Macias1994 Posted April 7, 2021 Share Posted April 7, 2021 Witam, zakupiłem zestaw surowców do A'la Grodziskie 8 blgSkład zestawu: - Słód pszeniczny wędzony dębem 1,5 kg -Słód przeniczny 1,5 kg - chmiel Sybilla 15g - chmiel Lubelski 30g - drożdże gozdawa pure ale yeast 7Warzenie wg wskazówek z zestawu: Woda 15 litrów zasyp 60 stopni C 65 stopni C przerwa 35 min 75 stopni C przerwa 30 min lub do negatywnej próby jodowej 76 stopni C filtracja Wysładzanie wodą w temp 76 stopni do uzyskania 23 litrów 7,5 blgChmielenie: gotować 60 minut dodając: chmiel sybilla 15g na 60 min chmiel lubelski 15 g na 30 min chmiel Lubelski 15 g na 10 min Warzenie przeprowadziłem wg wskazówek, cały proces uważam, że wykonałem bardzo sterylnie. Fermentacja przebiegała prawidłowo. Jednak dziś po 10 dniach po zabutelkowaniu otworzyłem piwo i obawiam się, że jednak mi nie wyszło :) Piwo delikatnie mętne , kolor słomkowy bardzo. Zapach mocno chmielowy, cytrusowy nie czuję wędzonki. Piana przy nalewaniu pojawia się na dwa palce, ale w miarę szybko opada. Jeśli chodzi o odczucia smakowe w smaku nie jest takie złe, jednak nie smakuje jak grodziskie, nie czuć wędzonki, bardziej aromaty owocowe, cytrusowe, średnia wytrawność, odczuwalna kwaśność. Wytrzymam dłużej, do kolejnego otwarcia może coś z tego wyjdzie :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 7, 2021 Share Posted April 7, 2021 100% wędzonej pszenicy to mało ps nie wiem co to za drożdże ale Gozdawa=kłopoty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macias1994 Posted April 7, 2021 Author Share Posted April 7, 2021 Masz na myśli, że za mało dałem słodu wędzonego? Drożdże były w zestawie do surowców. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 7, 2021 Share Posted April 7, 2021 (edited) 24 minuty temu, Macias1994 napisał: Masz na myśli, że za mało dałem słodu wędzonego? Drożdże były w zestawie do surowców. tylko 100% wędzonki ps a ten przeniczy to poraża ? Edited April 7, 2021 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
vmario Posted April 10, 2021 Share Posted April 10, 2021 On 4/7/2021 at 9:27 PM, Macias1994 said: - Słód pszeniczny wędzony dębem 1,5 kg -Słód przeniczny 1,5 kg Jak napisał @anteks, 100% wędzonego to i tak mało. Zupełnie serio — wysyłałem w zeszłym roku grodziskie z dodatkami na Łódzki KPD. Sędziowie stwierdzili, że aromat wędzony jest niski, a dałem 100% pszenicznego wędzonego dębem z Viking Malt. Skądinąd wiem, że moi rywale mieli podobny problem. Receptura z 50% wędzonki to kpina. On 4/7/2021 at 9:27 PM, Macias1994 said: Fermentacja przebiegała prawidłowo. Co to znaczy? Jaki był profil temperaturowy? Drożdży nie znam, ale raczej nie należą do powszechnie poważanych… On 4/7/2021 at 9:27 PM, Macias1994 said: Piwo delikatnie mętne Był cold crash, żelatyna, karuk, coś z tych rzeczy? Żelatyna + cold crash dają grodziskie klarowne jak łza panny na wydaniu w księżycową noc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 10, 2021 Share Posted April 10, 2021 (edited) Godzinę temu, vmario napisał: Jak napisał @anteks, 100% wędzonego to i tak mało. Zupełnie serio — wysyłałem w zeszłym roku grodziskie z dodatkami na Łódzki KPD. Sędziowie stwierdzili, że aromat wędzony jest niski, a dałem 100% pszenicznego wędzonego dębem z Viking Malt. Skądinąd wiem, że moi rywale mieli podobny problem. Receptura z 50% wędzonki to kpina. Nie jestem "sendziom PSPD czy też innym BJCP" ale myślę że na Grodziskim się znam Edited April 10, 2021 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 W dniu 7.04.2021 o 21:35, anteks napisał: 100% wędzonej pszenicy to mało ps nie wiem co to za drożdże ale Gozdawa=kłopoty mogę na bazie dość bogatego doświadczenia z tymi drozdzami powiedzieć ze to bzdura. