Jump to content

Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych 2021 - 27-30 maja


Mateusz Puślecki

Recommended Posts

Cześć.

 

Pod koniec września ogłosimy wszystkie kategorie Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych 2020! Korzystamy z okazji i chcemy, żebyście zdecydowali, jakie 2 wymagające czasu style będą w #MPPD2021, czyli za ponad półtora roku. Do dzieła 1f642.png

Edited by Mateusz Puślecki
Link to comment
Share on other sites

Dziś zakończyła się ankieta dot. wyboru 2 kategorii Mistrzostw w 2021 roku. Dziękuję za prawie 260 oddanych głosów :)

 

głosowanie 4:

 

Straight Lambic 94
Brett Double IPA 82
Brett Belgian Golden Strong Ale 54
Brett American Strong Ale 28

 

głosowanie 5:

Wee heavy 77
Wędzony Porter Bałtycki 68
Wood Aged Imperial Baltic Porter 66
Eisbock

47

 

Tym samym Waszą decyzją za półtora roku kategoriami będą:

- Wee Heavy

- Straight Lambic 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Na podstawie głosowań na facebooku wiemy już, że poza kategoriami Wee Heavy oraz Straight Lambic, kolejnymi będą: Best Bitter, Koelsch, Porter Bałtycki Barrel Aged oraz Cream Ale. Pozostałe kategorie zostaną zaprezentowane do końca września 2020.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Wszystko już jasne! ?
 
Oto pełne zestawienie kategorii Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych 2021:
 
1. Niskoalkoholowy stout do 2% alk.
2. Czech Light Pale Lager
3. Koelsch
4. Cream Ale
5. Best Bitter
6. Lichtenheiner
7. Weissbier
8. White IPA
9. West Coast IPA
10. Fruit Milk Stout
11. Gotlandsdricke
12. Straight Lambic
13. Braggot
14. Rauch Doppelbock
15. Wee Heavy
16. Porter Bałtycki BA
 
Więcej informacji znajdziecie na http://kpd.pspd.org.pl
Wszystkie opisy stylów będą dostępne do końca października 2020.
Link to comment
Share on other sites

Cześć!

 

W opisie stylu Braggot dopuszczalna barwa wynosi 32EBC. Czy zaakceptowany zostanie ciemniejszy wygląd przez użyte dodatki (przyprawy, sok, owoce etc.)?

Opis sam sugeruje konsultację z Organizatorem, więc czy są dodatki kategorycznie zakazane w tej kategorii?

 

Pozdrawiam,

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...
3 minuty temu, wena napisał:

Dzisiaj 6 grudnia premiera GCH. Kiedyś to były takie piwa. Niestety 2 ostatnie jeszcze nie dotarły.

Grand Championy.jpg

Kiedyś Janku to były premiery, piwowarzy w sklepach na stoisku zachęcali do kupna

ps Pierwsze cztery gdzieś jeszcze mam

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

No i słusznie Cervezapapi. Nic na siłę. Może nie ma sensu się napraszać, skoro u organizatorów taki 'luz'. Z resztą, czy na pewno chcesz później ewentualnie dopraszać się całymi miesiącami o nagrody tak jak na Warszawskim KPD organizowanym przez tą samą ekipę. Daj sobie pokój i nie marnuj energii. Warz piwa pod inne konkursy. 

Link to comment
Share on other sites

Carvezapapi, ja również z podwójnego koźlaka raczej zrezygnowałem ale zrobiłem rauchbocka na szczeciński. Szkoda ze nie znałem widełek do podwójnego bo bym „pojedynczego” mógł tylko mocniej odparować lub zwiekszyc baling ekstraktem, ale trudno jeden uczestnik mniej ;) 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

Cześć,

Mam pytanie odnośnie stylu Gotlandsdricke, w opisie stylu na stronie MPPD2021 jest napisane, że "pożądaną cechą są aromaty i posmaki bananowe". Tradycyjnie to piwo było robione na kveikach które raczej nie dają takich cech, wyjątkiem jest Sathi które w opisie ma banany....Rozumiem, czytając zamieszczony opis stylu, że sędziowie będą raczej preferowali piwo które ma lekkie cechy bananowe....? Pytam bo chciałbym wiedzieć jak podejść do układania receptury. Pozdrawiam serdecznie.

Edited by BROWAR KWARTA
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dzień dobry ponownie, czy mógłbym liczyć na odpowiedź na moje pytanie ? Jeszcze raz je zamieszczę żeby się przypomnieć i bardzo liczę o odpowiedź :)

 

Mam pytanie odnośnie stylu Gotlandsdricke, w opisie stylu na stronie MPPD2021 jest napisane, że "pożądaną cechą są aromaty i posmaki bananowe". Tradycyjnie to piwo było robione na kveikach które raczej nie dają takich cech, wyjątkiem jest Sathi które w opisie ma banany....Rozumiem, czytając zamieszczony opis stylu, że sędziowie będą raczej preferowali piwo które ma lekkie cechy bananowe....? Pytam bo chciałbym wiedzieć jak podejść do układania receptury, czy to ma być tradycyjne Gotland czy jest to luźna interpretacja z dominą banana ?

 

Pozdrawiam serdecznie.

Link to comment
Share on other sites

Sędzia przy ocenie kieruje się wyłącznie opisem jaki dostaje, więc trzeba zrobić piwo dążące do cech w nim ujętych obojętnie co o tym sądzi piwowar.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.