Skocz do zawartości

Domowy browar z Podbeskidzia


Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 23 ... 21.04.2013

 

INTRYGUJĄCA BLONDYNKA 11,5 blg

 

Słód Pilzneński - 3,4kg (Strzegom)

Słód pszeniczny jasny - 1kg (Castle M.)

Słód karmelowy jasny - 0,3kg (Strzegom)

Chmiel Żatecki 80g

Drożdże Danstar Notingham

 

 

Zacieranie :

- 10min w 55 stopniach

- 40min w 62 stopniach

- 20min w 72 stopniach

- 78 mash out

 

Chmielenie:

90min -Żatecki 40g

0 min - Żatecki 40g

 

Finalna objętość to ok. 25 litrów- Blg 11,5.

 

Piwo bardzo podobne do wczorajszego typu "ni to pies, ni to wydra". Kociołek ABC 2kW daje rady. Wszystko szło sprawnie.Fermentacja w ok 15 stopniach.

 

pozdrawiam

A.S.

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warka nr 24/25 ... 11.05.2013

 

AA/AL = 15/12

 

Słód Pilzneński - 1,5kg (Strzegom)

Słód PALE ALE - 5kg (W)

Słód Cara Crystal - 0,5kg (W)

Słód Monachijski 15 - 1,5 kg (W)

 

Chmiel HT 50g

Chmiel EKG 100g

Drożdże Danstar Notingham - jeden fermentor

Drożdże Saflager W34/70 - drugi fermentor

 

 

Zacieranie :

- 70 min w 67 stopniach na gęsto

 

- 78 mash out

 

Chmielenie:

70min HT 50g oraz 30g EKG

0 min - EKG 2x po 35 g po worku do fermentora na czas burzliwej na aromat

 

Finalna objętość to dwa fermentory po 22l blg 15 , a drugi 12 blg

 

 

subiektywna ocena po degustacji:średnie i słabe piwa, te AA na danstar nottingham kiepskie, dziwny zapach, zero klarowności, w smaku jeszcze ujdzie, ale przegazowane - było trzeba rozgazować w kegu. Dużo lepiej AL, drożdże W34/70 jak najbardziej dają czyste, klarowne piwa (pomimo że fermentacja była w wysokich temp), smak też o niebo lepiej niż to na danstarach.

 

pozdrawiam

A.S.

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 26/27 ... 19.05.2013

 

# 26 czarna mamba

# 27 siki czarnulki

 

Zacieranie:

 

Słód Pilzneński - 7,5kg (Strzegom)

Słód karmelowy ciemny -1kg (Strzegom)

Słód carafa III - 0,5kg (W)

 

 

 

chmielenie #26

 

Chmiel Żatecki - 70g - 90min

Chmiel Żatecki - 45g - wrzucony do fermentora przy 70stopniach na burzliwą (na aromat)

 

chmielenie #27

 

Chmiel HT - 50g -90min

Chmiel Żatecki 35g - wrzucone do fermentoraprzy 70 st0pniach na burzliwą (na aromat)

 

Drożdże Saflager W34/70

 

Zacieranie :

 

9kg w kociołku z lidla:) (i to już była przesada-zbyt gęste, źle się mieszało, filtrator wogóle nie chciał się zatopić) .. słody wrzucone do 75 i zostawione same sobie na 2h , jak spadło do 60 stopni mieszając podniosłem do 76 i filtracja .. pierwsza partia poszła na #26, druga na #27 bailingów nie mierzyłem.

 

pozdrawiam

A.S.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9kg w kociołku z lidla

 

Ale takim 27, czy 29l? Ja sypiąc 7kg do kociołka 27 litrowego miałem wrażenie, że to już górna granica

 

kociołek ma 29litrów, ale miałem z 2,5 cm wolnego od góry - by można było mieszać ten zacier jakoś. i tak mycie kuchni ufajdanej ciemnym piwem (EBC>100) to masakra jakaś. Ostatnio robiłem w tym kociołku piwo z zasypem 8,5kg , z czego 5kg to słod pale ale i o wiele lepiej się mieszało. Myślę, że słód pale ale się lepiej nadaje do zacierania na gęsto.

 

subiektywna ocena po degustacji: siki czarnulki - piwo niczym nie zachwyca. kolor fatalny, mętne, średnie nagazowanie, smak kwaśnopalony, aczkolwiek wodnity z wyczuwalną chmielową goryczką. piana nienajgorsza.

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 28 ... 29.06.2013

 

Kolońskie Stylowe 11 blg

 

zacieranie:

słód pilzeński Strzegom - 4kg

słód pszeniczny W -0,5 kg

 

15min w 50'

20min w 63'

35min w 74'

 

chmielenie:

Hallertauer Tradition 30g - 60min

Hallertauer Tradition 20g - 0 min

 

Drożdże: Wyeast Koelsch - dzięki serdecznej uprzejmości IKULOS która podzieliła się gęstwą.

 

Wyszło 22l piwka o blg 11. Powinno wyjść stylowe o ile temp. fermentacji uda się utrzymać.

 

pozdr.

a.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 29 ... 29.06.2013

 

Kolońskie Podchmielone 11,5 blg

 

zacieranie:

słód pilzeński Strzegom - 1kg

słód pilzeński Bruntal - 3kg

słód pszeniczny W -0,5 kg

 

15min w 45'

25min w 63'

25min w 73'

 

chmielenie:

Hallertauer Tradition 40g - 60min

Hallertauer Tradition 25g - 0 min - zostawione na burzliwą

 

Drożdże: Wyeast Koelsch - dzięki serdecznej uprzejmości IKULOS która podzieliła się gęstwą.

 

Wyszło 22,5l piwka o blg 11,5 przechmielonego jak na swój styl.

 

pozdr.

a.

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 30 ... 11.09.2013

 

Centennial AIPA 18 blg

 

zacieranie:

słód pilzeński Strzegom - 1kg

słód pale ale W - 5kg

słód monachijski W - 1 kg

słód crystal W - 0,25 kg

 

zacieranie

60 min w 67 stopniach i masch out przy 78'

 

 

chmielenie:

Centennial 33g - 70 min

Centennial 33g - 30 min

Centennial 33g - 0 min (wrzucone na burzliwą do ferm. przy 80 stopniach)

 

 

Drożdże: Sefale US 05

 

Wyszło 24l piwka o blg 18

 

pozdr.

a.

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 28 ... 29.06.2013

 

Kolońskie Stylowe 11 blg

 

zacieranie:

słód pilzeński Strzegom - 4kg

słód pszeniczny W -0,5 kg

 

15min w 50'

20min w 63'

35min w 74'

 

chmielenie:

Hallertauer Tradition 30g - 60min

Hallertauer Tradition 20g - 0 min

 

Drożdże: Wyeast Koelsch - dzięki serdecznej uprzejmości IKULOS która podzieliła się gęstwą.

 

Wyszło 22l piwka o blg 11. Powinno wyjść stylowe o ile temp. fermentacji uda się utrzymać.

 

pozdr.

a.

 

subiektywna ocena po degustacji :piwo bardzo smaczne, aczkolwiek bardziej przypomina weizena aniżeli koelscha. Bardzo wyraźny banan, mętne, i średnio nagazowane, aromat i goryczka chmielowa lekka. bardzo mi smakuje, chodziaż chyba nie wyszło stylowo, warto powtórzyć!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 31 1.11.2013

 

helloween ale 17 blg

 

zacieranie:

 

słód pilzeński Strzegom - 10kg

słód karmelowy ciemny S - 1,1kg

słód monachijski W - 2,2 kg

słód crystal W - 0,25 kg

słód karmel jasny S - 1,5kg

 

 

50 min w 63 stopniach

10 min w 72 stopniach

masch out przy 78'

 

 

chmielenie:

HT 82g - 70 min

 

Drożdże: Sefale US 05

 

Wyszło 58l piwka o 17 blg

 

Warka na tarasie. Zacierane w 50l garze ( na gęsto), chmielone w 70l. Niestety przeliczyłem się z chmielem i wyszło skromnie, będzie trzeba coś sypnąć na cichą na aromat.

