Cartmann Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Właśnie fermentuje witbiera i troche mi spadła temp w mieszkaniu, ktoś jeszcze pisał o wahaniach temp. przy dolniakach i pomyślałem, że może nienajgorszym, ale za to chyba najtańszym rozwiązaniem w utrzymaniu stałej temperatury byłby taki właśnie termostat. http://allegro.pl/grzalka-do-akwarium-100w-quartz-termostat-i1217826747.html Wrzucamy go do fermentora i ustawiamy fermentor w pomieszczeniu gdzie najwyższa temperatura jest o 1-2 stopnie niższa od wymaganej przez nas, w dzień włącza się grzałka na krócej, nocą pracuje dłużej a temperatura byłaby utrzymana. Sterylizacja myślę że nie byłaby jakoś bardzo skomplikowana, zalać piro, czy oxi czy czymkolwiek do dezynfekcji i już. Co o tym myślicie? może ktoś używał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 (edytowane) Cóż, kolega z tego forum złapał infekcję z czegoś takiego właśnie (grzałka w fermentorze). Ja od czasu do czasu myślę raczej o pasie grzewczym np. http://allegro.pl/przewod-kabel-grzewczy-grzejny-terra-zone-15w-i1219031841.html + termostat z czujnikiem temperatury/sondą np. taki http://allegro.pl/termostat-rt-2-do-akwarium-termoregulator-gw-24-m-i1215488307.html . Z tego tylko czujnik/sonda jest w fermentorze więc ryzyko mniejsze, tylko w sumie trochę drożej kosztuje (komplet coś koło 70 zł, w zależności od długości i mocy przewodu grzewczego). Ale póki co się za to nie zabrałem, gdyż mam sporo miejsc do postawienia fermentora z różnymi temperaturami i zawsze optymalną temp. jestem w stanie osiągnąć. Problem mam tylko z temp >23 wymaganą przy belgach... Na aukcji polecaja ten termostat do tego pasa, wychodzi trochę drożej, ale brak problemu z podłączeniem http://allegro.pl/termoregulator-mikropocesorowy-thermostab-ts-500-i1213928113.html Edytowane 14 Września 2010 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Mam podobne rozwiązanie jak kolomar, tylko regulator mam trochę lepszy RT-2C, bo te powyższe nie maja zakresu temperatur lagerowych. Czujnika już nie topię w fermentorze, tylko wtykam za folię bąbelkową którą przyklejam do boku fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się