Jump to content

Bitter fermentowany pod ciśnieniem


Recommended Posts

Cześć własnie zmierza do mnie Fermzilla, na pierwszy ogień chciałem puscić bittera na FM10. Czy jest sens fermentować go pod ciśnieniem?

 

Dzięki

Marcin

 

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

 

 

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, MarcEs napisał:

 

Cześć własnie zmierza do mnie Fermzilla, na pierwszy ogień chciałem puscić bittera na FM10. Czy jest sens fermentować go pod ciśnieniem?

 

Dzięki

Marcin

 

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

 

Na otwartym cisnieniu 2 - 4 dni  , później zamykasz i ustawiasz jakie ciśnienie chcesz

Link to comment
Share on other sites

 
 
Na otwartym cisnieniu 2 - 4 dni  , później zamykasz i ustawiasz jakie ciśnienie chcesz
Dzięki, rozumiem, że Ciśnienie jakie mam ustawić powinno zależeć od stopnia oczekiwanego nagazowania?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, MarcEs napisał:

Dzięki, rozumiem, że Ciśnienie jakie mam ustawić powinno zależeć od stopnia oczekiwanego nagazowania?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
 

 

Ja zwiększam ciśnienie  zawsze na CC żęby podbić  nasycenie . Fermentujesz ciśnieniowo bez kontroli temp ?

Link to comment
Share on other sites

 
Ja zwiększam ciśnienie  zawsze na CC żęby podbić  nasycenie . Fermentujesz ciśnieniowo bez kontroli temp ?
posiadam lodowkę oraz butlę z CO2 więc wszystko będzie pod kontrolą. Ale zastanawia mnie to czy jeśli ustawię powiedzmy Ciśnienie 0,7 bara to czy będzie to odpowiadało nasyceniu.
Czy piwo zdązy się nagazować podczas fermentacji.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, MarcEs napisał:

posiadam lodowkę oraz butlę z CO2 więc wszystko będzie pod kontrolą. Ale zastanawia mnie to czy jeśli ustawię powiedzmy Ciśnienie 0,7 bara to czy będzie to odpowiadało nasyceniu.
Czy piwo zdązy się nagazować podczas fermentacji.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
 

 

Ja zawsze mam nasycone piwo  i  mi  poziom nasycenia pasuje . Nie przekraczam 20 PSI

Link to comment
Share on other sites

 
Ja zawsze mam nasycone piwo  i  mi  poziom nasycenia pasuje . Nie przekraczam 20 PSI
Dzięki za odpowiedź. Też postaram się tak zrobić, jeżeli będzie za mało nasycone to dobiję CO2 przed CC.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, MarcEs napisał:

Dzięki za odpowiedź. Też postaram się tak zrobić, jeżeli będzie za mało nasycone to dobiję CO2 przed CC.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
 

 

 

Przed  użyciem fermzili sprowadź sobie szczelność  wodą , a przed tym posmaruj gwinty smarem spożywczym  pomoże Ci to w odkręcaniu . 

Link to comment
Share on other sites

Właśnie fermentuję bitterka na FM10 w Fermzilli - dwa dni bez ciśnienia powinny wystarczyć - wali owockami w lodówce, aż miło ;) . Ciśnienie podkręcasz do oczekiwanego nagazowania dla aktualnej temperatury. Dr Hans popełnił kalkulator ;) 

https://drhansbrewery.com/beercarbonationcalculator/

 

Jak podkręcisz ciśnienie, to nie panikuj, że powoli rośnie - w godzinach liczone. Do 20 PSI szło mi  tak lekko z 14 h. Minęły 3-4 godziny, zanim w ogóle drgnęła wskazówka manometru - zdążyłem zrobić larmo na pół Śląska, żeby załatwić jakiś obiekty do testów manometru, bo myślałem, że jest zepsuty xD

Edited by Willow
Link to comment
Share on other sites

Właśnie fermentuję bitterka na FM10 w Fermzilli - dwa dni bez ciśnienia powinny wystarczyć - wali owockami w lodówce, aż miło  . Ciśnienie podkręcasz do oczekiwanego nagazowania dla aktualnej temperatury. Dr Hans popełnił kalkulator  
https://drhansbrewery.com/beercarbonationcalculator/
 
Jak podkręcisz ciśnienie, to nie panikuj, że powoli rośnie - w godzinach liczone. Do 20 PSI szło mi  tak lekko z 14 h. Minęły 3-4 godziny, zanim w ogóle drgnęła wskazówka manometru - zdążyłem zrobić larmo na pół Śląska, żeby załatwić jakiś obiekty do testów manometru, bo myślałem, że jest zepsuty xD
Dzięki Willow,
Właśnie dokręciłem zaworek.
Napisz mi proszę czy masz jakąś metodę na pierwsze ustawienie zaworu? Liczysz obroty czy ustawiasz na zasadzie prób i błędow?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

To też moja pierwsza warka w FZ. Zakręciłem na full, potem, kiedy miałem już pożądane ciśnienie, odkręcałem, aż "do pssst" i potem dokręciłem  z powrotem "do ciszy" - póki co działa :) 

Jak masz butlę, to dużo prościej się da - są filmiki na kanale KegLandu ;) 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.