alkos Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 (edytowane) Czołem! Usmażyłem dzisiaj nieco pokręconą wersję pszeniczniaka: 3000 g Wheat Malt 2000 g English 2-row Pils 500 g Rye Flakes 300 g Melanoidin Malt 50 g Hallertau (2,2%) - added during boil, boiled 120min (25L) OG:1.048 IBU: 13 Kłopot jest taki, że podczas długiego gotowania (2 godziny) brzeczka przypalala sie przy elemencie grzewczym: zamiast 10EBC (cos jak paulaner) wyglada jak 25 (hmmm... sporo ciemniej, ale daleko do dunkelweizena jeszcze) i moge wyczuc delikatna, ale dosyc ostra nutke karmelu. Mam przygotowany starter 3068... warto go zapodać? Czy moze lepiej podniesc IBU do 20-25, wsypac Danstar Windsor/Nottghingam i zrobic z tego szkockie pszenne? Pamietam, raz probowalem firmowego pszeniczniaka z wyraznym karmelem - Hoepfner Keller Weizen - i pamietam ze mi podszedl. Ale jakos mi teraz wyobrazni piwowarskiej nie starcza.... Edytowane 1 Września 2010 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Myślę, że z tego zasypu wyjdzie lepszy pszeniczniak niz anglik. Między weizenem a dunkelweizenem jest jeszcze przestrzeń do zagospodarowania, może wyjść całkiem przyjemne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 2 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 (edytowane) Spytałem jeszcze na zagramanicznym forum i wiekszosc mowi to samo :-) Jeszcze sie namysle w pracy i po poludniu pewnie zapodam 3068. Dzieki :-) Ostatecznie, jesli karmelu bedzie wybitnie za duzo, wrzuce pod koniec fermentacji herbatke z ze slodu czekoladowego i zrobie z tego Dunkelweizena :-) Edytowane 2 Września 2010 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się