areks1111 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam Browar z Podbeskidzia został przeniesiony w nowe miejsce , a dokładnie w Góry Sowie:)) Aczkolwiek pod starą nazwą dalej opisywane będą warki warzone przeze mnie i moją małżonkę. 22.03.2011 Russian Imperial Stout 20blg WARKA NR 1 (pogubiłem się w numeracji więc zaczynam numerację od nowa) Zasyp: 1 kg pszeniczny 3 kg monachijski 15ebc 11 kg pale ale 0,5 kg czekoladowy 900ebc 0,5 kg black 1500ebc 0,5 kg kawowy 250ebc 0,5 kg crystal 120 ebc 0,4 kg melanoidynowy 40 ebc zacieranie: 30 min 63' 30 min 70' chmielenie: 120g marynka - 70' 50 g lubelski - 30' 50 g lubelski - 5' drożdże: belgian abbey II Wyszło 33 litry piwka z tej warki. z 20blg po prawie 3 tyg burzliwej fermentacji zeszło do 8 blg, aktualnie piwko jest na cichej. Przy zlaniu na cichą pierwsza degustacja - piwko fantastyczne!!! Z wysłodzin zrobiliśmy jeszcze 15 litrów ciemnego cienkusza. Dodając kilo glukozy wyszło 12 blg - aktualnie zabutelkowane. pozdrawiam Arek Edytowane 8 Czerwca 2011 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 (edytowane) 15.04.2011 dziś kolejna warka. Tym razem Belgian Blond Ale WARKA NR 2 Zasyp: pilzneński strzegom - 12 kg pale ale castle malting - 1,5kg carabelge - 0,25kg carahell - 0,5kg glukoza 2 kg zacieranie: 62 stopnie - pół godziny 72 stopnie - półgodziny mash out Otrzymałem ok 47l brzeczki 18blg oraz 13l brzeczki 13blg chmielenie BBA 18blg: marynka: 50g 60min lubelski: 50g 15min chmielenie BBA 13blg marynka 20g - 60min lubelski 25g - 15min Drożdże: Wyeast Abbey II - trzeci zbiór Wnioski: Nad wyraz sprawnie i szybko poszło. Filtracja na dwa oploty przy maks odkręconym kraniku przebiegła bardzo szybko. pozdrawiam Arek S. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Cześć. WitamBrowar z Podbeskidzia został przeniesiony w nowe miejsce , a dokładnie w Góry Sowie:)) Aczkolwiek pod starą nazwą dalej opisywane będą warki warzone przeze mnie i moją małżonkę. I nad tym faktem ubolewam szczególnie byliście ostatnio jedynym browarem w B-B który warzył regularnie ... ehhhhhhhh ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 (edytowane) Cześć. WitamBrowar z Podbeskidzia został przeniesiony w nowe miejsce , a dokładnie w Góry Sowie:)) Aczkolwiek pod starą nazwą dalej opisywane będą warki warzone przeze mnie i moją małżonkę. I nad tym faktem ubolewam szczególnie byliście ostatnio jedynym browarem w B-B który warzył regularnie ... ehhhhhhhh ... Bielsko to naprawdę fajne miasto, wcale nie wykluczam powrotu do BB w nieokreślonej bliżej przyszłości. Jeżeli znów mielibyśmy się przeprowadzać to tylko z powrotem do BB. 16 maj 2011 Warka JASNE ALE WARKA NR 3 Zasyp: 14 kg pilzeński Strzegom 1 kg karmel jasny Strzegom 1,5kg glukozy Chmielenie: ok 90g szyszek marynki 60min. ok 60 g szyszek marynki ostatnie 15 min. piszę około gdyż chmiel był odważany tym razem na oko, bez wagi. Wyszło około 45litrów brzeczki 18 blg, oraz ok 25 litrów brzeczki 6 blg Wszystko zmieszane razem po połowie i zaszczepione drożdżami - nie wiadomo jaki blg- niemierzone z lenistwa: beczka - drożdże suche do pillsnera z Coopersa - drożdże górnej ferm. fermentator - przeterminowane danstar windsor pozdrawiam Arek S. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 (edytowane) 29 maj 2011 PSZENICZNE 15 blg WARKA NR4 Zasyp: 6kg pszeniczny CM 5,5kg pilzeński Strzegom 0,5kg karmelowy jasny Strzegom Zacieranie: 45 - 15' 55 - 10' dalej płynnie przez godzinę podnoszona temp do 76' Chmielenie: 30 g szyszki marynki - 30 min. 60 g szyszki marynki - 5 min. Drożdże: Zymoferm Z034-2-36 Weissbier II Ayinger - podobno z mocnym akcentem bananowym Wyszło 50litrów , blg 15 pozdrawiam Arek S. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 7 czerwca JASNE ALE 12,5 blg ------------WARKA NR 5 Zasyp: 9kg pilzneńskiego Strzegom 1 kg karmelowy jasny Strzegom Zacieranie: 62stopnie - 30 min. 72 stopnie - 30 min. 77 mash out Chmielenie: 75g marynki szyszki - 60min. 50g lubelskiego szyszki - 5 min. Drożdże z saszetki coopers dedykowane do pilsenerów Wyszło ponad 50litrów brzeczki nastawnej blg 12,5 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 7 czerwca JASNE ALE 11,5 blg ------------WARKA NR 6 Zasyp: 8,5kg pilzneńskiego Strzegom 1 kg karmelowy jasny Strzegom Zacieranie: 67stopni - 60 min. 77 mash out Chmielenie: 75g marynki szyszki - 60min. 50g lubelskiego szyszki - 5 min. Drożdże danstar windsor Wyszło ponad 50litrów brzeczki nastawnej blg 11,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 10 lipiec SAISON BELGIJSKI 13 blg ------------WARKA NR 7 Zasyp: 3 kg pilzneńskiego Strzegom 0,2 kg karmelowy jasny Strzegom 1 kg monachijski 15 CM 1 kg pszeniczny CM Zacieranie: 62stopnie - 45 min. 72 stopnie - 15min. Chmielenie: 30g marynki szyszki - 60min. 25g lubelskiego szyszki - 30 min. 25g lubelskiego szyszki - 2min Drożdże wyeast belgian saison Wyszło ok 22litrów brzeczki nastawnej blg 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 (edytowane) dzień 30 sierpień 2011 Uwarzone dziś zostały kolejne dwie warki - tym razem warzone w domowym browarze Waszkutnik Zebrzydowice przy udziale Kamila_s1 WARKA NR 8 SAISON 12 blg 45 litrów brzeczki nastawnej Zasyp: 7,5kg pilzeński Strzegom 1,5kg pszeniczny CM 1kg Caramunich W 1kg cukru zacieranie: 62stopnie - 40min 72 stopnie - 20min 77 stopnie mash out chmielenie: 60min marynka 60g 20min lubelski 50g 20min curacao 40g 5min lubelski 30g gestwa: Wyeast Belgian Saison WARKA NR 9 ORDINARY BITTER 9blg 50 litrów brzeczki nastawnej Zasyp: 7,5 kg Pale Ale CM 0,5 kg Caraaroma W zaciranie: 68 stopni 60 min. 77 mash out chmielenie 60min 50g EKG 10 min 50g EKG gęstwa: Wyeast Thames Valley Edytowane 30 Sierpnia 2011 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) dzień 29 wrzesień 2011 Uwarzone dziś zostało piwo bożonarodzeniowe 14 blg WARKA NR 10 PIWO BOŻONARODZENIOWE 14 blg 50 litrów brzeczki nastawnej Zasyp: 8,5kg pilzeński Strzegom 2,2kg monachijski 15 CM 0,5kg Caramber W 0,25 karmelowy ciemny Strzegom zacieranie: 68stopnie - 60min 78 stopnie mash out chmielenie: 60min marynka 70g 10min lubelski 50g 10min przyprawa do piernika kamis 20g 0min przyprawa do piernika kamis 20g drożdże: gęstwa Wyeast Thames Valley UWAGA: przyprawa Kamis to eksperyment - nie wiadomo jaki będzie efekt, możliwe, że aromat przypraw będzie zbyt mocny Edytowane 29 Września 2011 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 dzień 9 listopad 2011 WARKA NR 11 PILS 12 blg 20 litrów brzeczki nastawnej Zasyp: 4 kg pilzeński Strzegom 0,5kg Carapils W zacieranie: wsypanie zasypu do 43stopni i podniesienie do 53 na 10 min 63stopnie - 60min 70 stopni - 20 min 78 stopnie mash out chmielenie: 60min marynka 20g 15min lubelski 30g 0 min lubelski 30g drożdże: gęstwa Urquell Lager UWAGA: piwo zostało uwarzone przez żonę ( z pomocą brata) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 UWAGA: piwo zostało uwarzone przez żonę ( z pomocą brata) No, ładnie Przybywa widzę warzących kobiet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Używasz 33l fermentatory? Jeżeli tak , to dolniaki możesz spokojnie robić 25l. Ja z reguły robię 26,5l i tylko raz zdarzył mi się spacer drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 dzień 14 styczeń 2012 WARKA NR 12 Jason Voorhess Dark 14,5 blg 50 litrów brzeczki nastawnej Zasyp: 7 kg pilzeński Strzegom 1 kg Carafa typ III 1 kg Ciemny Karmel Strzegom 1,5 kg Słód Whiskey W. zacieranie: Wsypanie zasypu słodu pilzeńskiego do wody o temp 53 stopni. Po 30min ( temp72) wsypanie pozostałych słodów i podniesienie do 77 chmielenie: 60min marynka 50g 15min lubelski 50g drożdże: gęstwa Urquell Lager UWAGA: kolejne piwo 100% autorstwa żony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Robiłeś próbę na obecność skrobi? Coś krótkie te czasy przy zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Robiłeś próbę na obecność skrobi? Coś krótkie te czasy przy zacieraniu. hej próba była i wyszła ok, bardziej jestem ciekaw jak będzie smakować piwo z tak dużym zasypem słodów palonych - wyszło czarne jak smoła (receptura to eksperyment małżonki). pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 (edytowane) Warka nr 13 ... 4.02.2012 Pils Bawarski Słód Pilzneński - 9 kg (50/50 Litovel i Strzegom) Słód Carahell - 1 kg Chmiel Hallertauer Tradition - 200g Drożdże Wyeast Bavarian Lager Słody wsypane do wody o temp 45°C 55°C - 10' 62°C - 40' 72°C - 20' 78°C - filtracja Chmielenie 90min: 100g - 90' 70g - 20' 30g - 1' Piwo warzone wspólnie z Kamilem z browaru Waszkutnik. Finalna objętość to 50 litrów o gęstości 13°Blg. subiektywna ocena po degustacji: 7/10 nie ma się czego doczepić, wyraźny słód i wyraźna goryczka Edytowane 3 Maja 2013 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 (edytowane) Warka nr 14 ... 25.02.2012 Marcowe Słód Pilzneński - 8kg (50/50 Litovel i Strzegom) Słód Monachijski I - 2kg Słód Carapils - 0,7kg Słód Carabohemian - 0,4kg Chmiel Perle - 80g Chmiel Hallertauer Tradition - 60g Gęstwa Wyeast Bavarian Lager Słody wsypane do wody o temp 55°C 53°C - 15' 62°C - 30' 72°C - 30' 76°C - filtracja Chmielenie 60min: Perle - 60' HT - 15' Piwo Warzone wspólnie z Browarem "Waszkutnik" Finalna objętość to ok. 50 litrów o gęstości 13°Blg. P.S. Przy takim zasypie jak powyższy, gęstość wyszła 16°Blg dla ok 40l i dolaliśmy 10l. wody, więc powinno być ok 12-13blg. subiektywna ocena po degustacji: wyraźnie słodowe, treściwe piwo 7/10 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Warka nr 