jkot Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Witam Właśnie leżakuje mi pierwsze piwko juz 2 tygodnie i mam mały problem. Pojawiła mi się pleśń na butelkach . Czy to normalne? Z cukru, który wsypałem do butelek przed zakapslowaniem powstał taki biały osad na dnie i nie wiem czy mam to wymieszać czy pozostawić w spokoju. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Na butelkach czyli gdzie? Na zewnątrz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 WitamWłaśnie leżakuje mi pierwsze piwko juz 2 tygodnie i mam mały problem. Pojawiła mi się pleśń na butelkach . Czy to normalne? Z cukru, który wsypałem do butelek przed zakapslowaniem powstał taki biały osad na dnie i nie wiem czy mam to wymieszać czy pozostawić w spokoju. Pozdrawiam Pleśń na butelkach, zależna jest gdzie przechowujesz piwo, w niczym nie przeszkadza, chyba że jest wewnątrz butelki. To już jest problem Osad zostaw w spokoju, to są drożdże które przerobiły cukier na CO2, wniosek z tego, że piwo masz już nagazowane. Jak to nie pszeniczniak to wlewaj powoli żeby go nie naruszyć. W miarę czasu i leżakowania w chłodzie, będzie coraz bardziej trzymał się dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkot Opublikowano 7 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Dzięki za odpowiedź Zatem wszystkie wątpliwości zostały rozwiane. Pleśń jest tylko na zewnątrz butelki ( miejsce leżakowania jest widocznie zbyt wilgotne ) choć nie ukrywam ,że taki zapach grzybem może odrzucać Butelki po prostu śmierdzą A co do osadu to juz jestem spokojny, piwo mam z brewkita więc będę uważał przy nalewaniu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Po zakapslowaniu butelek polewam wszystkie butelki w skrzynkach prysznicem-brak pleśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 8 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Po zakapslowaniu butelek polewam wszystkie butelki w skrzynkach prysznicem-brak pleśni. podobnie jak ja... Pleśń może powstać gdy przy butelkowaniu kilka kropelek spadnie na butelkę. Te resztki piwa pleśnieją. Do wanny i pod prysznic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi