areks1111 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka nr 23 ... 21.04.2013 INTRYGUJĄCA BLONDYNKA 11,5 blg Słód Pilzneński - 3,4kg (Strzegom) Słód pszeniczny jasny - 1kg (Castle M.) Słód karmelowy jasny - 0,3kg (Strzegom) Chmiel Żatecki 80g Drożdże Danstar Notingham Zacieranie : - 10min w 55 stopniach - 40min w 62 stopniach - 20min w 72 stopniach - 78 mash out Chmielenie: 90min -Żatecki 40g 0 min - Żatecki 40g Finalna objętość to ok. 25 litrów- Blg 11,5. Piwo bardzo podobne do wczorajszego typu "ni to pies, ni to wydra". Kociołek ABC 2kW daje rady. Wszystko szło sprawnie.Fermentacja w ok 15 stopniach. pozdrawiam A.S. Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 (edytowane) Warka nr 24/25 ... 11.05.2013 AA/AL = 15/12 Słód Pilzneński - 1,5kg (Strzegom) Słód PALE ALE - 5kg (W) Słód Cara Crystal - 0,5kg (W) Słód Monachijski 15 - 1,5 kg (W) Chmiel HT 50g Chmiel EKG 100g Drożdże Danstar Notingham - jeden fermentor Drożdże Saflager W34/70 - drugi fermentor Zacieranie : - 70 min w 67 stopniach na gęsto - 78 mash out Chmielenie: 70min HT 50g oraz 30g EKG 0 min - EKG 2x po 35 g po worku do fermentora na czas burzliwej na aromat Finalna objętość to dwa fermentory po 22l blg 15 , a drugi 12 blg subiektywna ocena po degustacji:średnie i słabe piwa, te AA na danstar nottingham kiepskie, dziwny zapach, zero klarowności, w smaku jeszcze ujdzie, ale przegazowane - było trzeba rozgazować w kegu. Dużo lepiej AL, drożdże W34/70 jak najbardziej dają czyste, klarowne piwa (pomimo że fermentacja była w wysokich temp), smak też o niebo lepiej niż to na danstarach. pozdrawiam A.S. Edytowane 16 Sierpnia 2013 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 19 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Warka nr 26/27 ... 19.05.2013 # 26 czarna mamba # 27 siki czarnulki Zacieranie: Słód Pilzneński - 7,5kg (Strzegom) Słód karmelowy ciemny -1kg (Strzegom) Słód carafa III - 0,5kg (W) chmielenie #26 Chmiel Żatecki - 70g - 90min Chmiel Żatecki - 45g - wrzucony do fermentora przy 70stopniach na burzliwą (na aromat) chmielenie #27 Chmiel HT - 50g -90min Chmiel Żatecki 35g - wrzucone do fermentoraprzy 70 st0pniach na burzliwą (na aromat) Drożdże Saflager W34/70 Zacieranie : 9kg w kociołku z lidla:) (i to już była przesada-zbyt gęste, źle się mieszało, filtrator wogóle nie chciał się zatopić) .. słody wrzucone do 75 i zostawione same sobie na 2h , jak spadło do 60 stopni mieszając podniosłem do 76 i filtracja .. pierwsza partia poszła na #26, druga na #27 bailingów nie mierzyłem. pozdrawiam A.S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 19 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 9kg w kociołku z lidla Ale takim 27, czy 29l? Ja sypiąc 7kg do kociołka 27 litrowego miałem wrażenie, że to już górna granica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 19 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 (edytowane) 9kg w kociołku z lidla Ale takim 27, czy 29l? Ja sypiąc 7kg do kociołka 27 litrowego miałem wrażenie, że to już górna granica kociołek ma 29litrów, ale miałem z 2,5 cm wolnego od góry - by można było mieszać ten zacier jakoś. i tak mycie kuchni ufajdanej ciemnym piwem (EBC>100) to masakra jakaś. Ostatnio robiłem w tym kociołku piwo z zasypem 8,5kg , z czego 5kg to słod pale ale i o wiele lepiej się mieszało. Myślę, że słód pale ale się lepiej nadaje do zacierania na gęsto. subiektywna ocena po degustacji: siki czarnulki - piwo niczym nie zachwyca. kolor fatalny, mętne, średnie nagazowanie, smak kwaśnopalony, aczkolwiek wodnity z wyczuwalną chmielową goryczką. piana nienajgorsza. Edytowane 27 Września 2013 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Warka nr 28 ... 29.06.2013 Kolońskie Stylowe 11 blg zacieranie: słód pilzeński Strzegom - 4kg słód pszeniczny W -0,5 kg 15min w 50' 20min w 63' 35min w 74' chmielenie: Hallertauer Tradition 30g - 60min Hallertauer Tradition 20g - 0 min Drożdże: Wyeast Koelsch - dzięki serdecznej uprzejmości IKULOS która podzieliła się gęstwą. Wyszło 22l piwka o blg 11. Powinno wyjść stylowe o ile temp. fermentacji uda się utrzymać. pozdr. a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Warka nr 29 ... 29.06.2013 Kolońskie Podchmielone 11,5 blg zacieranie: słód pilzeński Strzegom - 1kg słód pilzeński Bruntal - 3kg słód pszeniczny W -0,5 kg 15min w 45' 25min w 63' 25min w 73' chmielenie: Hallertauer Tradition 40g - 60min Hallertauer Tradition 25g - 0 min - zostawione na burzliwą Drożdże: Wyeast Koelsch - dzięki serdecznej uprzejmości IKULOS która podzieliła się gęstwą. Wyszło 22,5l piwka o blg 11,5 przechmielonego jak na swój styl. pozdr. a. Edytowane 1 Lipca 2013 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Warka nr 30 ... 11.09.2013 Centennial AIPA 18 blg zacieranie: słód pilzeński Strzegom - 1kg słód pale ale W - 5kg słód monachijski W - 1 kg słód crystal W - 0,25 kg zacieranie 60 min w 67 stopniach i masch out przy 78' chmielenie: Centennial 33g - 70 min Centennial 33g - 30 min Centennial 33g - 0 min (wrzucone na burzliwą do ferm. przy 80 stopniach) Drożdże: Sefale US 05 Wyszło 24l piwka o blg 18 pozdr. a. Edytowane 11 Września 2013 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Warka nr 28 ... 29.06.2013 Kolońskie Stylowe 11 blg zacieranie: słód pilzeński Strzegom - 4kg słód pszeniczny W -0,5 kg 15min w 50' 20min w 63' 35min w 74' chmielenie: Hallertauer Tradition 30g - 60min Hallertauer Tradition 20g - 0 min Drożdże: Wyeast Koelsch - dzięki serdecznej uprzejmości IKULOS która podzieliła się gęstwą. Wyszło 22l piwka o blg 11. Powinno wyjść stylowe o ile temp. fermentacji uda się utrzymać. pozdr. a. subiektywna ocena po degustacji :piwo bardzo smaczne, aczkolwiek bardziej przypomina weizena aniżeli koelscha. Bardzo wyraźny banan, mętne, i średnio nagazowane, aromat i goryczka chmielowa lekka. bardzo mi smakuje, chodziaż chyba nie wyszło stylowo, warto powtórzyć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) Warka nr 31 1.11.2013 helloween ale 17 blg zacieranie: słód pilzeński Strzegom - 10kg słód karmelowy ciemny S - 1,1kg słód monachijski W - 2,2 kg słód crystal W - 0,25 kg słód karmel jasny S - 1,5kg 50 min w 63 stopniach 10 min w 72 stopniach masch out przy 78' chmielenie: HT 82g - 70 min Drożdże: Sefale US 05 Wyszło 58l piwka o 17 blg Warka na tarasie. Zacierane w 50l garze ( na gęsto), chmielone w 70l. Niestety przeliczyłem się z chmielem i wyszło skromnie, będzie trzeba coś sypnąć na cichą na aromat. pozdr. a. Edytowane 1 Listopada 2013 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Warka nr 32 7.12.2013 pilsner 12 blg zacieranie: słód pilzeński Strzegom - 12kg 40 min w 63 stopniach 20 min w 72 stopniach masch out przy 78' chmielenie: marynka 125g - 90 min saaz 75g - 10 min Drożdże: wyeast urquell lager Wyszło 58l piwka o 12 blg Warka nr 33 7.12.2013 czeska dziesiątka 10 blg zacieranie: słód pilzeński Bruntal/Strzegom - 10kg 40 min w 63 stopniach 20 min w 72 stopniach masch out przy 78' chmielenie: marynka 125g - 90 min saaz 75g - 10 min Drożdże: wyeast urquell lager Wyszło 58l piwka o 10 blg Warki wykonane w nowej warzelni wraz z browarnikiem domowym Waszkutnikiem. pozdr. a. Edytowane 7 Grudnia 2013 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) Warka nr 34 8.2.2014 pils chmielowy 13 blg zacieranie: słód pilzeński Bruntal - 11,8 kg słód karmel jasny - 0,7 kg 40 min w 63 stopniach 20 min w 72 stopniach masch out przy 78' chmielenie: magnat 125g - 70 min lubelski selekt 225g - 10 min Drożdże: suche W34/70 (wyeast urquell lager nie wystartowały) Wyszło 58l Warka nr 35 8.2.2014 ciemny koźlak lubelski 16 blg zacieranie: słód pilzeński Bruntal - 12kg słód carafa II - 0,5kg słód carafa II special - 0,5kg 40 min w 63 stopniach 10 min w 72 stopniach masch out przy 78' chmielenie: lubelski selekt 225g - 60 min (chmiel z wcześniejszej warki) lubelski selekt 158g - 10 min Drożdże: suche W34/70 (wyeast urquell lager nie wystartowały) Wyszło 60l piwka. pozdr. a. Edytowane 15 Lutego 2014 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Cześć Widzę że odnawiacie zapasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Cześć Widzę że odnawiacie zapasy zapasów to nigdy u nas nie było, ale mam nadzieję, że teraz robiąc warki 2x60l to coś się odłoży i brakować nie będzie:) pozdr. a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Warka nr 36 z dn. 6.7.2014 pszeniczne 14 blg zacieranie: słód pilzeński Bruntal - 5,5kg słód pszeniczny CM - 6kg słód karmel jasny strzegom - 0,5kg 110 min w 45 stopniach 30 min w 62 stopniach 15min w 73 stopniach masch out przy 78' chmielenie: lubelski selekt 30g - 60 min lubelski selekt 60g - 0 min Drożdże: kangury do weizena Wyszło 60l piwka. pozdr. a. po prawie półrocznej przerwie ruszamy z produkcją) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 5 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Warka nr 37 z dn. 28.9.2014 trapisty i niemiecki lager 14 blg zacieranie: słód pilzeński Bruntal - 10kg słód pszeniczny CM - 1kg słód karmel jasny strzegom - 0,6kg słód cara crystal - 0,5 kg palone ziarna pszenicy 0,25kg 30 min w 62 stopniach 25min w 73 stopniach masch out przy 78' chmielenie: lmagnat 200g - 60 min lubelski selekt 170g - 0 min curacao - 20g Drożdże: gazdawa german lager - 20l T58 - 2x18litrów z dolewką syropu kandyzowanego własnej produkcji pozdr. a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się