nikhil Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Nic już z tego nie wiem. W połowie lipca robiłem Pale Ale. kupiłem w jednym z internetowych sklepów słód Pale Ale i pół kg karmelowego , drożdże Windsor, robiłem dwie przerwy w trakcie zacierania czyli wszystko standardowo. Minął miesiąc od butelkowania a piwo smakuje i wygląda jak pszeniczne. Wielka piana sporo gazu lekko mętne i ten charakterystyczny kwaskowy typowo pszeniczny smak. Nie przepadam za pszeniczniakiem choć to smakuje mi nawet bardzo. Początkowo jak próbowałem to piwko dwa tygodnie wcześniej było lekko kwaskowe ale pomyślałem że jest za wcześnie i że smak jeszcze się zmieni. Zastanawiałem się także nad drożdżami , używałem ich pierwszy raz. Teraz nie jestem pewien czy dostałem ten słód który zamawiałem , był ześrutowany nie wnikałem za bardzo ale wyglądał inaczej niż poprzednie , na worku było widać więcej "mąki ". Nie wiem co o tym myśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Infekcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 6 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Jesteś pewien? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Pewnym to można być jak się zrobi posiew. Ale jest bardzo duże prawdopodobieństwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 6 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Jedno co mnie zastanowiło to burzliwa fermentacja trwała krótko może 24h. Fermentator trzymam w lodówce styropianowej i temperaturę dość znacznie obniżyłem tak do 15 stopni i przestało bulgotać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Juz sama kwaśność jest sygnałem ostrzegawczym, jeżeli dochodzi zmętnienie i zapach goździków, to już na pewno infekcja, zapewne dzikie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 6 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 (edytowane) Jak leje piwko z butelki ostrożnie i nie do końca to jest piękne klarowne zmętnienie jest na dnie i wtedy smak jest bardziej "kwaskowy". Goździków nie czuje. Edytowane 6 Września 2010 przez nikhil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Moze piwo jest metne bo jest drozdzowe i przez to moze kojarzyc ci sie z pszenicznym. Te drozdze potrzebuja troche wiecej czasu by piwo bylo klarowne, no i czesto drozdze te produkuja sporo dwuacetylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 6 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Pierwsze moje podejrzenie padło właśnie na drożdże że to one powodują taki kwaskowy smak. Richard Lehrl pisze: " Jeżeli na poziomie lustra płynu utworzyło się kółko z osadów można podejrzewać infekcje". W moim piwku nic takiego nie ma. Tak jak pisałem wszystkie inne parametry piwa są O.K:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 24 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Piwo jest z tygodnia na tydzień lepsze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Wypiłem ostatnią butelkę tydzień temu. Szkoda że była to ostatnia butelka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 No to trzeba powtórzyć - albo zrobić lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się