grzesiuu Opublikowano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Mam cyfrowy termometr z zewnętrznym czujnikiem temperatury. Posiada on jedną cechę, że jest bardzo czuły i przy mieszaniu wskazania wahają się w znacznym stopniu. Chciałbym zwiększyć bezwładność termiczną czujnika, aby wahania była małe i akceptowalne. W tym celu czujnik owinąłem folią aluminiową, jednak to zbytnio nie pomogło. Macie jakieś pomysły na zmianę tego parametru odczytu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Mieszaj cały czas, uzyskasz stabilna temperaturę całego zacieru.Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 23 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 1 godzinę temu, Robert87 napisał: Mieszaj cały czas, uzyskasz stabilna temperaturę całego zacieru. Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Automat miesza cały czas, ale mimo to temperatura skacze. Nie ma tego efektu z czystą wodą, w zacierze już ten efekt występuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Jakie masz mieszadło?Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 A jakiego rzędu wielkości są to skoki? Przecież nawet przy energicznym mieszaniu trudno oczekiwać pola temperatur jednorodnego co do 0.1 stopnia.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 23 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Co pół sekundy temperatura skacze od czasu do czasu w granicach 2-3 stopnie od średniej temperatury w kotle. Związane jest to z mieszaniem się młóta podgrzanego z zimniejszym podczas podgrzewania. Mieszadło jest to duży cedzak. Jednym z problemów może być cienka blacha w garnku emaliowanym i punktowe podgrzewanie przez palnik gazowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 To chyba jednak trochę za dużo, nie sądzę aby były aż takie niejednorodności rozkładu temperatury. A czy jest włożysz czujnik np. do szklanki wody z kranu, to masz stabilny odczyt? Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 23 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Teraz, Muchor napisał: To chyba jednak trochę za dużo, nie sądzę aby były aż takie niejednorodności rozkładu temperatury. A czy jest włożysz czujnik np. do szklanki wody z kranu, to masz stabilny odczyt? Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Tak jak pisałem, na czystej wodzie działa ok. Co do 2 stopni to może na 1 minutę przeskoczy na pół sekundy. Sam wpadłem na pomysł aby poszukać może blachy i podłożyć pod denko, albo i zawinąć blaszką miedzianą sam czujnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Może w takim razie mieszanie jest kiepskie - jakoś trudno mi to sobie inaczej wytłumaczyć. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 24 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 (edytowane) 14 godzin temu, Muchor napisał: Może w takim razie mieszanie jest kiepskie - jakoś trudno mi to sobie inaczej wytłumaczyć. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Ogólnie mieszanie jest dobre (mieszadło miesza w tym miejscu około 1cm nad dnem, tu zdjęcie z warzenia ciemnego mocnego piwa). Widać delikatnie przegrzanie miejsca w garnku gdzie jest palnik (gaz ziemny w odróżnieniu do propan-butan), z tego właśnie wnioskuje, że efekt (oprócz szybkiego i precyzyjnego próbkowania temperatury) jest spowodowany nierównomiernym grzaniem dna. Edytowane 24 Czerwca 2021 przez grzesiuu Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Pokaż to mieszadłoWysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Może zatem zmniejszyć nieco grzanie?Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi