Sojer Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 Jeśli tylko dostanę urlop (pewnie nie będzie problemu) wybieram się do skansenu w Osieku nad Notecią by uwarzyć pokazowe piwo. Szczegóły podam jutro. Informacja o festynie na stronie skansenu. http://muzeum.pila.pl/wystawa_Osiek.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted August 27, 2010 Author Share Posted August 27, 2010 (edited) To już pewne. Będę pokazowo warzył w Osieku. Gdyby ktoś mnie szukał będę (a jakże!) obok karczmy. Ech... Szkoda, że karczma ma drewnianą podłogę, inaczej warzyłbym w środku. Taboret ciut za bardzo grzeje w dół... Impreza zaczyna się o 13, ja będę ok. 12. Edited August 27, 2010 by Tomek-Pasieka Link to comment Share on other sites More sharing options...
flood Posted August 28, 2010 Share Posted August 28, 2010 Ja kładę płytkę gresu pod palnik - taka 30x30 mieści się idealnie. pzdr flood Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted August 28, 2010 Author Share Posted August 28, 2010 Ja kładę płytkę gresu pod palnik - taka 30x30 mieści się idealnie. pzdr flood Zastanawiałem się czy nie wziąć dwóch bloczków betonu komórkowego. Dałyby 59x50 cm i powinny dobrze wyizolować. Nie ma co ukrywać. Zdecydowanie ciekawiej byłoby w karczmie, ale niech czasem coś pójdzie nie tak... Zbyt cenny to obiekt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted August 28, 2010 Author Share Posted August 28, 2010 A w ogóle zastanawiam się co uwarzyć z dostępnych słodów. Jest jeden problem - czas. Impreza zazwyczaj kończy się w okolicach godz. 17, więc na warzenie będę miał max 5 godzin. Z grodziszem się uwinąłem, ale zacierałem w lodówce turystycznej, co chyba nieco skraca proces. Myślę, by nie szaleć i dam 75% pilzneńskiego, 25% monachijskiego. Zatrzeć to w 72°C, chmielić świeżymi szyszkami (nie pamiętam, czy przeżyła mi marynka czy lubelski). Drożdże górne, najpewniej S-05. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted September 3, 2010 Author Share Posted September 3, 2010 Myślałem co uwarzyć, myślałem i wymyśliłem. Kölsch. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted September 5, 2010 Author Share Posted September 5, 2010 No i poszło. Trochę osób się przewinęło, było sporo osób ciekawych procesu warzenia, więc trochę się nagadałem. Samo warzenie... Kiepska wydajność 55%, ale parę razy przegrzałem zacier. Jakoś się zagadałem. Generalnie impreza udana. W maju zapowiada się powtórka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts