Skocz do zawartości

Czarne gryczane


mario

Rekomendowane odpowiedzi

Receptura autorska.Modyfikowana trzykrotnie.(poniższa jest ostatnią)

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: górna

Zawartość ekstraktu (Blg): 22

Brzeczka nastawna: 31 litrów

 

CZARNE GRYCZANE

 

Słody: Pilzneński 6,0 kg

Karmelowy ciemny (WES) 2,1 kg

Carafa II 0,6 kg

Carafa III 0,2 kg

Pszeniczny ciemny 0,5 kg

 

Chmiele: Target 60 g

Marynka 45 g

Lubelski 15 g

 

Drożdże: Trappist High Gravity

London ESB Ale

Safbrew S 33

 

Inne dodatki: Płatki gryczane 1,0 kg

Cukier trzcinowy 0,5 kg

Syrop kukurydziany 0,5 kg

Fruktoza 0,4 kg

 

Zacieranie: Słody jasne: 54 st C- 15 minut

66 st C- 60 minut

76 st C- 10 minut

Słody ciemne:(osobno) 66 st C- 60 minut

76 st C- 10 minut

 

Czas gotowania: 110 minut

 

Chmielenie: 60g Target w 50 minucie gotowania

45g Marynka w 75 minucie gotowania

15g Lubelski na koniec gotowania

 

Fermentacja:Burzliwa ( w trzech fermentorach) 7 dni 21 st C

Cicha ( jedna butla) 42 dni 18 st C

 

Rozlew: 27,5 litra do butelek z dodatkiem 189 g glukozy

 

Informacje dodatkowe: Piwo smoliście ciemne.Do degustacji najwcześniej

po 6 miesiącach.Najlepiej smakuje po upływie roku.

Leżakowanie: 1- 6 miesiąc ok.12 st C

od 7 m-ca ok. 4 st C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.