130g cukru zeszło tylko do 4,5°Blg warka 13 poszła do butelek 35x0,5l z 110g cukru Edytowane 4 Maja 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 10 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Warka 14 w butelkach z 160g cukru 38x0,5l i 4x0,66l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 (edytowane) warka 16 HEFE-WEIZEN słód pilzneński 1,2 kg słod pszeniczny 2,0kg słod Cara 0,1 kg zacieranie 20 min 64°C , 30 min 70°C chmielenie 15g Perle na 60min wyszło 15l 12°Blg , drożdze gęstwa Wyeast 3638 Bavarian Wheat Edytowane 4 Czerwca 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 drożdze rewelacja, czapa z 10cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 26 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 warka 16 poszła do kega z 30g cukru w sobotę wyląduje w kegatorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 (edytowane) warka 17 HEFE-WEIZEN przyciemniany słód pilzneński 2,0 kg słod pszeniczny 2,5 kg słod Cara 0,1 kg słód Crystal 0,1 kg zacieranie 20 min 64-62°C °C , 40 min 72-70°C wyszło 24l 13°Blg chmielenie 20g Perle na 60min +10g na 5 min gęstwa Wyeast 3638 Bavarian Wheat Edytowane 5 Czerwca 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 (edytowane) wara 18 Jabłecznik słód pilzneński 2,0 kg sok jabłkowy 2l do fermentacji zacieranie: 64°C 30min, 74°C 40min wyszło 11l 10°Blg chmielenie: citra 15g na 60min drożdze: gęstwa HTG Edytowane 5 Czerwca 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Bavarian Wheat postanowiły wyjść na spacer przez rurkę i prawie się im to udało Warka 17 i 18 ładnie fermentują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 13 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 warka 17 zeszła do 3°Blg,poszło na cichą, jak na pszeniczne to dość klarowne (te drożdże tak mają) warka 18 bez pomiaru poszła na cichą, z soku niewiele zostało ale jest lekko kwaśny smak jabłka i chyba o to chodziło, coś strasznie mętne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się