Polias Opublikowano 17 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2021 Od dłuższego czasu myślałem nad uwarzeniem czegoś na kształt Forest IPA, ale jakoś przegapiłem czas kiedy powinno się zrywać pędy świerku. Teraz pomyślałem nad przerobieniem tego na IPA z jałowcem. Zastanawiam się tylko kiedy dodać jagody jałowca, czy tak jak tradycyjnie z przyprawami na ostatnie 15 min gotowania, czy może na cichą? Wstępnie planuję zrobić tak, że 20g dodam na koniec gotowania z trawą cytrynową, a kolejne 20g będę macerował 2 tygodnie w ginie (100ml) i dodam na cichą razem z częścią alkoholu i chmielem. https://brewness.com/pl/recipe/ipa-z-jalowcem/view coś takiego ułożyłem. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi i doświadczenia z jałowcem to chętnie się coś dowiem, bo nie mam doświadczenia z tego typu dodatkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Urbańczyk Opublikowano 25 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 i jak wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 10g na 15 minut i trzymać aż do ostudzenia brzeczki przed zadaniem drożdży; żeby ładnie jałowiec zagrał, można takie piwo doprawić 900g miodu i dodatkowo starać się, żeby było SH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się