Skocz do zawartości

Porter "Korabl-Sputnik"


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis jest na 20 litrów piwa.

 

Zasyp:

3kg słodu Pale

0,5kg słód brown

0,16 kg słodu crystal

0,15 kg słodu carapils

0,12 kg pszennego czekoladowego

 

Woda:

Umiarkowana twardość węglanowa.

 

Zacieranie:

Zacieranie w stałej temperaturze 67°C.

 

Chmielenie:

15g Iunga na 1h

25g Goldings na 20 minut

50g Goldings na 5 minut.

 

Dodatki:

Łyżeczka Mchu Irlandziego na 15 minut przed końcem gotowania.

 

Drożdże i fermentacja:

Drożdże Danstar Nottingham. Fermentacja powinna być w górnej granicy, czyli około 21°C.

 

Rozlew:

60g cukru do refermentacji.

 

Piwo nie jest typowym porterem angielskim, ale ma wszystkie podstawowe cechy. Nie wymaga długiego leżakowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.