MarcEs Posted May 11, 2021 Share Posted May 11, 2021 Cześć własnie zmierza do mnie Fermzilla, na pierwszy ogień chciałem puscić bittera na FM10. Czy jest sens fermentować go pod ciśnieniem? DziękiMarcin Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted May 11, 2021 Share Posted May 11, 2021 5 minut temu, MarcEs napisał: Cześć własnie zmierza do mnie Fermzilla, na pierwszy ogień chciałem puscić bittera na FM10. Czy jest sens fermentować go pod ciśnieniem? Dzięki Marcin Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Na otwartym cisnieniu 2 - 4 dni , później zamykasz i ustawiasz jakie ciśnienie chcesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcEs Posted May 11, 2021 Author Share Posted May 11, 2021 Na otwartym cisnieniu 2 - 4 dni , później zamykasz i ustawiasz jakie ciśnienie chceszDzięki, rozumiem, że Ciśnienie jakie mam ustawić powinno zależeć od stopnia oczekiwanego nagazowania?Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted May 11, 2021 Share Posted May 11, 2021 Godzinę temu, MarcEs napisał: Dzięki, rozumiem, że Ciśnienie jakie mam ustawić powinno zależeć od stopnia oczekiwanego nagazowania? Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Ja zwiększam ciśnienie zawsze na CC żęby podbić nasycenie . Fermentujesz ciśnieniowo bez kontroli temp ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcEs Posted May 11, 2021 Author Share Posted May 11, 2021 Ja zwiększam ciśnienie zawsze na CC żęby podbić nasycenie . Fermentujesz ciśnieniowo bez kontroli temp ?posiadam lodowkę oraz butlę z CO2 więc wszystko będzie pod kontrolą. Ale zastanawia mnie to czy jeśli ustawię powiedzmy Ciśnienie 0,7 bara to czy będzie to odpowiadało nasyceniu.Czy piwo zdązy się nagazować podczas fermentacji.Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted May 11, 2021 Share Posted May 11, 2021 5 minut temu, MarcEs napisał: posiadam lodowkę oraz butlę z CO2 więc wszystko będzie pod kontrolą. Ale zastanawia mnie to czy jeśli ustawię powiedzmy Ciśnienie 0,7 bara to czy będzie to odpowiadało nasyceniu. Czy piwo zdązy się nagazować podczas fermentacji. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Ja zawsze mam nasycone piwo i mi poziom nasycenia pasuje . Nie przekraczam 20 PSI Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcEs Posted May 11, 2021 Author Share Posted May 11, 2021 Ja zawsze mam nasycone piwo i mi poziom nasycenia pasuje . Nie przekraczam 20 PSIDzięki za odpowiedź. Też postaram się tak zrobić, jeżeli będzie za mało nasycone to dobiję CO2 przed CC.Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted May 11, 2021 Share Posted May 11, 2021 1 minutę temu, MarcEs napisał: Dzięki za odpowiedź. Też postaram się tak zrobić, jeżeli będzie za mało nasycone to dobiję CO2 przed CC. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Przed użyciem fermzili sprowadź sobie szczelność wodą , a przed tym posmaruj gwinty smarem spożywczym pomoże Ci to w odkręcaniu . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Willow Posted May 19, 2021 Share Posted May 19, 2021 (edited) Właśnie fermentuję bitterka na FM10 w Fermzilli - dwa dni bez ciśnienia powinny wystarczyć - wali owockami w lodówce, aż miło . Ciśnienie podkręcasz do oczekiwanego nagazowania dla aktualnej temperatury. Dr Hans popełnił kalkulator https://drhansbrewery.com/beercarbonationcalculator/ Jak podkręcisz ciśnienie, to nie panikuj, że powoli rośnie - w godzinach liczone. Do 20 PSI szło mi tak lekko z 14 h. Minęły 3-4 godziny, zanim w ogóle drgnęła wskazówka manometru - zdążyłem zrobić larmo na pół Śląska, żeby załatwić jakiś obiekty do testów manometru, bo myślałem, że jest zepsuty xD Edited May 19, 2021 by Willow Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcEs Posted May 19, 2021 Author Share Posted May 19, 2021 Właśnie fermentuję bitterka na FM10 w Fermzilli - dwa dni bez ciśnienia powinny wystarczyć - wali owockami w lodówce, aż miło . Ciśnienie podkręcasz do oczekiwanego nagazowania dla aktualnej temperatury. Dr Hans popełnił kalkulator https://drhansbrewery.com/beercarbonationcalculator/ Jak podkręcisz ciśnienie, to nie panikuj, że powoli rośnie - w godzinach liczone. Do 20 PSI szło mi tak lekko z 14 h. Minęły 3-4 godziny, zanim w ogóle drgnęła wskazówka manometru - zdążyłem zrobić larmo na pół Śląska, żeby załatwić jakiś obiekty do testów manometru, bo myślałem, że jest zepsuty xDDzięki Willow,Właśnie dokręciłem zaworek.Napisz mi proszę czy masz jakąś metodę na pierwsze ustawienie zaworu? Liczysz obroty czy ustawiasz na zasadzie prób i błędow?Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Willow Posted May 19, 2021 Share Posted May 19, 2021 To też moja pierwsza warka w FZ. Zakręciłem na full, potem, kiedy miałem już pożądane ciśnienie, odkręcałem, aż "do pssst" i potem dokręciłem z powrotem "do ciszy" - póki co działa Jak masz butlę, to dużo prościej się da - są filmiki na kanale KegLandu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now