misiuzeb Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Warka 32 Świątkowe Pilzneński Litovel 7kg Monachijski Litovel 1kg zacieranie 40 min 62 °C 30 min 72 °C wysłodzono 46l miałem 11,5 °Blg chmielenie 65g marynki 60 min, 50g lubelski 5 min drożdże Urquel lager Edytowane 26 Stycznia 2012 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 warka 30 poszła do kega bo znów nie ma co pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Warka 31 i 32 zeszły do 3 °Blg i widać, że fermentacja skończona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 (edytowane) 1/2 warki 31 do kega do kegatora , 1/2 warki 32 do kega i do piwnicy reszta na cichą i pójdzie do butelek Edytowane 26 Stycznia 2012 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Warka 33 Koźlak majowy Pilzneński Litovel 6kg Monachijski Litovel 2kg pszeniczny Litovel 500g Cara 300g zacieranie 45 min 64-60 °C 30min 72 °C , mashout wyszło 27l 16,5 °Blg chmielenie H.Tradition na 35g 60min (dawno nie miałem tak silnego przełomu) drożdże Urquel Lager gęstwa z resztek powstała Warka 34 Tmave z odzysku cienkusz z warki 33 + 3 garści karmelowego ciemnego,czekoladowego i kawowego ok 70 dkg cukru uzyskano 13 l 13 °Blg chmielenie 20g H.Tradition na 60min gęstwa S-23 Edytowane 29 Stycznia 2012 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Warka 32 poszła do kega (50g cukru) + 47 butelek 0.5 l (z 110g cukru) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 (edytowane) Warka 35 13tka Pilzneński Litovel 6kg Monachijski Litovel 2kg Cara 150g zacieranie 40 min 62 °C 30 min 72 °C wysłodzono 45l miałem 13 °Blg chmielenie 65g marynki 60 min, 50g H.Tradition 5 min drożdże gęstwa S-23 Edytowane 5 Lutego 2012 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 (edytowane) Warka 36 Pilzneński Litovel 6,6kg Monachijski Litovel 1,9kg Carapils 300g zacieranie 20 min 62 °C 45 min 72 °C wyszło 45l 12,5 °Blg chmielenie 60g marynki 60 min, 50g H.Tradition 3 min w fermentatorach ok 42l gęstwa urquell lagerch Edytowane 20 Lutego 2012 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 warka 35 fermentowana w 2 wiadrach w 1 zeszło do 2,5 °Blg i poszła do kega a w drugim ZONK - niecałe 6 °Blg i wygląda, że koniec fermentacji. Dodałem ciut świeżych drożdzy i się zobaczy. warka 33 poszła na cichą, zeszło do ok 3 °Blg i pięknie klarowna warka 34 do butelek 17x0.5l z 70g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) Warka 37 Pilzneński Litovel 6,2kg Monachijski Litovel 2kg Carapils 400g zacieranie 30 min 62 °C 30 min 72 °C mashout wyszło 45l 12,5 °Blg chmielenie 80g H.tradition na 60 min i 30g na 2 min gęstwa Urquel lager w fermentatorach 40l 13 °Blg Edytowane 11 Marca 2012 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 warka 36 poszła do kega + 40 butelek 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) Warka 38 Pszeniczne podwędzane Pszeniczny 3,5 kg Pilzneński Litovel 2kg Wędzony 1kg Carapils 250g zacieranie na lenia 70 min 68 °C mashout 35l 12 °Blg do fermentacji 30l 13 °Blg 25g marynki na 60 min drożdże WB-06 Edytowane 22 Marca 2012 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Warka 38 pszeniczne zeszło do 1,5 °Blg i poszło do butelek z 230g cukru 56 x 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 (edytowane) Warka 39 festynowa Pilzneński 6kg Cara 150g Carahell 250g zacieranie na lenia 65 min 68-65 °C , mashout 5 min 78 °C wysłodzono 32l 13 °Blg chmielenie 45g marynki na 60 min , 35g lubelski na 2 min pełny fermentator drożdże S-04 Edytowane 13 Maja 2012 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 (edytowane) Warka 40 Pszeniczne imprezowe Pszeniczny 4 kg Pilzneński Litovel 4,5kg Caramunich 300g zacieranie na lenia 70 min 68-63 °C mashout wysłodzono 47l 12 °Blg 45g marynki