alkos Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 (edytowane) Czołem! Usmażyłem dzisiaj nieco pokręconą wersję pszeniczniaka: 3000 g Wheat Malt 2000 g English 2-row Pils 500 g Rye Flakes 300 g Melanoidin Malt 50 g Hallertau (2,2%) - added during boil, boiled 120min (25L) OG:1.048 IBU: 13 Kłopot jest taki, że podczas długiego gotowania (2 godziny) brzeczka przypalala sie przy elemencie grzewczym: zamiast 10EBC (cos jak paulaner) wyglada jak 25 (hmmm... sporo ciemniej, ale daleko do dunkelweizena jeszcze) i moge wyczuc delikatna, ale dosyc ostra nutke karmelu. Mam przygotowany starter 3068... warto go zapodać? Czy moze lepiej podniesc IBU do 20-25, wsypac Danstar Windsor/Nottghingam i zrobic z tego szkockie pszenne? Pamietam, raz probowalem firmowego pszeniczniaka z wyraznym karmelem - Hoepfner Keller Weizen - i pamietam ze mi podszedl. Ale jakos mi teraz wyobrazni piwowarskiej nie starcza.... Edytowane 1 Września 2010 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Myślę, że z tego zasypu wyjdzie lepszy pszeniczniak niz anglik. Między weizenem a dunkelweizenem jest jeszcze przestrzeń do zagospodarowania, może wyjść całkiem przyjemne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 2 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 (edytowane) Spytałem jeszcze na zagramanicznym forum i wiekszosc mowi to samo :-) Jeszcze sie namysle w pracy i po poludniu pewnie zapodam 3068. Dzieki :-) Ostatecznie, jesli karmelu bedzie wybitnie za duzo, wrzuce pod koniec fermentacji herbatke z ze slodu czekoladowego i zrobie z tego Dunkelweizena :-) Edytowane 2 Września 2010 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi