Skocz do zawartości

Browar McKwacz


Rekomendowane odpowiedzi

warka 19 Pszeniczne z 25.07.2011

słód pilzneński 2,2 kg

słod pszeniczny 2,5 kg

słod karmelowy jasny 0,2 kg

 

zacieranie 20 min 64-62°C °C , 40 min 72-70°C

 

wyszło 24l 12°Blg

 

chmielenie 25g Perle na 60min

 

drożdże WB06 1/2 paczki

 

drożdże zadane wieczorem , dziś rano ładnie fermentuje

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warka 20 Jasne kryzysowe

 

Pilzneński 4,5 kg

Crystal 50g

Amber 150g

 

 

 

zacieranie 20 min 64°C i 45 min 72°C

wyszło 22l 12°Blg

chmielenie 40g marynki na 60min, 30g lubelskiego na 3 min

 

drożdże US-05 1/2 paczki

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka 21 z 27.08.2011

 

Pilzneński 4,2 kg

Crystal 100g

Karmelowy jasny 200g

 

 

zacieranie 10 min 50°C ,20 min 62°C i 30 min 72°C , 78°C

wyszło 24l 12°Blg

chmielenie 25g Brewer's Gold na 60min, 25g citra na 5 min

 

drożdże US-05 gęstwa

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 22 Pszeniczne z 28.08.2011

słód pilzneński 2,0 kg

słod pszeniczny 2,5 kg

słod karmelowy jasny 100 g

słod amber 50 g

 

zacieranie 20 min 662°C °C , 45 min 72°C

 

wyszło 20l 12°Blg

 

chmielenie 25g Perle na 60min

 

drożdże WB06 gęstwa

 

wieści z browaru

Następne warzenie za miesiąc bo ogrom pracy czeka i terminy gonią ;)

Piwo z kegatora wychodzi zdecydowanie za szybo (co poniektorzy przychodzą z własnymi butelkami 1,5 zatankować do pełna).

W okolicy pojawi się kolejny piwowar, właśnie kompletujemy sprzęt do jego 1 warki a kolejne 2 osoby jesienią też chcą zacząć warzyć.

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Oj zaległości się pojawiły

Warka 21 w kegu. Warka 22 też w kegu, ale jak by to powiedzieć niby pszeniczne a mam wrażenie, że piję ogród kwiatowy (teraz już wiem jaki wpływ ma temperatura.

 

W okolicy powstała 1 warka kolegi pod "fachowym" moim doradztwem (zastaw Pale Ale z HB). Z obserwacji widać, że miało powstać 1-2 warki , ale czuję, że to się tak nie skończy bo piwowarstwo wciąga i chętni na dobre piwo zawsze się znajdą.

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 23 dubbel z 10.09 - notatki zaginęły piszę z pamięci

pilzneński 4,1kg

karmelowy jasny 100g

karmelowy ciemny 50g

amber albo crystal 100g

rodzynki 70g

cukier karmelizowany 650g

 

zacieranie 20 min 62°C 50 min 72°C

chmielenie 25 albo 30g marynki i 25g lubelskiego

wyszło ok 20l 16°Blg zadane gęstwą THG

 

24.09 poszło do butelek bez cichej , zeszło do 3°Blg

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 24 HGW z 25.09.2011

pilzneński 4,5kg

czekoladowy 50g

kawowy 50g

karmelowy jasny 100g

karmelowy ciemny 70g

amber 100g

cukier karmelizowany 1kg

 

zacieranie 62-60°C 20 min, 72-68°C 45 min

wyszło 24l 16°Blg

chmielenie 35g marynki 60min, 30g lubelski 5 min

 

gęstwa THG

 

w zamyśle ma być ciemne mocne piwo z odmiennym smakiem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W okolicy powstała 1 warka kolegi pod "fachowym" moim doradztwem (zastaw Pale Ale z HB). Z obserwacji widać, że miało powstać 1-2 warki , ale czuję, że to się tak nie skończy bo piwowarstwo wciąga z chętni na dobre piwo zawsze się znajdą.

Też mam w pracy takiego kolegę, którego namówiłem na piwowarstwo. Co miesiąc-półtora robi sobie jakieś piwko z gotowego zestawu. W sumie to już dwóch u mnie w pracy zaraziłem. :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Thg daja ostro i mimo tylko 20 litrow chcialy opuscic fermentator.

w browarze prawie wszystko gotowe na sezon lagerowy. Sa szanse, ze za tydzien juz bedzie cos na dolniakach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Browar wzbogacił się o półkę 5 poziomową do składowania pełnych butelek (wejdzie z 200 butelek). Zainstalowana została w piwnicy. Ogólnie "zszedłem" do podziemi ;)

 

Warka 25 - Wyborcze jasne pełne

pilzneński 5kg

karmelowy jasny 200g

amber 100g

zakwaszający 100g

 

zacieranie 20 min 62°C , 40 min 72°C .mashout i filtracja

wyszło ok 25l 12°Blg

chmielenie 40g Premiant + 10g lubelski na 60 min.