15 cienkusz mocno chmielony Dodatkowo uwarzony został jeszcze cienkusz 40l - 9blg z wysłodzin po barleywine 25blg. (chmielony chmielami z barleywine i marcowego + 50g marynki - wszystkie chmiele wrzucone jeszcze przed zagotowaniem, gotowanie 15 min.). Zasczepiony gęstwą bavarian lager. subiektywna ocena po degustacji: miłe zaskoczenie, bardzo goryczkowe i wcale nie sikowate, lekkie piwo na ciepłe dni, doskonale gasi pragnienienie 9/10 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Edytowane 3 Maja 2013 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 (edytowane) Warka nr 16 17.03.2012 Monachijskie ciemne podwędzne 13blg Słód Pilzneński - ok 4kg Strzegom (podwędzonego własnoręcznie) Słód Monachijski I - ok 1kg Słód Karmel Ciemny strzegom - ok 0,3kg Cukier - ok 0,4kg Chmiel Perle - 35g Chmiel Hallertauer Tradition - 25g Gęstwa Wyeast Bavarian Lager Słody wsypane do wody o temp 60°C i zacierane byle jak w temp od 60-73 z jedną dłuższą przerwą w okolicach 70stopni. Chmielenie 45min: Perle - 45' HT - 15' Finalna objętość to ok. 24 litry o gęstości 13°Blg. Składniki dozowane na oko, stąd podane wartości mogą nieco odbiegać od prawdziwych. Słód chodziaż wędzony ok 6 godzin w temp ok 75stopni słabo naszedł dymem. Wędzonka w brzeczce ledwo wyczuwalna. Na wskutek wszechoobecnego zapachu wędzonek i dymu z wędzarni odczucie to może byc mylące. pozdrawiam A.S. subiektywna ocena po degustacji: 10/10 jedno z najlepszych piw, zbalansowany (i dość mocny) aromat chmielu i wędzonki, piwo raczej słodowe. koniecznie trzeba powtórzyć! Edytowane 3 Maja 2013 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 (edytowane) Warka nr 17 ... 31.03.2012 KOŹLAK BAWARSKI 16Blg Słód Pilzneński - 5kg (Litovel) Słód Pilzneński - 4,2kg (Strzegom) Słód Monachijski I - 0,7kg (Castle Malting) Słód Pale Ale - 4kg (Castle Malting) Słód Carapils - 1kg (Weyerman) Słód karmelowy ciemny - 0,3kg (Strzegom) Chmiel Perle - 120g Gęstwa Wyeast Bavarian Lager Słody wsypane do wody o temp 69°C 62°C - 40' 72°C - 10' 76°C - filtracja Chmielenie 90min: Perle - 50g - 90min Perle 70g - 20 min Finalna objętość to ok. 52 litry gęstości 16°Blg. subiektywna ocena po degustacji: udane piwo, typowy koźlak słodowy aromat, bardzo treściwe 8/10 Edytowane 3 Maja 2013 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 (edytowane) Warka nr 18 ... 1.05.2012 PSZENICZNE 13Blg Słód Pilzneński - 2,3kg (bruntal) Słód Pszenieczny - 2,3kg (castle malting) Słód Carapils - 0,35kg (Weyerman) Chmiel Perle - 20g Chmiel Healltertauer Tradition 15g Drożdże WB-06 Słody wsypane do wody o temp 46°C 45°C - 15' 55°C - 15' 62°C - 30' 72°C - 30' 76°C - filtracja Chmielenie 60min: Hallertauer Tradition - 15g - 60min Perle 20g - 20 min Finalna objętość to ok. 22 litry gęstości 13°Blg. subiektywna ocena po degustacji: przeciętne piwo 5/10, niczym nie zaskakuje, ale też i niema jakiś wiekszych wad. coś mało tych bananów i goździków.. Edytowane 3 Maja 2013 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Warka nr 19 ... 