seler Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 We wtorek w nocy ukończyłem weizenbocka, zadałem gęstwą z poprzedniego weizena (trzecie pokolenie u mnie, przechowana 2 tygodnie w słoiczku w lodówce, starter nie robiony bo było tego ok. 100ml). I dzisiaj do południa właściwie już zanikły wszelkie oznaki burzliwej fermentacji. Zeszło z 15,5°Blg do 6°Blg ale w rurce już nawet pojedyńczego bulgotnięcia nie ma. Zamieszałem trochę fermentatorem mam nadzieje że przez tydzień zejdzie jeszcze ze 2-3°Blg. Jakie mogą być skutki tak błyskawicznej fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Ok. 5 blg na dobę, trochę za szybko - akceptowalne jest powiedzmy 3 Blg na dobę. Piwo może być mocno estrowe, z gumą balonową. Dziwne, bo zadałeś prawidłową ilość gęstwy, nawet za mało. W jakiej temperaturze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 16 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Ok. 5 blg na dobę, trochę za szybko - akceptowalne jest powiedzmy 3 Blg na dobę. Piwo może być mocno estrowe, z gumą balonową. Dziwne, bo zadałeś prawidłową ilość gęstwy, nawet za mało. W jakiej temperaturze ? 20-21 stopni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Nadal dziwne, kalkulator pokazuje, że powinieneś zadać ok. 150 ml gęstwy. Może za dużo odmierzyłeś, ze 1/4 litra? Czytałem też gdzieś, że gwałtowny start fermentacji (i ślamazarny koniec) może być spowodowany przez słabe natlenienie - jak napowietrzałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 16 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Nadal dziwne, kalkulator pokazuje, że powinieneś zadać ok. 150 ml gęstwy. Może za dużo odmierzyłeś, ze 1/4 litra? Czytałem też gdzieś, że gwałtowny start fermentacji (i ślamazarny koniec) może być spowodowany przez słabe natlenienie - jak napowietrzałeś? Miałem wszystkiego ok. 150ml gęstwy z czego wlałem tak z 2/3 tej najrzadszej. Natlenienie może być przyczyną bo jedynie dekantowałem trzymając wężyk parędziesiąt centymetrów nad lustrem brzeczki tak że tworzyła się piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 kalkulator pokazuje, że powinieneś zadać ok. 150 ml gęstwy. coder czy mógłbyś podać linka do tego kalkulatora? Gdzieś mi przepadł. Ostatnio dawałem gęstwę na oko :rolleyes:. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 ja nie coder ale tutaj jest http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się