marcus Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 (edytowane) Jako ze jestem piwoszem strasznym a o piwowarstwie jeszcze dwa dni temu nic niewiedzialem to postanowilem jednak poprubowac swoich sil jak sie da to sie da:okey: wiki przerobiona skopiowana i schowana Niestety czas bedzie moja granica do wykonania pierwszej warki no ale... Narazie bede powoli kompletowac sprzet a pierwsze piwko jakie mam zamiar wykonac to jest to pils http://www.hobbybrauerversand.de/products/Malz-Malzmischungen/Malzmischungen/Malzmischung-Pils-warme-Gaerung.html zwroccie uwage na drozdze Saflager s 23 o ktorych to gdzies czytalem ze sa polecane tylko na dolne warki 10-14 st . Pozdrawiam marcus Edytowane 27 Sierpnia 2010 przez marcus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 (edytowane) Na pierwszy raz zrób raczej piwo górnej fermentacji - to prostsze. Drożdże np US-05. Temperatura fermentacji tych drożdży to 15-24°C . Edytowane 27 Sierpnia 2010 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Wiytam na forum olo333 dobrze mówi, poza tym, ze pils jest trudny do zrobienia, to jescze strasznie długo trwa jego produkcja, zrób na początek coś szybkiego. a niemiecką akcyzę opłaciłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Na pierwszy raz zrób raczej piwo górnej fermentacji - to prostsze. Drożdże np US-05. Temperatura fermentacji tych drożdży to 15-24°C . To wlasnie jest gorna a i wydaje mi sie najprostsze a jakos do 200 l mozna bez akcyzy;) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 I ja witam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Witam kolegę z za zachodniej granicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Pozdrawiam i witam na forum. marcus Co uwarzysz to uwarzysz, ważne że sam zrobisz i będzie ci smakowało. A swoją drogą to ostatnio byłem w Niemczech i Niemcy próbowali mojego piwa może i ty próbowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Witaj markus na tym forum tu na pewno dużo więcej się dowiesz. Tu są prawdziwi znawcy sztuki warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się