Skocz do zawartości

Browar Bartelan


Rekomendowane odpowiedzi

Po 27 warkach postanowiłem przenieść swoje zapiski tutaj. Piwa póki co wychodzą różnie, czasem dobre a czasem lądują w kiblu dlatego też proszę wszystkich o wskazówki jeżeli widzicie, że robię coś ewidentnie źle. Warzę od niedawna w kotle zaciernym. Przważnie wielkość warki to 10 litrów ze względu na małą pojemność lodówki.

Opis zacznę od piwa nr 28 natomiast moje poprzednie warki to:

2019

1. Brew kit Rock Golden Ale

2. Pszeniczne 

3. Brew kit Bulldog Rojas IPA

4. Session Ipa

5. Belgian Tripel

6. Polska Pszenica

7. Koelsch

8. Irish Red Ale

9. Dry Stout

10. Sesyjna Ipa

11. Robust Porter

12. Polskie Ale

13. American Hefe Weizen

14. Świąteczne

15. Apa Nelson

16. Milk Stout

2020

17. Pszeniczne

18. Sesyjna Apa

 19. Polskie Ale

20. Dubbel

21. Tripel

22. Fes

23. Black Ipa

24. Koelch

25. Ipa

2021

26. English Bitter

27. Dry Stout

28. Sesyjna Ipa

29. West Coast  

30. Pszeniczne

Edytowane przez bartek15065
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 28 Sesyjna Ipa (20.02)

Gęstość 9BLG, Goryczka: 13IBU, Barwa: 4,3 SRM

 

Surowce:

Pale ale 2,5 kg

Carabelge 0,15kg

Żytni 0,5 kg

Płatki owsiane 0,3kg

 Drożdże S-04

 

Oczekiwałem piwa o zawartości alkoholu 2-3 %, o średniej lub niskiej goryczce i intensywnym aromacie.

 

Zacieranie

72'C - 60 min.

76'C - 5min.

 

Filtracja 

1h 15min. Poszła bardzo opornie. Wydaje mi się, że powodem był zbyt mocno ześrutowany słód. 

 

Gotowanie

60min.

30min. Cascade 15g

1 min Cascade 25g

 

Otrzymałem 19,5 litra brzeczki o gęstości 9blg. Rozlane do dwóch fermentorów. Jedno wiadro poszło do lodówki gdzie ustaliłem temperaturę na 16 stopni. Drugie wiadro poszło do torby termicznej z butelkami z wodą. Temperatura w 2 wiadrze około 18-19 stopni. Drożdze dodano do wiader przy temperaturze 24'C.

 

Fermentacja

Wiadro 1 (lodówka)

Dzień 1-4 16'

Dzień 5-7 19'

Dzień 8-10 23'

Dzień 11 dorzucone 60g Cascade i schłodzenie do 2'C na 3 dni

 

 Wiadro 2(torba)

Dzień 1-5 19'

Dzień 6-10 23'

Dzień 11 dorzucone 70g Fuggles i schłodzone do 10'C na 3 dni

 

Dzień 14 butelkowanie. 

Gęstość końcowa 3BLG

Nagazowanie za pomocą cukru. Poziom nagazowania 2,5

 

 

Edytowane przez bartek15065
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 29. West Coast IPA (09.03)

 

Gęstość 15BLG, Goryczka: 78IBU, Barwa: 5,1 SRM

Wydajność 66%

 

Surowce:

Pils 5 kg

Cara Blond 0,3kg

Carabelge 0,15kg

Cukier 0,4kg

 

 Drożdże US-05

 

Oczekiwałem piwa wytrawnego o dużej goryczce i wyraźnym aromacie. W celu zwiększenia wytrawności postanowiłem dodać nieco cukru.

 

Zacieranie

65'C - 60 min.

76'C - 5min.

 

Filtracja 

1h 20min.

 

Gotowanie

60min. Magnum 20g

30min. Mosaic 25g, Centennial 25g

1min cukier 200g

 

 

Otrzymałem 18 litrów brzeczki o gęstości 14blg. Rozlane do dwóch fermentorów. Jedno wiadro poszło do lodówki gdzie ustaliłem temperaturę na 16 stopni. Drugie wiadro poszło do torby termicznej z butelkami z wodą. Temperatura w 2 wiadrze około 16-17 stopni. Drożdze dodano do wiader przy temperaturze 22'C.

 

Fermentacja

Wiadro 1 (lodówka)

Dzień 1-3 16'

Dzień 4-7 17'

Dzień 8-18 20-21'

Dzień 19 przelane na cichą i dorzucone 75g Mosaic, 75g Centennial i na trzy dni temperatura ustawiona na 0'

 

 Wiadro 2(torba)

Dzień 1-3 16-17'

Dzień 4-7 18'

Dzień 8-18 20-21'

Dzień 19 przelane na cichą i dorzucone 75g Mosaic. Zbita temperatura do około 14' 

W 4 dniu fernentacji dodałem 200g cukru co powinno podnieść gęstość o 1BLG. 

 

Butelkowanie 31.03

Wyszło łącznie 13l. W wiadrze fermentowanej w lodówce bardzo duże straty przez ilość chmielu wrzucony na cichą. Gęstość końcowa około 1,5BLG. 

Piwo rozlałem do butelek. Nagazowanie 2.0 

Piwo idzie do piwnicy (około 16'C)

Edytowane przez bartek15065
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 30. Pszeniczne (21.03)

 

Gęstość 12BLG, Goryczka: 10IBU, Barwa: 4,1 SRM

Wydajność 60%

 

Surowce:

Pils 1,4 kg

Pszeniczny 1,5kg

Cara Blonde 0,1kg

 

 Drożdże WB-06

 

Zacieranie

66'C - 60 min.

76'C - 5min.

 

Filtracja 

30min.

 

Gotowanie

60min. Magnum 3g

 

 

Otrzymałem 9,5 litrów brzeczki o gęstości 12blg. Fermentor poszedł do lodówki gdzie ustaliłem temperaturę na 16 stopni. Drożdże zadano w temperaturze 20st. 

 

Fermentacja

Dzień 1-4 17'

Dzień 5-7 18'

Dzień 8-14 19-20'

 

Edytowane przez bartek15065
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.