Skocz do zawartości

Domowy browar z Podbeskidzia


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Browar z Podbeskidzia został przeniesiony w nowe miejsce , a dokładnie w Góry Sowie:)) Aczkolwiek pod starą nazwą dalej opisywane będą warki warzone przeze mnie i moją małżonkę.

 

22.03.2011 Russian Imperial Stout 20blg WARKA NR 1 (pogubiłem się w numeracji więc zaczynam numerację od nowa)

 

Zasyp:

1 kg pszeniczny

3 kg monachijski 15ebc

11 kg pale ale

0,5 kg czekoladowy 900ebc

0,5 kg black 1500ebc

0,5 kg kawowy 250ebc

0,5 kg crystal 120 ebc

0,4 kg melanoidynowy 40 ebc

 

zacieranie:

30 min 63'

30 min 70'

 

chmielenie:

 

120g marynka - 70'

50 g lubelski - 30'

50 g lubelski - 5'

 

drożdże: belgian abbey II

 

Wyszło 33 litry piwka z tej warki. z 20blg po prawie 3 tyg burzliwej fermentacji zeszło do 8 blg, aktualnie piwko jest na cichej. Przy zlaniu na cichą pierwsza degustacja - piwko fantastyczne!!!

Z wysłodzin zrobiliśmy jeszcze 15 litrów ciemnego cienkusza. Dodając kilo glukozy wyszło 12 blg - aktualnie zabutelkowane.

 

pozdrawiam

Arek

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

15.04.2011 dziś kolejna warka. Tym razem Belgian Blond Ale WARKA NR 2

 

Zasyp:

pilzneński strzegom - 12 kg

pale ale castle malting - 1,5kg

carabelge - 0,25kg

carahell - 0,5kg

glukoza 2 kg

 

zacieranie:

62 stopnie - pół godziny

72 stopnie - półgodziny

mash out

 

Otrzymałem ok 47l brzeczki 18blg oraz 13l brzeczki 13blg

 

chmielenie BBA 18blg:

 

marynka: 50g 60min

lubelski: 50g 15min

 

chmielenie BBA 13blg

 

marynka 20g - 60min

lubelski 25g - 15min

 

Drożdże: Wyeast Abbey II - trzeci zbiór

 

Wnioski: Nad wyraz sprawnie i szybko poszło. Filtracja na dwa oploty przy maks odkręconym kraniku przebiegła bardzo szybko.

 

pozdrawiam

Arek S.

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Witam

Browar z Podbeskidzia został przeniesiony w nowe miejsce , a dokładnie w Góry Sowie:)) Aczkolwiek pod starą nazwą dalej opisywane będą warki warzone przeze mnie i moją małżonkę.

I nad tym faktem ubolewam szczególnie :beer:

byliście ostatnio jedynym browarem w B-B który warzył regularnie ... ehhhhhhhh ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Cześć.

 

Witam

Browar z Podbeskidzia został przeniesiony w nowe miejsce , a dokładnie w Góry Sowie:)) Aczkolwiek pod starą nazwą dalej opisywane będą warki warzone przeze mnie i moją małżonkę.

I nad tym faktem ubolewam szczególnie :P

byliście ostatnio jedynym browarem w B-B który warzył regularnie ... ehhhhhhhh ...

Bielsko to naprawdę fajne miasto, wcale nie wykluczam powrotu do BB w nieokreślonej bliżej przyszłości. Jeżeli znów mielibyśmy się przeprowadzać to tylko z powrotem do BB.

 

16 maj 2011 Warka JASNE ALE WARKA NR 3

 

Zasyp:

14 kg pilzeński Strzegom

1 kg karmel jasny Strzegom

1,5kg glukozy

 

Chmielenie:

ok 90g szyszek marynki 60min.

ok 60 g szyszek marynki ostatnie 15 min.

 

piszę około gdyż chmiel był odważany tym razem na oko, bez wagi.

 

Wyszło około 45litrów brzeczki 18 blg, oraz ok 25 litrów brzeczki 6 blg

Wszystko zmieszane razem po połowie i zaszczepione drożdżami - nie wiadomo jaki blg- niemierzone z lenistwa:

beczka - drożdże suche do pillsnera z Coopersa - drożdże górnej ferm.

fermentator - przeterminowane danstar windsor

 

pozdrawiam

Arek S.

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

29 maj 2011 PSZENICZNE 15 blg WARKA NR4

 

Zasyp:

6kg pszeniczny CM

5,5kg pilzeński Strzegom

0,5kg karmelowy jasny Strzegom

 

Zacieranie:

45 - 15'

55 - 10'

dalej płynnie przez godzinę podnoszona temp do 76'

 

Chmielenie:

30 g szyszki marynki - 30 min.

60 g szyszki marynki - 5 min.

 

Drożdże:

Zymoferm Z034-2-36 Weissbier II Ayinger - podobno z mocnym akcentem bananowym

 

Wyszło 50litrów , blg 15

 

pozdrawiam

Arek S.

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

7 czerwca JASNE ALE 12,5 blg ------------WARKA NR 5

 

Zasyp:

9kg pilzneńskiego Strzegom

1 kg karmelowy jasny Strzegom

 

Zacieranie:

62stopnie - 30 min.

72 stopnie - 30 min.

77 mash out

 

Chmielenie:

75g marynki szyszki - 60min.

50g lubelskiego szyszki - 5 min.

 

Drożdże z saszetki coopers dedykowane do pilsenerów

 

Wyszło ponad 50litrów brzeczki nastawnej blg 12,5

 

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

 

7 czerwca JASNE ALE 11,5 blg ------------WARKA NR 6

 

Zasyp:

8,5kg pilzneńskiego Strzegom

1 kg karmelowy jasny Strzegom

 

Zacieranie:

67stopni - 60 min.

77 mash out

 

Chmielenie:

75g marynki szyszki - 60min.

50g lubelskiego szyszki - 5 min.

 

Drożdże danstar windsor

 

Wyszło ponad 50litrów brzeczki nastawnej blg 11,5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

10 lipiec SAISON BELGIJSKI 13 blg ------------WARKA NR 7

 

Zasyp:

3 kg pilzneńskiego Strzegom

0,2 kg karmelowy jasny Strzegom

1 kg monachijski 15 CM

1 kg pszeniczny CM

 

 

Zacieranie:

62stopnie - 45 min.

72 stopnie - 15min.

 

Chmielenie:

30g marynki szyszki - 60min.

25g lubelskiego szyszki - 30 min.

25g lubelskiego szyszki - 2min

 

Drożdże wyeast belgian saison

 

Wyszło ok 22litrów brzeczki nastawnej blg 13

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

dzień 30 sierpień 2011

 

Uwarzone dziś zostały kolejne dwie warki - tym razem warzone w domowym browarze Waszkutnik Zebrzydowice przy udziale Kamila_s1

 

WARKA NR 8 SAISON 12 blg 45 litrów brzeczki nastawnej

 

Zasyp:

7,5kg pilzeński Strzegom

1,5kg pszeniczny CM

1kg Caramunich W

1kg cukru

 

zacieranie:

62stopnie - 40min

72 stopnie - 20min

77 stopnie mash out

 

chmielenie:

60min marynka 60g

20min lubelski 50g

20min curacao 40g

5min lubelski 30g

 

gestwa: Wyeast Belgian Saison

 

 

WARKA NR 9 ORDINARY BITTER 9blg 50 litrów brzeczki nastawnej

 

Zasyp:

7,5 kg Pale Ale CM

0,5 kg Caraaroma W

 

zaciranie:

68 stopni 60 min.

