zgoda Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Raz zrobiłem z Carapilsem i czuć było, że jest słodki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Witam, 28.11 uwarzyłem piwo ala Kölsch wg nastepujacej receptury: pilzneński - 4,5 KG pszeniczny - 0,5 Kg wiedeński - 0,5 kg zakwaszający - 0,1 kg Zacieranie : 64 st - 45 minut 71 st - 20 minut mash out Gotowanie 60 minut: Chmielone tylko chmielem Perle - 6,5 % Alfa 20 gr. - 60 minut 20 gr. - 5 minut 20 gr. - 0 minut Mech irlandzki - 7 gr. - 15 minut Do fermentora uzyskałem 24 litry 12 BLG Drożdże S-33. Fermentacja burzliwa 8 dni w temperaturze ok. 20 stopni. Nastepnie przelalem na cichą dodając 30 gr. chmielu Perle. Piwo stało 15 dni w tempertaurze 10 stopni. Zabutelkowałem 2,5 vol. z glukozą do refermentacji. 3 tygodnie po zabutelkowaniu piwo jest bardzo dobre. Lekkie kwiatowo-ziołowe aromaty, goryczka niewysoka, lekko kwaskowe. Piana gesta, ładnie krążkuje, długo sie utrzymuje. Piwo ma barwe slomkowo - żółtą jasne, bardzo klarowne. Ogólnie bardzo orzeźwiające, bardzo pijalne polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 W dniu 16.09.2010 o 20:27, coder napisał: Piwo w stylu Koelsch Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75% IBU 25 Kolor 7 EBC skład: brewferm pils 4.50 kg wiedeński 0.25 kg zacieranie (woda rozcieńczona 50% RO +2g gipsu + 30g słodu zakwaszającego) 64-65* - 60' //pH=5.3 72* - 10' ->76* gotowanie 90' Hersbuecker Youngs '07 ~1.9% sz. 113 g 60' 1 łyżeczka mchu - 15' drożdże Wyeast Koelsch starer 1L Drożdże zadano w 11°C, fermentowane było 4 tygodnie w 14-15°C, potem 8 dni lagerowania w 0°C. Skończyło na 2 Blg. Uwagi: Użyłem dużej ilości słabego chmielu; w zasadzie jest to błąd, ale piwo wyszło dobre - nie wiem, czy dzięki temu, czy pomimo tego. Wyszło bardzo dobre piwo, Diebels; koneser niemieckich ale; orzekł, że jest to wzorzec Kolscha Dało coś to lagerowanie 8 dniowe? Bo śmiem wątpić. No ale co jest w aromacie? I po jakim czasie jest ta degustacja? Tzn ile od rozlewu? Co się dzieje z balansem tego piwa po kolejnych miesiacach? Po 60 min. zacierania to już chyba kolejne przerwy niewiele dadzą. Czepiam się ale ten styl to nie kwestia receptury, to jest proces po naszykowaniu brzeczki i detale w końcu w niechcianej postaci wychodzą po czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Piotr Ba napisał: Dało coś to lagerowanie 8 dniowe? Bo śmiem wątpić. No ale co jest w aromacie? I po jakim czasie jest ta degustacja? Tzn ile od rozlewu? Co się dzieje z balansem tego piwa po kolejnych miesiacach? Po 60 min. zacierania to już chyba kolejne przerwy niewiele dadzą. Czepiam się ale ten styl to nie kwestia receptury, to jest proces po naszykowaniu brzeczki i detale w końcu w niechcianej postaci wychodzą po czasie. Po 12latach pytasz jak smakowało piwo? Nie wiem nawet czy Piotr jeszcze tu zaglada edit. widzę że zagląda Edytowane 14 Czerwca 2022 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się