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 W dniu 7.04.2021 o 21:27, Macias1994 napisał: Witam, zakupiłem zestaw surowców do A'la Grodziskie 8 blgSkład zestawu: - Słód pszeniczny wędzony dębem 1,5 kg -Słód przeniczny 1,5 kg - chmiel Sybilla 15g - chmiel Lubelski 30g - drożdże gozdawa pure ale yeast 7Warzenie wg wskazówek z zestawu: Woda 15 litrów zasyp 60 stopni C 65 stopni C przerwa 35 min 75 stopni C przerwa 30 min lub do negatywnej próby jodowej 76 stopni C filtracja Wysładzanie wodą w temp 76 stopni do uzyskania 23 litrów 7,5 blgChmielenie: gotować 60 minut dodając: chmiel sybilla 15g na 60 min chmiel lubelski 15 g na 30 min chmiel Lubelski 15 g na 10 min Warzenie przeprowadziłem wg wskazówek, cały proces uważam, że wykonałem bardzo sterylnie. Fermentacja przebiegała prawidłowo. Jednak dziś po 10 dniach po zabutelkowaniu otworzyłem piwo i obawiam się, że jednak mi nie wyszło :) Piwo delikatnie mętne , kolor słomkowy bardzo. Zapach mocno chmielowy, cytrusowy nie czuję wędzonki. Piana przy nalewaniu pojawia się na dwa palce, ale w miarę szybko opada. Jeśli chodzi o odczucia smakowe w smaku nie jest takie złe, jednak nie smakuje jak grodziskie, nie czuć wędzonki, bardziej aromaty owocowe, cytrusowe, średnia wytrawność, odczuwalna kwaśność. Wytrzymam dłużej, do kolejnego otwarcia może coś z tego wyjdzie :) dostales bardzo chmielowy, w dodatku cytrusowy zapach z 15g lubelskiego na 10 minut? no to sprzedawcy Amerykańców będą cię nienawidzić... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macias1994 Posted April 13, 2021 Author Share Posted April 13, 2021 17 godzin temu, dirk gently napisał: dostales bardzo chmielowy, w dodatku cytrusowy zapach z 15g lubelskiego na 10 minut? no to sprzedawcy Amerykańców będą cię nienawidzić... Co masz na myśli ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macias1994 Posted April 13, 2021 Author Share Posted April 13, 2021 Otworzyłem wczoraj kolejną butelkę, piana jest dość duża i się utrzymuje, w smaku nie jest zbyt ciekawe. Szczerze mówiąc nie wiem co mi z tego wyszło, chyba muszę zaakceptować, że pierwsza warka z surowców to klapa Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 31 minut temu, Macias1994 napisał: Co masz na myśli ? że jak nie ma różnicy to po co przepłacać Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobieslaw Posted April 17, 2021 Share Posted April 17, 2021 W dniu 13.04.2021 o 13:31, Macias1994 napisał: Otworzyłem wczoraj kolejną butelkę, piana jest dość duża i się utrzymuje, w smaku nie jest zbyt ciekawe. Szczerze mówiąc nie wiem co mi z tego wyszło, chyba muszę zaakceptować, że pierwsza warka z surowców to klapa Słowem klucz chyba była kwaśność, której nikt nie skomentował. To na 90% oznacza zakażenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Mięsny Posted April 17, 2021 Share Posted April 17, 2021 34 minuty temu, sobieslaw napisał: Słowem klucz chyba była kwaśność, której nikt nie skomentował. To na 90% oznacza zakażenie. Kwasnosc raczej jest od pszenicznego, wędzonka w moim odczuciu również podbija kwasnosc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now