Pierre Celis Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Cały Düsseldorf jest w szoku. Do szpiku kości tradycyjny browar Frankenheim wypuścił 6 grudnia 2012 r. jasnego Alta. I nazwał go jeszcze Blond. Ludzie łapią się za głowę: "Jak to Alt jest jasny. Przecież zawsze był ciemny. To była podstawowa różnica między sąsiednim Kölschem z Kolonii, a Altem. Co oni wyprawiają! Przecież Kölsch to woda bez smaku. Nasze piwo było konkretne." Mieszkańcy Kolonii początkowo zacierali ręce: "No, nareszcie uznają wyższość naszego piwa. Chcą mieć takie piwo jak nasze". Szybko jednak odezwały się głosy zaniepokojenia: "Jeżeli ich Alt będzie taki jak nasz Kölsch, to skąd będzie wiadomo, które piwo jest które?" Gazety kolońskie krzyczą: "Düsseldorf bezwstydnie kopiuje nasze piwo!". Szef Związku Browarów Kolońskich stwierdza: "To koniec Alta. Przecież ludzie nie będą kupować podróby. Sięgną po oryginalnego Kölscha!" Obie nadreńskie metropolie są w szoku. Do dziś nie milkną dyskusje, co z tego wyniknie, jak zmieni się postrzeganie Alta, i jaki wpływ Alt Blond będzie miał na piwo Kolońskie. A Browar Frankenheim się broni: "Altbier potrzebuje świeżego oddechu, nowego impulsu. Nasze piwo jest świeże, jasne i łagodne. Chcemy przekonać do niego nowe grupy klientów: ludzi młodych i kobiety." Beer Wars nad Renem trwają od dawna. Tylko teraz nie wiadomo, czy to Imperium kontratakuje, czy to Nowa nadzieja, czy jednak na przekór barwie Mroczne widmo. http://1.bp.blogspot.com/-TVa02GAoZKg/UPAHW1tHD5I/AAAAAAAABp8/f70oIF3kUx8/s400/Altbier+Farbe.jpgTak zmieniał się kolor Altbiera.Na górze po lewej: klasyczny Atl. Na dole po prawej: Altbier Blondźródło: koeln.de Kölsch uchodził za najjaśniejsze piwo górnej fermentacji. Alt zawsze był ciemniejszy dzięki bardziej ciemniejszym słodom w zasypie. Pozostałe parametry jak ekstrakt (11-12,5%) i alkohol (4,5-5,2%) były niezwykle zbliżone. Altbier klasyczny posiada kolor bursztynowo-miedziany do brązowego. Ma zdecydowany słodowy profil uzupełniony wyraźną goryczką chmielową i lekką nutą estrową. Fermentowany jest drożdżami górnej fermentacji, ale leżakowany w niskich temperaturach. Wzorcowym Altbierem jest Diebels, znany również dobrze w Polsce.http://4.bp.blogspot.com/-C20tqpCBWIU/UPAOJfwLg5I/AAAAAAAABqc/fNpm0wBFyxY/s320/frankenheim_blond.jpgNowa odsłona Alta: Frankenheim Blondźródło: bierspot.deCiąg dalszy, w którym przedstawię dwóch polskich reprezentantów stylu: Altbier z Manufaktury Piwa i Stare ALE Jare z Pinty nastąpi po niczym nie skrępowanej, swobodnej degustacji bez pośpiechu.View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się