na 60 min drożdże WB-06 i 3638 po pól warki warka 39 poszła na cichą gęstwa z 38 pszeniczne poszła do kibla - coś jak by tlenowiec, smak niby ok , ale zapaszek lekko kwaśniawy, nie ryzykowałem zapodałem świeże wb-06 Edytowane 21 Czerwca 2012 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 (edytowane) Rozpoczynamy 3 sezon , nareszcie Warka 41 Jasny rozruchowy Pilzneński Litovel 6,5kg Monachijski Litovel 2kg - mam nadzieję ze to był monach w worku Carapils 200g zacieranie 15 min 64-62 °C, 30 min 72 °C , mashout wysłodzono 46l ??? °Blg - brak menzurki chmielenie 65g marynki na 60 min , 65g lubelski na 2 min drożdże S-23 fermentuje się ok42l 13°Blg Edytowane 2 Listopada 2012 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Znalazłem 2 butelki pszenicznego z 27.05 warka robiona na WB-06 i 3638. Jak ma się piwo pszeniczne po 5 miesiącach ? no więc zrobiłem degustację i przyznam jestem pozytywnie zaskoczony. Obie pszenice były dobre (fakt to nie świeża pszeniczka) czuć już lekko upływ czasu, wychodzi większa kwaskowatość , smak bardziej płytki ocierający się lekko o karton (na wb-06), co do zapachu to tu banany znikły zupełnie. Co do porównanie to piwo na 3638 o wiele lepiej zniosło dłuższe przechowywanie, smak ma pełniejszy i mniej kwaskowaty niż na wb-06. Oczywiście obie butelki po przyniesieniu z piwnicy klarowne jak lager. Ogólnie o ile byłem przeciwnikiem picia pszenicznego starszego niż miesiąc to teraz wiem, że dobre piwo może być i starsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Warka 42 Pilzneński Litovel 6,6kg Monachijski Litovel 2kg Pszeniczny 200g Carahell 200g zacieranie 25 min 62 °C, 35 min 72 °C , mashout wysłodzono 47l ??? °Blg chmielenie 55g marynki na 60 min , 50g lubelski na 2 min drożdże S-23 gęstwa z 41 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Warka 43 z 2.12.2012 Pilzneński Litovel 8.3kg Pszeniczny 200g Cara 200g zacieranie 30 min 62 °C, 30 min 72 °C wysłodzono 45l ??? °Blg chmielenie 65g marynki na 60 min , 60g lubelski na 3 min drożdże S-23 gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Warka 44 z 6.01.2013 Pilzneński Litovel 8.3kg Pszeniczny 200g Cara 150g zacieranie 35 min 62 °C, 35 min 72 °C wysłodzono 45l ??? °Blg chmielenie 70g marynki na 60 min , 60g lubelski na 2 min drożdże S-23 gęstwa w fermentatorze ok 42l 13°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) Warka 45 dubbel pilzneński 4,8kg monachijski 2,6kg karmelowy ciemny 50g czekoladowy 200g kawowy 200g zacieranie 35 min 62 °C, 40 min 72 °C wysłodzono 35l 14-15 °Blg chmielenie 40g marynki na 60 min , 30g perle na 1 min, 1kg cukru karmelizowanego drożdże THG gęstwa fermentuje 30l 16 °Blg na THG, 4l na dolniakach S-23 w ramach eksperymentu Edytowane 4 Lutego 2013 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 (edytowane) Warka 46 Pilzneński Strzegom 8,3 kg Carahell 50g karmelowy jasny strzegon 200g zacieranie 30 min 62 °C, 45 min 72 °C wysłodzono 47l ??? °Blg chmielenie 65g iunga na 60 min , 50g lubelski na 2 min drożdże S-23 gęstwa ostani lager w tym sezonie Edytowane 10 Marca 2013 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Warka 47 Pszeniczne z 21.03.2013 Pilzneński 2kg Pszeniczny 2,7 kg zacieranie na lania 68-65 °C 75 min chmielenie H.tradition drożdze WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) Zaczynamy sezon 2013/14 Warka 48 Pszeniczne Pilzneński 3kg Pszeniczny 3,5kg Karmelowy jasny 200g zacieranie 65 min w 68 °C chmielenie perle 35g coś koło 30l 12 blg drożdże mauribrew weiss Edytowane 9 Października 2013 przez misiuzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 drożdże mauribrew weiss i to jest to , dawno nie piłem tak udanego waizena (swojego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się