77 mash out

 

chmielenie

60min 50g EKG

10 min 50g EKG

 

gęstwa: Wyeast Thames Valley

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

dzień 29 wrzesień 2011

 

Uwarzone dziś zostało piwo bożonarodzeniowe 14 blg

 

WARKA NR 10 PIWO BOŻONARODZENIOWE 14 blg 50 litrów brzeczki nastawnej

 

Zasyp:

8,5kg pilzeński Strzegom

2,2kg monachijski 15 CM

0,5kg Caramber W

0,25 karmelowy ciemny Strzegom

 

zacieranie:

68stopnie - 60min

78 stopnie mash out

 

chmielenie:

60min marynka 70g

10min lubelski 50g

10min przyprawa do piernika kamis 20g

0min przyprawa do piernika kamis 20g

 

drożdże: gęstwa Wyeast Thames Valley

 

UWAGA: przyprawa Kamis to eksperyment - nie wiadomo jaki będzie efekt, możliwe, że aromat przypraw będzie zbyt mocny

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

dzień 9 listopad 2011

 

WARKA NR 11 PILS 12 blg 20 litrów brzeczki nastawnej

 

Zasyp:

4 kg pilzeński Strzegom

0,5kg Carapils W

 

 

zacieranie:

wsypanie zasypu do 43stopni i podniesienie do 53 na 10 min

63stopnie - 60min

70 stopni - 20 min

78 stopnie mash out

 

chmielenie:

60min marynka 20g

15min lubelski 30g

0 min lubelski 30g

 

 

drożdże: gęstwa Urquell Lager

 

UWAGA: piwo zostało uwarzone przez żonę;) ( z pomocą brata)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

dzień 14 styczeń 2012

 

WARKA NR 12 Jason Voorhess Dark 14,5 blg 50 litrów brzeczki nastawnej

 

Zasyp:

7 kg pilzeński Strzegom

1 kg Carafa typ III

1 kg Ciemny Karmel Strzegom

1,5 kg Słód Whiskey W.

 

 

zacieranie:

Wsypanie zasypu słodu pilzeńskiego do wody o temp 53 stopni. Po 30min ( temp72) wsypanie pozostałych słodów i podniesienie do 77

 

 

chmielenie:

60min marynka 50g

15min lubelski 50g

 

drożdże: gęstwa Urquell Lager

 

UWAGA: kolejne piwo 100% autorstwa żony ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 13 ... 4.02.2012

Pils Bawarski

 

Słód Pilzneński - 9 kg (50/50 Litovel i Strzegom)

Słód Carahell - 1 kg

Chmiel Hallertauer Tradition - 200g

Drożdże Wyeast Bavarian Lager

 

Słody wsypane do wody o temp 45°C

55°C - 10'

62°C - 40'

72°C - 20'

78°C - filtracja

 

Chmielenie 90min:

100g - 90'

70g - 20'

30g - 1'

 

Piwo warzone wspólnie z Kamilem z browaru Waszkutnik.

Finalna objętość to 50 litrów o gęstości 13°Blg.

 

subiektywna ocena po degustacji: 7/10 nie ma się czego doczepić, wyraźny słód i wyraźna goryczka

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 14 ... 25.02.2012

Marcowe

 

Słód Pilzneński - 8kg (50/50 Litovel i Strzegom)

Słód Monachijski I - 2kg

Słód Carapils - 0,7kg

Słód Carabohemian - 0,4kg

Chmiel Perle - 80g

Chmiel Hallertauer Tradition - 60g

Gęstwa Wyeast Bavarian Lager

 

Słody wsypane do wody o temp 55°C

53°C - 15'

62°C - 30'

72°C - 30'

76°C - filtracja

 

Chmielenie 60min:

Perle - 60'

HT - 15'

 

Piwo Warzone wspólnie z Browarem "Waszkutnik"

Finalna objętość to ok. 50 litrów o gęstości 13°Blg.

 

P.S. Przy takim zasypie jak powyższy, gęstość wyszła 16°Blg dla ok 40l i dolaliśmy 10l. wody, więc powinno być ok 12-13blg.

 

subiektywna ocena po degustacji: wyraźnie słodowe, treściwe piwo 7/10

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Warka nr 15 cienkusz mocno chmielony

 

Dodatkowo uwarzony został jeszcze cienkusz 40l - 9blg z wysłodzin po barleywine 25blg. (chmielony chmielami z barleywine i marcowego + 50g marynki - wszystkie chmiele wrzucone jeszcze przed zagotowaniem, gotowanie 15 min.). Zasczepiony gęstwą bavarian lager.

 

subiektywna ocena po degustacji: miłe zaskoczenie, bardzo goryczkowe i wcale nie sikowate, lekkie piwo na ciepłe dni, doskonale gasi pragnienienie 9/10

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 16 17.03.2012

 

Monachijskie ciemne podwędzne 13blg

 

Słód Pilzneński - ok 4kg Strzegom (podwędzonego własnoręcznie)

Słód Monachijski I - ok 1kg

Słód Karmel Ciemny strzegom - ok 0,3kg

Cukier - ok 0,4kg

Chmiel Perle - 35g

Chmiel Hallertauer Tradition - 25g

Gęstwa Wyeast Bavarian Lager

 

Słody wsypane do wody o temp 60°C i zacierane byle jak w temp od 60-73 z jedną dłuższą przerwą w okolicach 70stopni.

 

 

Chmielenie 45min:

Perle - 45'

HT - 15'

 

Finalna objętość to ok. 24 litry o gęstości 13°Blg. Składniki dozowane na oko, stąd podane wartości mogą nieco odbiegać od prawdziwych. Słód chodziaż wędzony ok 6 godzin w temp ok 75stopni słabo naszedł dymem. Wędzonka w brzeczce ledwo wyczuwalna. Na wskutek wszechoobecnego zapachu wędzonek i dymu z wędzarni odczucie to może byc mylące.

 

pozdrawiam

A.S.

 

subiektywna ocena po degustacji: 10/10 jedno z najlepszych piw, zbalansowany (i dość mocny) aromat chmielu i wędzonki, piwo raczej słodowe. koniecznie trzeba powtórzyć!

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 17 ... 31.03.2012

 

KOŹLAK BAWARSKI 16Blg

 

Słód Pilzneński - 5kg (Litovel)

Słód Pilzneński - 4,2kg (Strzegom)

Słód Monachijski I - 0,7kg (Castle Malting)

Słód Pale Ale - 4kg (Castle Malting)

Słód Carapils - 1kg (Weyerman)

Słód karmelowy ciemny - 0,3kg (Strzegom)

Chmiel Perle - 120g

Gęstwa Wyeast Bavarian Lager

 

Słody wsypane do wody o temp 69°C

62°C - 40'

72°C - 10'

76°C - filtracja

 

Chmielenie 90min:

 

Perle - 50g - 90min

Perle 70g - 20 min

 

Finalna objętość to ok. 52 litry gęstości 16°Blg.

 

subiektywna ocena po degustacji: udane piwo, typowy koźlak słodowy aromat, bardzo treściwe 8/10

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 18 ... 1.05.2012

 

PSZENICZNE 13Blg

 

Słód Pilzneński - 2,3kg (bruntal)

Słód Pszenieczny - 2,3kg (castle malting)

Słód Carapils - 0,35kg (Weyerman)

Chmiel Perle - 20g

Chmiel Healltertauer Tradition 15g

Drożdże WB-06

 

Słody wsypane do wody o temp 46°C

45°C - 15'

55°C - 15'

62°C - 30'

72°C - 30'

76°C - filtracja

 

Chmielenie 60min:

 

Hallertauer Tradition - 15g - 60min

Perle 20g - 20 min

 

Finalna objętość to ok. 22 litry gęstości 13°Blg.

 

subiektywna ocena po degustacji: przeciętne piwo 5/10, niczym nie zaskakuje, ale też i niema jakiś wiekszych wad. coś mało tych bananów i goździków..

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 19 ... 2.06.2012

 

PSZENICZNE CZERWONE 12Blg

 

Słód Pilzneński - 2,7kg (bruntal)

Słód Pszenieczny - 4kg (castle malting)

Słód Carapils - 0,8kg (Weyerman)

Słód CaraRed - 0,5kg (Weyerman)

cukier - 1 kg

Chmiel Sybilla 73g

Drożdże WB-06

 

Słody wsypane do wody o temp 50°C

48°C - 15' później podniesienie temp (ciągle mieszając ok 20min) do 72 stopni trzymam15 min, negatywna próba jodowa, 78 i mash out

 

Chmielenie 30min - 73g chmielu Sybilla (przełom b. wyraźny)

 

Finalna objętość to ok. 43 litry gęstości 12°Blg.

 

pozdrawiam

A.S.

 

subiektywna ocena po degustacji: słabe piwo 3/10, czuć alkohol , nie czuć bananów, jakoś nie podchodzi, za długo leżakowało i zrobił się z niego krystal weizen. w smaku nijakie.

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Warka nr 20 ... 19.01.2013

 

PECHOWY PILS

 

Słód Pilzneński - 10kg (bruntal)

Słód Carapils - 0,3kg (Weyerman)

cukier - 1 kg

Chmiel Sybilla - chyba z 150g

Drożdże Wyeast Pilsner Urquell

 

Uff.. dawno się nie warzyło... i niestety wyszło się z wprawy...

 

Słody wsypane do wody o temp 65°C -15' później podniesienie temp (ciągle mieszając ok 20min) do 72 stopni trzymam15 min, negatywna próba jodowa, 78 i mash out

 

Chmielenie na 3 gary na wyczucie chmielem Sybilla (przełom b. wyraźny).

 

Finalna objętość to ok. 60 litry- Blg nieznany. Wszystko szło sprawnie i wzorowo do momentu, aż wypierdzieliłem się na oblodzonych schodach piwnicznych z tym 40l pełnym garem, 20litrów poszło w kanał, ręka poparzona - 2 tyg L4. ... (dobrze, że tylko ręka)...ręki szkoda, 20litrów pilsa żal ... wkurw, ból i żal w jednym...

 

 

pozdrawiam

A.S.

 

subiektywna ocena po degustacji: wyraźnie wytrawne piwo 7/10 aromaty jakieś cytrusowe-przyjemne, nie kwaśne. smaczne wyraźnie czuć chmiel.

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 21 ... 16.02.2013

 

CIEMNY PILS BOHEMSKI

 

Słód Pilzneński - 10kg (50%bruntal/50%strzegom)

Słód karmelowy jasny - 1kg (Strzegom)

Słód karmelowy ciemny - 1kg (Strzegom)

Chmiel Żatecki - chyba z 200g )100/100

Drożdże Wyeast Pilsner Urquell

 

Piwko warzone razem z browarem Waszkutnik

 

Zacieranie :30min w 62 / 30 min w 72

 

Chmielenie 60min/20min, chmielem Żactecki.

 

Finalna objętość to ok. 55 litrów- Blg nieznany. Wszystko szło sprawnie i wzorowo.

 

pozdrawiam

A.S.

 

subiektywna ocena po degustacji: bardzo delikatne piwo 8/10, słabo nagazowane, lekko wyczuwalny w smaku i zapachu aromat słodu ciemnego karmelowego. Wyrównana słodowość i goryczka, nie czuć alkoholu, aksamitne w smaku.

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 22 ... 20.04.2013

 

PILS PSZENICZNY 11blg

 

Słód Pilzneński - 3kg (strzegom)

Słód pszeniczny jasny - 1kg (Castle M.)

Słód karmelowy jasny - 0,3kg (Strzegom)

Chmiel Sybilla - 35g

Chmiel Żatecki 2x35g

Drożdże Saflager W34/70

 

 

Zacieranie :

- 10min w 42 stopniach

- 40min w 62 stopniach

- 20min w 72 stopniach

- 76 mash out

 

Chmielenie:

90min -Sybilla 35g

30min - Żatecki 35g

0 min - Żatecki 35g

 

Finalna objętość to ok. 22 litry- Blg 11.

 

Pierwsze piwo warzone w nowym lokalu w Wieszczętach:) w dodatku w całości przez żonkę. Wszystko szło sprawnie.Fermentacja w ok 14 stopniach.

 

pozdrawiam

A.S.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.