 

pozdr.

a.

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 32 7.12.2013

 

pilsner 12 blg

 

zacieranie:

 

słód pilzeński Strzegom - 12kg

 

40 min w 63 stopniach

20 min w 72 stopniach

masch out przy 78'

 

 

chmielenie:

marynka 125g - 90 min

saaz 75g - 10 min

 

Drożdże: wyeast urquell lager

 

Wyszło 58l piwka o 12 blg

 

 

Warka nr 33 7.12.2013

 

czeska dziesiątka 10 blg

 

zacieranie:

 

słód pilzeński Bruntal/Strzegom - 10kg

 

40 min w 63 stopniach

20 min w 72 stopniach

masch out przy 78'

 

 

chmielenie:

marynka 125g - 90 min

saaz 75g - 10 min

 

Drożdże: wyeast urquell lager

 

Wyszło 58l piwka o 10 blg

 

Warki wykonane w nowej warzelni wraz z browarnikiem domowym Waszkutnikiem.

 

pozdr.

a.

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 34 8.2.2014

 

pils chmielowy 13 blg

 

zacieranie:

 

słód pilzeński Bruntal - 11,8 kg

słód karmel jasny - 0,7 kg

 

40 min w 63 stopniach

20 min w 72 stopniach

masch out przy 78'

 

 

chmielenie:

magnat 125g - 70 min

lubelski selekt 225g - 10 min

 

Drożdże: suche W34/70 (wyeast urquell lager nie wystartowały)

 

Wyszło 58l

 

 

Warka nr 35 8.2.2014

 

ciemny koźlak lubelski 16 blg

 

zacieranie:

 

słód pilzeński Bruntal - 12kg

słód carafa II - 0,5kg

słód carafa II special - 0,5kg

 

40 min w 63 stopniach

10 min w 72 stopniach

masch out przy 78'

 

 

chmielenie:

lubelski selekt 225g - 60 min (chmiel z wcześniejszej warki)

lubelski selekt 158g - 10 min

 

Drożdże: suche W34/70 (wyeast urquell lager nie wystartowały)

 

Wyszło 60l piwka.

 

pozdr.

a.

Edytowane przez areks1111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka nr 36 z dn. 6.7.2014

 

pszeniczne 14 blg

 

zacieranie:

 

słód pilzeński Bruntal - 5,5kg

słód pszeniczny CM - 6kg

słód karmel jasny strzegom - 0,5kg

 

110 min w 45 stopniach

30 min w 62 stopniach

15min w 73 stopniach

masch out przy 78'

 

 

chmielenie:

lubelski selekt 30g - 60 min

lubelski selekt 60g - 0 min

 

Drożdże: kangury do weizena

 

Wyszło 60l piwka.

 

pozdr.

a.

 

po prawie półrocznej przerwie ruszamy z produkcją:))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 37 z dn. 28.9.2014

 

trapisty i niemiecki lager 14 blg

 

zacieranie:

 

słód pilzeński Bruntal - 10kg

słód pszeniczny CM - 1kg

słód karmel jasny strzegom - 0,6kg

słód cara crystal - 0,5 kg

palone ziarna pszenicy 0,25kg

 

30 min w 62 stopniach

25min w 73 stopniach

masch out przy 78'

 

 

chmielenie:

lmagnat 200g - 60 min

lubelski selekt 170g - 0 min

curacao - 20g

 

Drożdże:

gazdawa german lager - 20l

T58 - 2x18litrów z dolewką syropu kandyzowanego własnej produkcji

 

 

pozdr.

a.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.