Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Nucleon Opublikowano 4 Grudnia 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 (edytowane) Jako, że dział receptur jest jakiś taki nie za bogaty, a pamiętam że kiedy zaczynałem zawsze tutaj znajdowałem najwięcej informacji, postanowiłem coś dorzucić od siebie. Chciałbym się podzielić z wami moją recepturą na milk stout. Dostałem się z tym piwem do finału konkursu Pinty (obsada była mocna, bo ponad 150 piw w kategorii, więc finał poczytuję sobie za sukces). Myślę, że może być ono fajną bazą do własnych poszukiwań ideału Milk Stout 13,3 Brix, ~20 l Zasyp: Pale Ale (Weyermann) - 3kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,6 kg Crystal Medium 167-190 EBC (Simpsons) - 0,25 kg Brown (Simpsons) - 0,2 kg Black (Simpsons) - 0,15 kg Palony jęczmień (Weyermann) - 0,15 kg Laktoza - 500g (do gotowania) Zacieranie 69-68'C - 60 minut - zasyp bez palonego jęczmienia Gips piwowarski - 3g Kwas fosforowy 80% dla regulacji pH zacieru - 3,5g Wygrzew 77'C - 10 minut - dodany palony jęczmień Otrzymałem 27 l 10,2 Brix Gotowanie: 60 minut 60' Challenger 27 g (7,6 %ak) 20' Stryrian Golding 30g (3,4 %ak) 15' Laktoza 500g 10' 1/2 tabletki Whirflock 20,5 l 13,3 Brix Fermentacja FM13 Irlandzkie ciemności ze startera 1l 15,5'C -18'C - wzrost o 1'C na dzień 18'C - 3 dni 19'C - 2 dni 20'C - 1 dzień 21'C -1 dzień 21,5 - 1 dzień Cicha w 21,5'C przez tydzień Butelkowanie 20,5l piwa+ 100 g cukru Wyszło bardzo fajne, gładkie piwo, z niskimi estrami typu czerwonego jabłka, bez intensywnych nut palonych. W smaku kawa i mleczna czekolada. Edytowane 4 Grudnia 2021 przez Nucleon Zmiana tytułu dla porządku markus383, Glowa, Aethelwulf i 5 innych 5 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się