mario Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Receptura autorska.Modyfikowana trzykrotnie.(poniższa jest ostatnią) Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: górna Zawartość ekstraktu (Blg): 22 Brzeczka nastawna: 31 litrów CZARNE GRYCZANE Słody: Pilzneński 6,0 kg Karmelowy ciemny (WES) 2,1 kg Carafa II 0,6 kg Carafa III 0,2 kg Pszeniczny ciemny 0,5 kg Chmiele: Target 60 g Marynka 45 g Lubelski 15 g Drożdże: Trappist High Gravity London ESB Ale Safbrew S 33 Inne dodatki: Płatki gryczane 1,0 kg Cukier trzcinowy 0,5 kg Syrop kukurydziany 0,5 kg Fruktoza 0,4 kg Zacieranie: Słody jasne: 54 st C- 15 minut 66 st C- 60 minut 76 st C- 10 minut Słody ciemne:(osobno) 66 st C- 60 minut 76 st C- 10 minut Czas gotowania: 110 minut Chmielenie: 60g Target w 50 minucie gotowania 45g Marynka w 75 minucie gotowania 15g Lubelski na koniec gotowania Fermentacja:Burzliwa ( w trzech fermentorach) 7 dni 21 st C Cicha ( jedna butla) 42 dni 18 st C Rozlew: 27,5 litra do butelek z dodatkiem 189 g glukozy Informacje dodatkowe: Piwo smoliście ciemne.Do degustacji najwcześniej po 6 miesiącach.Najlepiej smakuje po upływie roku. Leżakowanie: 1- 6 miesiąc ok.12 st C od 7 m-ca ok. 4 st C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się