Jump to content

Pierwsza warka z surowców A'la Grodziskie


Recommended Posts

Witam, zakupiłem zestaw surowców do A'la Grodziskie 8 blg

Skład zestawu: 
- Słód pszeniczny wędzony dębem 1,5 kg
-Słód przeniczny 1,5 kg
- chmiel Sybilla 15g
- chmiel Lubelski 30g 
- drożdże gozdawa pure ale yeast 7

Warzenie wg wskazówek z zestawu:

Woda 15 litrów
zasyp 60 stopni C
65 stopni C przerwa 35 min
75 stopni C przerwa 30 min lub do negatywnej próby jodowej 
76 stopni C filtracja
Wysładzanie wodą w temp 76 stopni do uzyskania 23 litrów 7,5 blg

Chmielenie:
gotować 60 minut dodając:
chmiel sybilla 15g na 60 min 
chmiel lubelski 15 g na 30 min 
chmiel Lubelski 15 g na 10 min 



Warzenie przeprowadziłem wg wskazówek, cały proces uważam, że wykonałem bardzo sterylnie. Fermentacja przebiegała prawidłowo.

Jednak dziś po 10 dniach po zabutelkowaniu otworzyłem piwo i obawiam się, że jednak mi nie wyszło :) 
Piwo delikatnie mętne , kolor słomkowy bardzo.  Zapach mocno chmielowy, cytrusowy  nie czuję wędzonki. Piana przy nalewaniu pojawia się na  dwa palce, ale w miarę szybko opada. 
Jeśli chodzi o odczucia smakowe w smaku nie jest takie złe, jednak nie smakuje jak grodziskie, nie czuć wędzonki, bardziej aromaty owocowe, cytrusowe, średnia wytrawność, odczuwalna kwaśność.  
Wytrzymam dłużej, do kolejnego otwarcia może coś z tego wyjdzie :)

 

20210407_211928.jpg

Link to comment
Share on other sites

24 minuty temu, Macias1994 napisał:

Masz na myśli, że za mało dałem słodu wędzonego? 
Drożdże były w zestawie do surowców. 

tylko 100% wędzonki

ps a ten przeniczy to poraża ?

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

On 4/7/2021 at 9:27 PM, Macias1994 said:

- Słód pszeniczny wędzony dębem 1,5 kg
-Słód przeniczny 1,5 kg

Jak napisał @anteks, 100% wędzonego to i tak mało. Zupełnie serio — wysyłałem w zeszłym roku grodziskie z dodatkami na Łódzki KPD. Sędziowie stwierdzili, że aromat wędzony jest niski,  a dałem 100% pszenicznego wędzonego dębem z Viking Malt. Skądinąd wiem, że moi rywale mieli podobny problem. Receptura z 50% wędzonki to kpina.

On 4/7/2021 at 9:27 PM, Macias1994 said:

Fermentacja przebiegała prawidłowo.

Co to znaczy? Jaki był profil temperaturowy? Drożdży nie znam, ale raczej nie należą do powszechnie poważanych…

On 4/7/2021 at 9:27 PM, Macias1994 said:

Piwo delikatnie mętne

Był cold crash, żelatyna, karuk, coś z tych rzeczy? Żelatyna + cold crash dają grodziskie klarowne jak łza panny na wydaniu w księżycową noc.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, vmario napisał:

Jak napisał @anteks, 100% wędzonego to i tak mało. Zupełnie serio — wysyłałem w zeszłym roku grodziskie z dodatkami na Łódzki KPD. Sędziowie stwierdzili, że aromat wędzony jest niski,  a dałem 100% pszenicznego wędzonego dębem z Viking Malt. Skądinąd wiem, że moi rywale mieli podobny problem. Receptura z 50% wędzonki to kpina.

 

Nie jestem "sendziom PSPD czy też innym BJCP" ale myślę że na Grodziskim się znam

 

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

W dniu 7.04.2021 o 21:35, anteks napisał:

100% wędzonej pszenicy to mało

ps nie wiem co to za drożdże ale Gozdawa=kłopoty

mogę na bazie dość bogatego doświadczenia z tymi drozdzami powiedzieć ze to bzdura.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 7.04.2021 o 21:27, Macias1994 napisał:

Witam, zakupiłem zestaw surowców do A'la Grodziskie 8 blg

Skład zestawu: 
- Słód pszeniczny wędzony dębem 1,5 kg
-Słód przeniczny 1,5 kg
- chmiel Sybilla 15g
- chmiel Lubelski 30g 
- drożdże gozdawa pure ale yeast 7

Warzenie wg wskazówek z zestawu:

Woda 15 litrów
zasyp 60 stopni C
65 stopni C przerwa 35 min
75 stopni C przerwa 30 min lub do negatywnej próby jodowej 
76 stopni C filtracja
Wysładzanie wodą w temp 76 stopni do uzyskania 23 litrów 7,5 blg

Chmielenie:
gotować 60 minut dodając:
chmiel sybilla 15g na 60 min 
chmiel lubelski 15 g na 30 min 
chmiel Lubelski 15 g na 10 min 



Warzenie przeprowadziłem wg wskazówek, cały proces uważam, że wykonałem bardzo sterylnie. Fermentacja przebiegała prawidłowo.

Jednak dziś po 10 dniach po zabutelkowaniu otworzyłem piwo i obawiam się, że jednak mi nie wyszło :) 
Piwo delikatnie mętne , kolor słomkowy bardzo.  Zapach mocno chmielowy, cytrusowy  nie czuję wędzonki. Piana przy nalewaniu pojawia się na  dwa palce, ale w miarę szybko opada. 
Jeśli chodzi o odczucia smakowe w smaku nie jest takie złe, jednak nie smakuje jak grodziskie, nie czuć wędzonki, bardziej aromaty owocowe, cytrusowe, średnia wytrawność, odczuwalna kwaśność.  
Wytrzymam dłużej, do kolejnego otwarcia może coś z tego wyjdzie :)

 

20210407_211928.jpg

dostales bardzo chmielowy, w dodatku cytrusowy zapach z 15g lubelskiego na 10 minut? no to sprzedawcy Amerykańców będą cię nienawidzić...

Link to comment
Share on other sites

W dniu 13.04.2021 o 13:31, Macias1994 napisał:

Otworzyłem wczoraj kolejną butelkę, piana jest dość duża i się utrzymuje, w smaku nie jest zbyt ciekawe. Szczerze mówiąc nie wiem co mi z tego wyszło, chyba muszę zaakceptować, że pierwsza warka z surowców to klapa :(

Słowem klucz chyba była kwaśność, której nikt nie skomentował. To na 90% oznacza zakażenie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.