2.06.2012 PSZENICZNE CZERWONE 12Blg Słód Pilzneński - 2,7kg (bruntal) Słód Pszenieczny - 4kg (castle malting) Słód Carapils - 0,8kg (Weyerman) Słód CaraRed - 0,5kg (Weyerman) cukier - 1 kg Chmiel Sybilla 73g Drożdże WB-06 Słody wsypane do wody o temp 50°C 48°C - 15' później podniesienie temp (ciągle mieszając ok 20min) do 72 stopni trzymam15 min, negatywna próba jodowa, 78 i mash out Chmielenie 30min - 73g chmielu Sybilla (przełom b. wyraźny) Finalna objętość to ok. 43 litry gęstości 12°Blg. pozdrawiam A.S. subiektywna ocena po degustacji: słabe piwo 3/10, czuć alkohol , nie czuć bananów, jakoś nie podchodzi, za długo leżakowało i zrobił się z niego krystal weizen. w smaku nijakie. Edytowane 3 Maja 2013 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) Warka nr 20 ... 19.01.2013 PECHOWY PILS Słód Pilzneński - 10kg (bruntal) Słód Carapils - 0,3kg (Weyerman) cukier - 1 kg Chmiel Sybilla - chyba z 150g Drożdże Wyeast Pilsner Urquell Uff.. dawno się nie warzyło... i niestety wyszło się z wprawy... Słody wsypane do wody o temp 65°C -15' później podniesienie temp (ciągle mieszając ok 20min) do 72 stopni trzymam15 min, negatywna próba jodowa, 78 i mash out Chmielenie na 3 gary na wyczucie chmielem Sybilla (przełom b. wyraźny). Finalna objętość to ok. 60 litry- Blg nieznany. Wszystko szło sprawnie i wzorowo do momentu, aż wypierdzieliłem się na oblodzonych schodach piwnicznych z tym 40l pełnym garem, 20litrów poszło w kanał, ręka poparzona - 2 tyg L4. ... (dobrze, że tylko ręka)...ręki szkoda, 20litrów pilsa żal ... wkurw, ból i żal w jednym... pozdrawiam A.S. subiektywna ocena po degustacji: wyraźnie wytrawne piwo 7/10 aromaty jakieś cytrusowe-przyjemne, nie kwaśne. smaczne wyraźnie czuć chmiel. Edytowane 3 Maja 2013 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) Warka nr 21 ... 16.02.2013 CIEMNY PILS BOHEMSKI Słód Pilzneński - 10kg (50%bruntal/50%strzegom) Słód karmelowy jasny - 1kg (Strzegom) Słód karmelowy ciemny - 1kg (Strzegom) Chmiel Żatecki - chyba z 200g )100/100 Drożdże Wyeast Pilsner Urquell Piwko warzone razem z browarem Waszkutnik Zacieranie :30min w 62 / 30 min w 72 Chmielenie 60min/20min, chmielem Żactecki. Finalna objętość to ok. 55 litrów- Blg nieznany. Wszystko szło sprawnie i wzorowo. pozdrawiam A.S. subiektywna ocena po degustacji: bardzo delikatne piwo 8/10, słabo nagazowane, lekko wyczuwalny w smaku i zapachu aromat słodu ciemnego karmelowego. Wyrównana słodowość i goryczka, nie czuć alkoholu, aksamitne w smaku. Edytowane 3 Maja 2013 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Chmielu było 160g - 100/60 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Warka nr 22 ... 20.04.2013 PILS PSZENICZNY 11blg Słód Pilzneński - 3kg (strzegom) Słód pszeniczny jasny - 1kg (Castle M.) Słód karmelowy jasny - 0,3kg (Strzegom) Chmiel Sybilla - 35g Chmiel Żatecki 2x35g Drożdże Saflager W34/70 Zacieranie : - 10min w 42 stopniach - 40min w 62 stopniach - 20min w 72 stopniach - 76 mash out Chmielenie: 90min -Sybilla 35g 30min - Żatecki 35g 0 min - Żatecki 35g Finalna objętość to ok. 22 litry- Blg 11. Pierwsze piwo warzone w nowym lokalu w Wieszczętach:) w dodatku w całości przez żonkę. Wszystko szło sprawnie.Fermentacja w ok 14 stopniach. pozdrawiam A.S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się