beerrocker Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Cześć Uwarzyłem lagera 12Blg chmielonego po amerykańsku. Przez roztargnienie/zapomnienie/niedopatrzenie dałem tylko jedną saszetkę sucharów W34/70 zamiast zalecanych 2. Piwo fermentuje od niedzieli. Czy na tym etapie dodać drugą saszetkę czy już to tak zostawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Moim zdaniem zostaw najwyzej dluzej bedzie fermentowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Teraz już za późno. Dodanie drożdży na tym etapie może wywołać jeszcze większy stres i większą produkcję estrów. Zostaw jak jest, drożdże przefermentują. Nie będziesz miał tak czystego profilu jak przy odpowiedniej ilości drożdży, ale wciąż będzie to piwo do wypicia.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Pytanie podstawowe, ile litrów jest tego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beerrocker Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Warka 20l (19 w wiadrze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 25 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 Powinieneś dać 17g drożdży czyli o jakieś 6 więcej. Paczka ma 11g. Zostaw to piwo i pilnuj temperatur, będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beerrocker Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 Dzięki za informacje. Fermentuje w temp 10C. Obawiałem się, że mała ilość drożdży będzie je mocno "żyłowała". Czekam zatem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi