bartek15065 Opublikowano 15 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 (edytowane) Po 27 warkach postanowiłem przenieść swoje zapiski tutaj. Piwa póki co wychodzą różnie, czasem dobre a czasem lądują w kiblu dlatego też proszę wszystkich o wskazówki jeżeli widzicie, że robię coś ewidentnie źle. Warzę od niedawna w kotle zaciernym. Przważnie wielkość warki to 10 litrów ze względu na małą pojemność lodówki. Opis zacznę od piwa nr 28 natomiast moje poprzednie warki to: 2019 1. Brew kit Rock Golden Ale 2. Pszeniczne 3. Brew kit Bulldog Rojas IPA 4. Session Ipa 5. Belgian Tripel 6. Polska Pszenica 7. Koelsch 8. Irish Red Ale 9. Dry Stout 10. Sesyjna Ipa 11. Robust Porter 12. Polskie Ale 13. American Hefe Weizen 14. Świąteczne 15. Apa Nelson 16. Milk Stout 2020 17. Pszeniczne 18. Sesyjna Apa 19. Polskie Ale 20. Dubbel 21. Tripel 22. Fes 23. Black Ipa 24. Koelch 25. Ipa 2021 26. English Bitter 27. Dry Stout 28. Sesyjna Ipa 29. West Coast 30. Pszeniczne Edytowane 22 Marca 2021 przez bartek15065 Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek15065 Opublikowano 15 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 (edytowane) Warka 28 Sesyjna Ipa (20.02) Gęstość 9BLG, Goryczka: 13IBU, Barwa: 4,3 SRM Surowce: Pale ale 2,5 kg Carabelge 0,15kg Żytni 0,5 kg Płatki owsiane 0,3kg Drożdże S-04 Oczekiwałem piwa o zawartości alkoholu 2-3 %, o średniej lub niskiej goryczce i intensywnym aromacie. Zacieranie 72'C - 60 min. 76'C - 5min. Filtracja 1h 15min. Poszła bardzo opornie. Wydaje mi się, że powodem był zbyt mocno ześrutowany słód. Gotowanie 60min. 30min. Cascade 15g 1 min Cascade 25g Otrzymałem 19,5 litra brzeczki o gęstości 9blg. Rozlane do dwóch fermentorów. Jedno wiadro poszło do lodówki gdzie ustaliłem temperaturę na 16 stopni. Drugie wiadro poszło do torby termicznej z butelkami z wodą. Temperatura w 2 wiadrze około 18-19 stopni. Drożdze dodano do wiader przy temperaturze 24'C. Fermentacja Wiadro 1 (lodówka) Dzień 1-4 16' Dzień 5-7 19' Dzień 8-10 23' Dzień 11 dorzucone 60g Cascade i schłodzenie do 2'C na 3 dni Wiadro 2(torba) Dzień 1-5 19' Dzień 6-10 23' Dzień 11 dorzucone 70g Fuggles i schłodzone do 10'C na 3 dni Dzień 14 butelkowanie. Gęstość końcowa 3BLG Nagazowanie za pomocą cukru. Poziom nagazowania 2,5 Edytowane 21 Marca 2021 przez bartek15065 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz134 Opublikowano 20 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 W dniu 15.03.2021 o 13:22, bartek15065 napisał: 28. Sesyjna Ipa - PINTA? 29 West Coast - Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych - 27-30 maja 2021 ? Siema, Te dwa ostatnie piwka to na konkursy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek15065 Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Na razie tylko dla siebie. Myślę, że jeszcze długa droga zanim moje piwo będzie nadawało się na konkurs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek15065 Opublikowano 22 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) Warka 29. West Coast IPA (09.03) Gęstość 15BLG, Goryczka: 78IBU, Barwa: 5,1 SRM Wydajność 66% Surowce: Pils 5 kg Cara Blond 0,3kg Carabelge 0,15kg Cukier 0,4kg Drożdże US-05 Oczekiwałem piwa wytrawnego o dużej goryczce i wyraźnym aromacie. W celu zwiększenia wytrawności postanowiłem dodać nieco cukru. Zacieranie 65'C - 60 min. 76'C - 5min. Filtracja 1h 20min. Gotowanie 60min. Magnum 20g 30min. Mosaic 25g, Centennial 25g 1min cukier 200g Otrzymałem 18 litrów brzeczki o gęstości 14blg. Rozlane do dwóch fermentorów. Jedno wiadro poszło do lodówki gdzie ustaliłem temperaturę na 16 stopni. Drugie wiadro poszło do torby termicznej z butelkami z wodą. Temperatura w 2 wiadrze około 16-17 stopni. Drożdze dodano do wiader przy temperaturze 22'C. Fermentacja Wiadro 1 (lodówka) Dzień 1-3 16' Dzień 4-7 17' Dzień 8-18 20-21' Dzień 19 przelane na cichą i dorzucone 75g Mosaic, 75g Centennial i na trzy dni temperatura ustawiona na 0' Wiadro 2(torba) Dzień 1-3 16-17' Dzień 4-7 18' Dzień 8-18 20-21' Dzień 19 przelane na cichą i dorzucone 75g Mosaic. Zbita temperatura do około 14' W 4 dniu fernentacji dodałem 200g cukru co powinno podnieść gęstość o 1BLG. Butelkowanie 31.03 Wyszło łącznie 13l. W wiadrze fermentowanej w lodówce bardzo duże straty przez ilość chmielu wrzucony na cichą. Gęstość końcowa około 1,5BLG. Piwo rozlałem do butelek. Nagazowanie 2.0 Piwo idzie do piwnicy (około 16'C) Edytowane 31 Marca 2021 przez bartek15065 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek15065 Opublikowano 22 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) Warka 30. Pszeniczne (21.03) Gęstość 12BLG, Goryczka: 10IBU, Barwa: 4,1 SRM Wydajność 60% Surowce: Pils 1,4 kg Pszeniczny 1,5kg Cara Blonde 0,1kg Drożdże WB-06 Zacieranie 66'C - 60 min. 76'C - 5min. Filtracja 30min. Gotowanie 60min. Magnum 3g Otrzymałem 9,5 litrów brzeczki o gęstości 12blg. Fermentor poszedł do lodówki gdzie ustaliłem temperaturę na 16 stopni. Drożdże zadano w temperaturze 20st. Fermentacja Dzień 1-4 17' Dzień 5-7 18' Dzień 8-14 19-20' Edytowane 31 Marca 2021 przez bartek15065 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się