Macias1994 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Witam, zakupiłem zestaw surowców do A'la Grodziskie 8 blgSkład zestawu: - Słód pszeniczny wędzony dębem 1,5 kg -Słód przeniczny 1,5 kg - chmiel Sybilla 15g - chmiel Lubelski 30g - drożdże gozdawa pure ale yeast 7Warzenie wg wskazówek z zestawu: Woda 15 litrów zasyp 60 stopni C 65 stopni C przerwa 35 min 75 stopni C przerwa 30 min lub do negatywnej próby jodowej 76 stopni C filtracja Wysładzanie wodą w temp 76 stopni do uzyskania 23 litrów 7,5 blgChmielenie: gotować 60 minut dodając: chmiel sybilla 15g na 60 min chmiel lubelski 15 g na 30 min chmiel Lubelski 15 g na 10 min Warzenie przeprowadziłem wg wskazówek, cały proces uważam, że wykonałem bardzo sterylnie. Fermentacja przebiegała prawidłowo. Jednak dziś po 10 dniach po zabutelkowaniu otworzyłem piwo i obawiam się, że jednak mi nie wyszło :) Piwo delikatnie mętne , kolor słomkowy bardzo. Zapach mocno chmielowy, cytrusowy nie czuję wędzonki. Piana przy nalewaniu pojawia się na dwa palce, ale w miarę szybko opada. Jeśli chodzi o odczucia smakowe w smaku nie jest takie złe, jednak nie smakuje jak grodziskie, nie czuć wędzonki, bardziej aromaty owocowe, cytrusowe, średnia wytrawność, odczuwalna kwaśność. Wytrzymam dłużej, do kolejnego otwarcia może coś z tego wyjdzie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 100% wędzonej pszenicy to mało ps nie wiem co to za drożdże ale Gozdawa=kłopoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Masz na myśli, że za mało dałem słodu wędzonego? Drożdże były w zestawie do surowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) 24 minuty temu, Macias1994 napisał: Masz na myśli, że za mało dałem słodu wędzonego? Drożdże były w zestawie do surowców. tylko 100% wędzonki ps a ten przeniczy to poraża ? Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 On 4/7/2021 at 9:27 PM, Macias1994 said: - Słód pszeniczny wędzony dębem 1,5 kg -Słód przeniczny 1,5 kg Jak napisał @anteks, 100% wędzonego to i tak mało. Zupełnie serio — wysyłałem w zeszłym roku grodziskie z dodatkami na Łódzki KPD. Sędziowie stwierdzili, że aromat wędzony jest niski, a dałem 100% pszenicznego wędzonego dębem z Viking Malt. Skądinąd wiem, że moi rywale mieli podobny problem. Receptura z 50% wędzonki to kpina. On 4/7/2021 at 9:27 PM, Macias1994 said: Fermentacja przebiegała prawidłowo. Co to znaczy? Jaki był profil temperaturowy? Drożdży nie znam, ale raczej nie należą do powszechnie poważanych… On 4/7/2021 at 9:27 PM, Macias1994 said: Piwo delikatnie mętne Był cold crash, żelatyna, karuk, coś z tych rzeczy? Żelatyna + cold crash dają grodziskie klarowne jak łza panny na wydaniu w księżycową noc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) Godzinę temu, vmario napisał: Jak napisał @anteks, 100% wędzonego to i tak mało. Zupełnie serio — wysyłałem w zeszłym roku grodziskie z dodatkami na Łódzki KPD. Sędziowie stwierdzili, że aromat wędzony jest niski, a dałem 100% pszenicznego wędzonego dębem z Viking Malt. Skądinąd wiem, że moi rywale mieli podobny problem. Receptura z 50% wędzonki to kpina. Nie jestem "sendziom PSPD czy też innym BJCP" ale myślę że na Grodziskim się znam Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 W dniu 7.04.2021 o 21:35, anteks napisał: 100% wędzonej pszenicy to mało ps nie wiem co to za drożdże ale Gozdawa=kłopoty mogę na bazie dość bogatego doświadczenia z tymi drozdzami powiedzieć ze to bzdura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 W dniu 7.04.2021 o 21:27, Macias1994 napisał: Witam, zakupiłem zestaw surowców do A'la Grodziskie 8 blgSkład zestawu: - Słód pszeniczny wędzony dębem 1,5 kg -Słód przeniczny 1,5 kg - chmiel Sybilla 15g - chmiel Lubelski 30g - drożdże gozdawa pure ale yeast 7Warzenie wg wskazówek z zestawu: Woda 15 litrów zasyp 60 stopni C 65 stopni C przerwa 35 min 75 stopni C przerwa 30 min lub do negatywnej próby jodowej 76 stopni C filtracja Wysładzanie wodą w temp 76 stopni do uzyskania 23 litrów 7,5 blgChmielenie: gotować 60 minut dodając: chmiel sybilla 15g na 60 min chmiel lubelski 15 g na 30 min chmiel Lubelski 15 g na 10 min Warzenie przeprowadziłem wg wskazówek, cały proces uważam, że wykonałem bardzo sterylnie. Fermentacja przebiegała prawidłowo. Jednak dziś po 10 dniach po zabutelkowaniu otworzyłem piwo i obawiam się, że jednak mi nie wyszło :) Piwo delikatnie mętne , kolor słomkowy bardzo. Zapach mocno chmielowy, cytrusowy nie czuję wędzonki. Piana przy nalewaniu pojawia się na dwa palce, ale w miarę szybko opada. Jeśli chodzi o odczucia smakowe w smaku nie jest takie złe, jednak nie smakuje jak grodziskie, nie czuć wędzonki, bardziej aromaty owocowe, cytrusowe, średnia wytrawność, odczuwalna kwaśność. Wytrzymam dłużej, do kolejnego otwarcia może coś z tego wyjdzie :) dostales bardzo chmielowy, w dodatku cytrusowy zapach z 15g lubelskiego na 10 minut? no to sprzedawcy Amerykańców będą cię nienawidzić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 17 godzin temu, dirk gently napisał: dostales bardzo chmielowy, w dodatku cytrusowy zapach z 15g lubelskiego na 10 minut? no to sprzedawcy Amerykańców będą cię nienawidzić... Co masz na myśli ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Otworzyłem wczoraj kolejną butelkę, piana jest dość duża i się utrzymuje, w smaku nie jest zbyt ciekawe. Szczerze mówiąc nie wiem co mi z tego wyszło, chyba muszę zaakceptować, że pierwsza warka z surowców to klapa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 31 minut temu, Macias1994 napisał: Co masz na myśli ? że jak nie ma różnicy to po co przepłacać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 W dniu 13.04.2021 o 13:31, Macias1994 napisał: Otworzyłem wczoraj kolejną butelkę, piana jest dość duża i się utrzymuje, w smaku nie jest zbyt ciekawe. Szczerze mówiąc nie wiem co mi z tego wyszło, chyba muszę zaakceptować, że pierwsza warka z surowców to klapa Słowem klucz chyba była kwaśność, której nikt nie skomentował. To na 90% oznacza zakażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Mięsny Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 34 minuty temu, sobieslaw napisał: Słowem klucz chyba była kwaśność, której nikt nie skomentował. To na 90% oznacza zakażenie. Kwasnosc raczej jest od pszenicznego, wędzonka w moim odczuciu również podbija kwasnosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się