Pierre Celis Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Warzenie piwa do Starogardu Gdańskiego wróciło w roku 2016, po 47 latach od zamknięcia tutejszego browaru. Stało się to dzięki rodzinie Chajewskich, która postawiła okazały kompleks hotelowo-restauracyjny wraz z instalacją dostarczoną przez niemieckiego Kaspar Schulza. Budynek znajduje się niedaleko kolejowego dworca, więc miłośnicy transportu szynowego mogą być zadowoleni. Myślę, że zadowoleni mogą też być i miłośnicy piwnej klasyki. Takiego perfekcyjnego Pilsa w wersji niemieckiej nie piłem bodajże w żadnym minibrowarze w Polsce. Za piwa, głównie fermentacji dolnej odpowiada Artur Wasielewski, zdobywający doświadczenie w browarze i słodowni w Elblągu. Co ciekawe, Artur jest również znawcą lokalnej kuchni i w 2015 napisał książkę „Kulinaria żuławskie”. Artur okazał się świetnym przewodnikiem po browarze, a mnie osobiście zaskoczyła obecność w takim miejscu stacji uzdatniania wody czy linii rozlewniczej o wydajności 3 tys. butelek na godzinę. Jak mówił właściciel, Michał Chajewski, inwestycje w rozbudowę browaru i chęć silniejszej obecności w regionie zaczęły się wkrótce przed lockdownem. Dzięki butelkom browar jest w stanie przetrwać obecną ciężką sytuację. Zachęcam do skorzystania z dostępnej wkrótce opcji wysyłkowej i skuszenie się na czystego, goryczkowego i wytrawnego Pilsa! Zapraszam też na wideowycieczkę po Browarze Kociewskim! Browar Kociewski, Starogard Gdański, Skarszewska 5 http://browarkociewski.pl View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się