Pierre Celis Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Być może dla niektórych samo pojęcie sommelier nie jest obce. Zapewne znają oni rolę sommeliera ze świata wina, w którym funkcjonuje już od lat. Sommelier piwny to jednak stosunkowo nowa profesja. Od 10 lat ambitnie rozwija się głównie na obszarze niemieckojęzycznym za sprawą powstania Akademii Sommelierów Piwnych i organizacji mistrzostw świata osób parających się piwnym sommelierstwem. Ostatnio Austria zorganizowała swoje wewnętrzne mistrzostwa sommelierów. Były i u nas już profesjonalia piwowarów i barmanów z konkursem dla barmanów piwnych, ale jednak sztuka sommelierska jest dużo szersza niż barmańska. Nie mam wątpliwości, że i do nas ona dotrze i zaczniemy sobie zadawać pytanie: kim w zasadzie jest sommelier piwny. http://4.bp.blogspot.com/-o_y2kpoLWZQ/UZ-JzKi9FBI/AAAAAAAABzk/qMyyzwUIsdQ/s200/Priller+mistrz+%C5%9Bwiata+sommelier%C3%B3w+piwnych+2011.jpgS. Priller, mistrz świata 2011 Kim jest sommelier piwnySommelierzy łączą w sobie cechy kiperów, barmanów, kelnerów i sędziów piwnych. Kiperów, bo jak oni muszą znać się na piwie, na gatunkach, na degustacji. Barmanów, bo jak oni muszą znać się na technikach nalewania, obsłudze nalewaków, higienie urządzeń i właściwym przechowywaniu piwa. Sędziów, bo jak oni muszą znać style piwne, potrafić je odróżnić, opisać, skomentować, wskazać wady. W końcu kelnerów, bo jak oni mają bezpośredni kontakt z klientami, którym muszą doradzić, przedstawić piwo, opisać go, zachęcić do skosztowania i w końcu gustownie podać w odpowiednim szkle, momencie i stylu. Mimo, że niemal każdy dorosły Polak pija piwo, to jednak wiedza na temat piwa jest znikoma. Sukcesywnie rośnie jednak potrzeba jej zdobywania. Sommelierzy jako niezależni specjaliści, eksperci stanowią naturalny łącznik pomiędzy piwem, a konsumentem. To często oni są dla piwnego laika pierwszym, a nierzadko i jedynym źródłem wiedzy o piwie.Co sommelier piwny wiedzieć powinienSommelierzy muszą posiadać obszerną wiedzę na temat piwa i umiejętność atrakcyjnego, swobodnego jej przekazywania.Historia - piwo to jeden z najstarszych napojów na świecie. Można się spierać czy został odkryty czy wynaleziony. Historia piwa nie tylko zaświadcza o jego dużym i niezwykle kulturotwórczym znaczeniu. Pełna jest również ciekawych anegdot, legend, opowieści czyli tego, co tak lubią wszyscy słuchacze. Hammurabi, starożytni Egipcjanie, klasztorni mnisi, mieszczańskie domy warzelne, nowoczesne fabryki czy browary kontraktowe - żaden inny napój na świecie nie może poszczycić się tak nieprawdopodobną historią ostatnich, bagatela sześciu tysięcy lat.http://1.bp.blogspot.com/-74JLcsirAa4/UZ-sCZwRqkI/AAAAAAAABz0/_mHGlRtfkFY/s200/Weltmeisterschaft-Biersommelier-Vorrunde.jpgJedna z umiejętności: style piwneProdukcja i surowce - piwo górnej czy dolnej fermentacji? Metoda infuzyjna czy dekokcyjna? Zacieranie na słodko czy chmielenie na zimno? Jak powstaje piwo i techniki jego produkcji to oczywiście podstawowa wiedza każdego sommeliera. Ale tu nie wystarczy mieć tylko wiedzę teoretyczną. Sommelier musi również mieć za sobą, jeżeli nie samodzielne uwarzenie testowej warki podczas szkolenia, jeżeli nie samodzielne uwarzenie piwa w domu, to przynajmniej aktywną asystę podczas warzenia piwa w browarze przemysłowym.Style, gatunki, odmiany - dolnej fermentacji, górnej fermentacji, belgijskie, niemieckie, angielskie, amerykańskie, czeskie, polskie - które lepsze? Nie, to nie ma znaczenia. Trzeba tylko wiedzieć czym się charakteryzuje, kiedy i jak pić. Mimo, że piwo powstaje z zaledwie kilku surowców, to jednak paleta smaków i aromatów jest ogromna. Wiedza na temat typologii i charakterystyki piw jest sommelierowi niezbędna. Nie tylko pomaga ukazać bogactwo i różnorodność piwa, ale przede wszystkim daje niezbędne narzędzie do właściwego wyboru piwa do danej okazji.Wyszynk - bez względu na to, czy sommelier sam będzie szynkował piwo, czy nie - umiejętność właściwego nalewania piwa w zależności od stylu, wiedza na temat różnych technik wyszynku jest niezbędna.Szkło - dobór właściwego szkła w zależności od rodzaju piwa również należy do podstawowej wiedzy sommeliera. W końcu piwo musi również elegancko wyglądać, być właściwie podane. Wtedy smakuje najlepiej.Sensoryka - dzięki praktycznym umiejętnościom degustacji piwa sommelier może swoim słuchaczom zaaplikować miniszkolenie z technik degustacyjnych i zorganizować minipanel degustacyjny. Nie tylko uatrakcyjni w ten sposób swoje wystąpienie, ale również uświadomi im jak dzięki prostym zabiegom można jeszcze głębiej wejść w królestwo piwa. No i oczywiście sam musi być ekspertem w ocenie jakości i charakteru piwa. Rozpoznawanie w ciemno stylów piwa i ich opisanie czy wykrycie wady to niezbędna umiejętność sommeliera.http://4.bp.blogspot.com/-n5dIDWUC0r8/UZ-vrzeTDuI/AAAAAAAAB0E/GHpnqkq4cA8/s320/farbkarte_mit_glaesern.jpgCertyfikowany pokal degustacyjny sommeliera piwnegoZdrowie - mimo, że przez wielu zagadnienie zdrowego żywienia w kontekście piwa traktowane jest po macoszemu, to jednak sommelier musi znać wszelkie pozytywne i negatywne skutki spożywania piwa i oczywiście dzielić się nimi ze swoimi słuchaczami.Piwo w kuchni - kombinacja piwa i potraw to niezwykle ważna i coraz modniejsza kwestia w naszym codziennym życiu. Które piwo najlepiej połączyć z rybą, a które z dziczyzną? Co zamówić jako aperitif, a co na deser? Które piwo lepiej smakuje latem, a które zimą? Jakie piwo do danego dania, jakie danie do danego piwa? Na te i podobne pytania sommelier musi znać odpowiedź. A gdyby jeszcze potrafił doradzić jak wykorzystać piwo w kuchni i miał w zanadrzu jakieś magiczne receptury na niepowtarzalne danie, to byłby sommelierem kompletnym. A może jednak koktajl piwny?Jak widać wiedza i sztuka sommelierska jest niezwykle obszerna, trudna, ale i niezwykle ciekawa. Piwoszy nam w Polsce nie brakuje, piwa też nie. Czas, by pojawili się również piwni sommelierzy i nadali piwu właściwej oprawy i szlachetności. View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się