MarcEs Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Cześć własnie zmierza do mnie Fermzilla, na pierwszy ogień chciałem puscić bittera na FM10. Czy jest sens fermentować go pod ciśnieniem? DziękiMarcin Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 5 minut temu, MarcEs napisał: Cześć własnie zmierza do mnie Fermzilla, na pierwszy ogień chciałem puscić bittera na FM10. Czy jest sens fermentować go pod ciśnieniem? Dzięki Marcin Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Na otwartym cisnieniu 2 - 4 dni , później zamykasz i ustawiasz jakie ciśnienie chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Na otwartym cisnieniu 2 - 4 dni , później zamykasz i ustawiasz jakie ciśnienie chceszDzięki, rozumiem, że Ciśnienie jakie mam ustawić powinno zależeć od stopnia oczekiwanego nagazowania?Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Godzinę temu, MarcEs napisał: Dzięki, rozumiem, że Ciśnienie jakie mam ustawić powinno zależeć od stopnia oczekiwanego nagazowania? Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Ja zwiększam ciśnienie zawsze na CC żęby podbić nasycenie . Fermentujesz ciśnieniowo bez kontroli temp ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Ja zwiększam ciśnienie zawsze na CC żęby podbić nasycenie . Fermentujesz ciśnieniowo bez kontroli temp ?posiadam lodowkę oraz butlę z CO2 więc wszystko będzie pod kontrolą. Ale zastanawia mnie to czy jeśli ustawię powiedzmy Ciśnienie 0,7 bara to czy będzie to odpowiadało nasyceniu.Czy piwo zdązy się nagazować podczas fermentacji.Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 5 minut temu, MarcEs napisał: posiadam lodowkę oraz butlę z CO2 więc wszystko będzie pod kontrolą. Ale zastanawia mnie to czy jeśli ustawię powiedzmy Ciśnienie 0,7 bara to czy będzie to odpowiadało nasyceniu. Czy piwo zdązy się nagazować podczas fermentacji. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Ja zawsze mam nasycone piwo i mi poziom nasycenia pasuje . Nie przekraczam 20 PSI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Ja zawsze mam nasycone piwo i mi poziom nasycenia pasuje . Nie przekraczam 20 PSIDzięki za odpowiedź. Też postaram się tak zrobić, jeżeli będzie za mało nasycone to dobiję CO2 przed CC.Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 1 minutę temu, MarcEs napisał: Dzięki za odpowiedź. Też postaram się tak zrobić, jeżeli będzie za mało nasycone to dobiję CO2 przed CC. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Przed użyciem fermzili sprowadź sobie szczelność wodą , a przed tym posmaruj gwinty smarem spożywczym pomoże Ci to w odkręcaniu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 19 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 (edytowane) Właśnie fermentuję bitterka na FM10 w Fermzilli - dwa dni bez ciśnienia powinny wystarczyć - wali owockami w lodówce, aż miło . Ciśnienie podkręcasz do oczekiwanego nagazowania dla aktualnej temperatury. Dr Hans popełnił kalkulator https://drhansbrewery.com/beercarbonationcalculator/ Jak podkręcisz ciśnienie, to nie panikuj, że powoli rośnie - w godzinach liczone. Do 20 PSI szło mi tak lekko z 14 h. Minęły 3-4 godziny, zanim w ogóle drgnęła wskazówka manometru - zdążyłem zrobić larmo na pół Śląska, żeby załatwić jakiś obiekty do testów manometru, bo myślałem, że jest zepsuty xD Edytowane 19 Maja 2021 przez Willow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcEs Opublikowano 19 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 Właśnie fermentuję bitterka na FM10 w Fermzilli - dwa dni bez ciśnienia powinny wystarczyć - wali owockami w lodówce, aż miło . Ciśnienie podkręcasz do oczekiwanego nagazowania dla aktualnej temperatury. Dr Hans popełnił kalkulator https://drhansbrewery.com/beercarbonationcalculator/ Jak podkręcisz ciśnienie, to nie panikuj, że powoli rośnie - w godzinach liczone. Do 20 PSI szło mi tak lekko z 14 h. Minęły 3-4 godziny, zanim w ogóle drgnęła wskazówka manometru - zdążyłem zrobić larmo na pół Śląska, żeby załatwić jakiś obiekty do testów manometru, bo myślałem, że jest zepsuty xDDzięki Willow,Właśnie dokręciłem zaworek.Napisz mi proszę czy masz jakąś metodę na pierwsze ustawienie zaworu? Liczysz obroty czy ustawiasz na zasadzie prób i błędow?Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 19 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 To też moja pierwsza warka w FZ. Zakręciłem na full, potem, kiedy miałem już pożądane ciśnienie, odkręcałem, aż "do pssst" i potem dokręciłem z powrotem "do ciszy" - póki co działa Jak masz butlę, to dużo prościej się da - są filmiki na kanale KegLandu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się