25g lubelski 5 min

 

drożdże S-23 1/2 paczki

 

warka 23 poszło do butelek z 120g cukru 39x0.5l

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

warka 25 od pewnego czasu w kegu

 

warka 26 Świąteczne porządki

 

Pilzneński 4kg

czekoladowy 50g

kawowy 70g

caraminuch,karmelowy jasny , karmelowy ciemny i jakieś inne resztki ok 130g

cukier zkarmelowany ok 1kg

 

zacieranie 65-68°C 80 min z racji kontuzji jak najprościej

wyszło pi filtracji 21l 12°Blg

 

chmielenie 35g perle i 15g Lubelski na 60min, 20g Lubelski na 3min

 

gęstwa THG ok 20l 15°Blg

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Browar wzbogacił się o śrutownik i z tej okazji przemielono 8kg pilzneńskiego z Litovela i kilo monachijskiego. Jutro prawdopodobnie warzenie (a jak nie to w piątek na pewno).

Warka 25 zakończyła fermentację burzliwą - dawno nie widziałem tak wysokiej czapy piany (a zadałem ledwo 2 łyżki gęstwy THG).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 27 Jasne pełne

 

Pilzneński Litovel 4kg

Monachijski Litovel 400g

Karmelowy jasny 150g

 

zacieranie 20min 62°C , 40 min 72°C , mashout

21l 12°Blg

 

chmielenie 30g marynki 60 min, 30g lubelski 3 min

gęstwa ? chyba po S-23 nie ruszyła po 24h dodano 1/2 paczki S-23

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 28 Lagerek

 

Pilzneński Litovel 4kg

Monachijski Litovel 600g

 

 

zacieranie 30min 64-62°C , 30 min 72-70°C , mashout

brak pomiaru °Blg , wysłodzono 23l bo okazało się że jest rozbita menzurka :)

 

chmielenie 30g marynki 60 min, 20g H.Tradition 3 min

do fermentacji x l ? 12,5°Blg

 

Gęstwa W 2001 Urquell lager - thx Kamil

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 27 poszła na cichą

 

Warka 29

Pilzneński Litovel 4,5kg

Karmelowy jasny 200g

 

zacieranie 30min 64-62°C , 30 min 73-71°C , mashout

wysłodzono 23l

 

chmielenie 25g marynki 60 min, 30g lubelski 3 min

gęstwa po S-23

do fermentacji ok 20l 12,5°Blg

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 27 w kegu od tygodnia

Warka 28 poszła do butelek 41x0.5 z 130g cukru

Warka 29 poszła do butelek 39x0.5l z 120g cukru - zeszło do 3 Blg

 

Urquell lager - pięknie klarowne piwo, rewelacja w smaku

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Urquell lager - pięknie klarowne piwo, rewelacja w smaku

 

Również polecam te drożdże, bardzo klarowne piwa na nich wychodzą, szybko i dobrze fermentują, a w smaku pycha. Chyba na stałe zagoszczą w moim browarze w sezonie lagerowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 30

Pilzneński Litovel 4,3kg

Monachijski Litovel 1kg

 

zacieranie 15min 64-62°C , 50 min 72-68°C

 

 

chmielenie 30g marynki 60 min, 30g lubelski 3 min

wyszło do fermentacji 24l 12 Blg

 

Gęstwa W 2001 Urquell lager

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 31 Sylwestrowa

 

Pilzneński Litovel 7kg

Monachijski Litovel 1kg

Karmelowy jasny 550

 

 

zacieranie 30 min 62 °C 30 min 72 °C

o rany przy 40l miałem 15 °Blg , wysłodzone do 46l bez pomiaru

chmielenie 65g marynki 60 min, 60g lubelski 5 min

w fermentatorach x l 13,5 °Blg

 

 

wrażenia z garnka fi45 50l - jest super grzeję na 3 palnikach na raz i szybciej się grzeje niż 25l na 1 , temperatura też spada raptem 3 °C /30min

garnek 25l teraz będzie do grzania wody do wysładzania nie trzeba będzie w 3 grzać, ogólnie zakup na duży + polecam

trzeba przekalibrować warzelnie bo duży gar = lepsze wyniki wydajności

46l max co mogę gotować i trzeba koniecznie zrobić chłodnicę

Edytowane przez misiuzeb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.