Skocz do zawartości

Robiłem "Ale" jest pszeniczne?


nikhil

Rekomendowane odpowiedzi

Nic już z tego nie wiem. W połowie lipca robiłem Pale Ale. kupiłem w jednym z internetowych sklepów słód Pale Ale i pół kg karmelowego , drożdże Windsor, robiłem dwie przerwy w trakcie zacierania czyli wszystko standardowo. Minął miesiąc od butelkowania a piwo smakuje i wygląda jak pszeniczne. Wielka piana sporo gazu lekko mętne i ten charakterystyczny kwaskowy typowo pszeniczny smak. Nie przepadam za pszeniczniakiem choć to smakuje mi nawet bardzo.

Początkowo jak próbowałem to piwko dwa tygodnie wcześniej było lekko kwaskowe ale pomyślałem że jest za wcześnie i że smak jeszcze się zmieni. Zastanawiałem się także nad drożdżami , używałem ich pierwszy raz. Teraz nie jestem pewien czy dostałem ten słód który zamawiałem , był ześrutowany nie wnikałem za bardzo ale wyglądał inaczej niż poprzednie , na worku było widać więcej "mąki ". Nie wiem co o tym myśleć. :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze moje podejrzenie padło właśnie na drożdże że to one powodują taki kwaskowy smak. Richard Lehrl pisze: " Jeżeli na poziomie lustra płynu utworzyło się kółko z osadów można podejrzewać infekcje". W moim piwku nic takiego nie ma. Tak jak pisałem wszystkie inne parametry piwa są O.K:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.