nikhil Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Słód jasny 4kg, słód karmelowy 0,5kg, chmiel goryczkowy 30g, chmiel aromatyczny 30g, kardamon 15 ziaren, drożdże propagator ale. Robimy jak "ale" do pierwszej dawki chmielu dodajemy kardamon. Wyszło fajne piwko , jedynie trochę słaba piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Słód jasny 4kg, słód karmelowy 0,5kg, chmiel goryczkowy 30g, chmiel aromatyczny 30g, kardamon 15 ziaren, drożdże propagator ale. Robimy jak "ale" do pierwszej dawki chmielu dodajemy kardamon. Wyszło fajne piwko , jedynie trochę słaba piana. 15 ziaren kardamonu?!? Oj... to moim zdaniem trochę (kilka razy!) za dużo. Ja w swoim bożonarodzeniowym dałem 3 ziarna i był mocno wyczuwalny. No ale jesli piwo smakuje, to nie wnikam... Jeszcze pytanie: - czy mieliłeś (tłukłeś) kardamon czy dałeś cały? - dlaczego kardamon dałeś razem z pierwszą dawki chmielu? Przyprawy powinno się dawać na ostatnie kilka minut. Po godzinie gotowania to aromatu już niewiele zostanie. Hmm... może własnie dlatego to Twoje piwo nie jest prze-przyprawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Ja również stosowałem kardamon (zmielony) w bożonarodzeniowym piwie w ilości 3 ziarenek. Efekt był taki, że kardamon przesłonił wszystkie pozostałe przyprawy i smak całego piwa. Dodawałem przyprawy na ostanie 3 minuty. Reasumując: Kardamon tak bo to jest świetna przyprawa ale więcej niż 2 ziarenka na 20L to bym nie dawał. Pozdr, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 ale mówicie o ziarnach w sensie łupin czy rozrywacie łupinę i dodajecie tylko 3 ziarenka? Ja do kawy 1/2l kawy dodaję zawartość 3 łupinek, ale bardzo lubię tą przyprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 ale mówicie o ziarnach w sensie łupin czy rozrywacie łupinę i dodajecie tylko 3 ziarenka? Ja dodałem wtedy tylko te małe ziarenka - bez łupiny. Utłuczone w moździerzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Muszę spróbować przy okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Dawałem całe bo wyczytałem że tylko w tej formie kardamon nie traci aromatu, tak też hindusi dodaja go do potraw czy do herbaty czy kawy. W całości trochę trzeba gotować aby cały aromat przeszedł do potrawy czy do piwa choć może faktycznie dałem go trochę za wcześnie. Ale piwko jest smacznie i jak wszyscy degustujący stwierdzili smak jest zrównoważony. Poza tym kardamon kardamonowi nie równy. Ja swój przywiozłem z Indii. Może w niedługim czasie zastosuje coś jeszcze z przypraw z tego kraju mam coś, nie wiem nawet jak to się nazywa smakuje dziwnie ale może dać fajny aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 właśnie popełniłem warkę imieninową z kardamonem , też dałem w całości czas pokaże co z tego wyjdzie , oczywiście poza kardamonem były inne przyprawy ...pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się