misiuzeb Opublikowano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 (edytowane) warka 19 Pszeniczne z 25.07.2011 słód pilzneński 2,2 kg słod pszeniczny 2,5 kg słod karmelowy jasny 0,2 kg zacieranie 20 min 64-62°C °C , 40 min 72-70°C wyszło 24l 12°Blg chmielenie 25g Perle na 60min drożdże WB06 1/2 paczki drożdże zadane wieczorem , dziś rano ładnie fermentuje Edytowane 25 Lipca 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Warka 20 Jasne kryzysowe Pilzneński 4,5 kg Crystal 50g Amber 150g zacieranie 20 min 64°C i 45 min 72°C wyszło 22l 12°Blg chmielenie 40g marynki na 60min, 30g lubelskiego na 3 min drożdże US-05 1/2 paczki Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Warka 19 zeszła do 2°Blg i poszła do kega - resztki zabutelkuje się w wolnej chwili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Warka 20 zeszła do 2,5°Blg i poszła do kega +2x1.5l PET Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 (edytowane) Warka 21 z 27.08.2011 Pilzneński 4,2 kg Crystal 100g Karmelowy jasny 200g zacieranie 10 min 50°C ,20 min 62°C i 30 min 72°C , 78°C wyszło 24l 12°Blg chmielenie 25g Brewer's Gold na 60min, 25g citra na 5 min drożdże US-05 gęstwa Edytowane 28 Sierpnia 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 (edytowane) warka 22 Pszeniczne z 28.08.2011 słód pilzneński 2,0 kg słod pszeniczny 2,5 kg słod karmelowy jasny 100 g słod amber 50 g zacieranie 20 min 662°C °C , 45 min 72°C wyszło 20l 12°Blg chmielenie 25g Perle na 60min drożdże WB06 gęstwa wieści z browaru Następne warzenie za miesiąc bo ogrom pracy czeka i terminy gonią Piwo z kegatora wychodzi zdecydowanie za szybo (co poniektorzy przychodzą z własnymi butelkami 1,5 zatankować do pełna). W okolicy pojawi się kolejny piwowar, właśnie kompletujemy sprzęt do jego 1 warki a kolejne 2 osoby jesienią też chcą zacząć warzyć. Edytowane 28 Sierpnia 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 26 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 (edytowane) Oj zaległości się pojawiły Warka 21 w kegu. Warka 22 też w kegu, ale jak by to powiedzieć niby pszeniczne a mam wrażenie, że piję ogród kwiatowy (teraz już wiem jaki wpływ ma temperatura. W okolicy powstała 1 warka kolegi pod "fachowym" moim doradztwem (zastaw Pale Ale z HB). Z obserwacji widać, że miało powstać 1-2 warki , ale czuję, że to się tak nie skończy bo piwowarstwo wciąga i chętni na dobre piwo zawsze się znajdą. Edytowane 26 Września 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 26 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 (edytowane) Warka 23 dubbel z 10.09 - notatki zaginęły piszę z pamięci pilzneński 4,1kg karmelowy jasny 100g karmelowy ciemny 50g amber albo crystal 100g rodzynki 70g cukier karmelizowany 650g zacieranie 20 min 62°C 50 min 72°C chmielenie 25 albo 30g marynki i 25g lubelskiego wyszło ok 20l 16°Blg zadane gęstwą THG 24.09 poszło do butelek bez cichej , zeszło do 3°Blg Edytowane 26 Września 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 26 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Warka 24 HGW z 25.09.2011 pilzneński 4,5kg czekoladowy 50g kawowy 50g karmelowy jasny 100g karmelowy ciemny 70g amber 100g cukier karmelizowany 1kg zacieranie 62-60°C 20 min, 72-68°C 45 min wyszło 24l 16°Blg chmielenie 35g marynki 60min, 30g lubelski 5 min gęstwa THG w zamyśle ma być ciemne mocne piwo z odmiennym smakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 W okolicy powstała 1 warka kolegi pod "fachowym" moim doradztwem (zastaw Pale Ale z HB). Z obserwacji widać, że miało powstać 1-2 warki , ale czuję, że to się tak nie skończy bo piwowarstwo wciąga z chętni na dobre piwo zawsze się znajdą. Też mam w pracy takiego kolegę, którego namówiłem na piwowarstwo. Co miesiąc-półtora robi sobie jakieś piwko z gotowego zestawu. W sumie to już dwóch u mnie w pracy zaraziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 30 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Thg daja ostro i mimo tylko 20 litrow chcialy opuscic fermentator. w browarze prawie wszystko gotowe na sezon lagerowy. Sa szanse, ze za tydzien juz bedzie cos na dolniakach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 (edytowane) Browar wzbogacił się o półkę 5 poziomową do składowania pełnych butelek (wejdzie z 200 butelek). Zainstalowana została w piwnicy. Ogólnie "zszedłem" do podziemi Warka 25 - Wyborcze jasne pełne pilzneński 5kg karmelowy jasny 200g amber 100g zakwaszający 100g zacieranie 20 min 62°C , 40 min 72°C .mashout i filtracja wyszło ok 25l 12°Blg chmielenie 40g Premiant + 10g lubelski na 60 min. 25g lubelski 5 min drożdże S-23 1/2 paczki warka 23 poszło do butelek z 120g cukru 39x0.5l Edytowane 9 Października 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 18 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 16.10 warka 24 poszła do butelek 110g cukru , wyszło 22x0.5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 (edytowane) warka 25 od pewnego czasu w kegu warka 26 Świąteczne porządki Pilzneński 4kg czekoladowy 50g kawowy 70g caraminuch,karmelowy jasny , karmelowy ciemny i jakieś inne resztki ok 130g cukier zkarmelowany ok 1kg zacieranie 65-68°C 80 min z racji kontuzji jak najprościej wyszło pi filtracji 21l 12°Blg chmielenie 35g perle i 15g Lubelski na 60min, 20g Lubelski na 3min gęstwa THG ok 20l 15°Blg Edytowane 18 Listopada 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Browar wzbogacił się o śrutownik i z tej okazji przemielono 8kg pilzneńskiego z Litovela i kilo monachijskiego. Jutro prawdopodobnie warzenie (a jak nie to w piątek na pewno). Warka 25 zakończyła fermentację burzliwą - dawno nie widziałem tak wysokiej czapy piany (a zadałem ledwo 2 łyżki gęstwy THG). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 (edytowane) Warka 27 Jasne pełne Pilzneński Litovel 4kg Monachijski Litovel 400g Karmelowy jasny 150g zacieranie 20min 62°C , 40 min 72°C , mashout 21l 12°Blg chmielenie 30g marynki 60 min, 30g lubelski 3 min gęstwa ? chyba po S-23 nie ruszyła po 24h dodano 1/2 paczki S-23 Edytowane 18 Listopada 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 warka 26 poszła do kega (+2 butelki 0.5l) z 50g cukru, zeszło do 2°Blg warka 27 po tygodniu zeszła do 5°Blg i dalej fermentuje w temp. 9°C warka 28 może jutro ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 (edytowane) Warka 28 Lagerek Pilzneński Litovel 4kg Monachijski Litovel 600g zacieranie 30min 64-62°C , 30 min 72-70°C , mashout brak pomiaru °Blg , wysłodzono 23l bo okazało się że jest rozbita menzurka chmielenie 30g marynki 60 min, 20g H.Tradition 3 min do fermentacji x l ? 12,5°Blg Gęstwa W 2001 Urquell lager - thx Kamil Edytowane 21 Listopada 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 (edytowane) warka 27 poszła na cichą Warka 29 Pilzneński Litovel 4,5kg Karmelowy jasny 200g zacieranie 30min 64-62°C , 30 min 73-71°C , mashout wysłodzono 23l chmielenie 25g marynki 60 min, 30g lubelski 3 min gęstwa po S-23 do fermentacji ok 20l 12,5°Blg Edytowane 17 Grudnia 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Warka 27 w kegu od tygodnia Warka 28 poszła do butelek 41x0.5 z 130g cukru Warka 29 poszła do butelek 39x0.5l z 120g cukru - zeszło do 3 Blg Urquell lager - pięknie klarowne piwo, rewelacja w smaku Edytowane 18 Grudnia 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Urquell lager - pięknie klarowne piwo, rewelacja w smaku Również polecam te drożdże, bardzo klarowne piwa na nich wychodzą, szybko i dobrze fermentują, a w smaku pycha. Chyba na stałe zagoszczą w moim browarze w sezonie lagerowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 (edytowane) Warka 30 Pilzneński Litovel 4,3kg Monachijski Litovel 1kg zacieranie 15min 64-62°C , 50 min 72-68°C chmielenie 30g marynki 60 min, 30g lubelski 3 min wyszło do fermentacji 24l 12 Blg Gęstwa W 2001 Urquell lager Edytowane 18 Grudnia 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Urquele szykują się do ewakuacji z fermentatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 (edytowane) Warka 31 Sylwestrowa Pilzneński Litovel 7kg Monachijski Litovel 1kg Karmelowy jasny 550 zacieranie 30 min 62 °C 30 min 72 °C o rany przy 40l miałem 15 °Blg , wysłodzone do 46l bez pomiaru chmielenie 65g marynki 60 min, 60g lubelski 5 min w fermentatorach x l 13,5 °Blg wrażenia z garnka fi45 50l - jest super grzeję na 3 palnikach na raz i szybciej się grzeje niż 25l na 1 , temperatura też spada raptem 3 °C /30min garnek 25l teraz będzie do grzania wody do wysładzania nie trzeba będzie w 3 grzać, ogólnie zakup na duży + polecam trzeba przekalibrować warzelnie bo duży gar = lepsze wyniki wydajności 46l max co mogę gotować i trzeba koniecznie zrobić chłodnicę Edytowane 31 Grudnia 2011 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Warka 13 czyżby czeski błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się