mario Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Tomku, ja nic nie wspominałem o smaku suszonej śliwki w tym RIS-ie. Pytanie było do Kolegi Tieroo, ale jak widać nie ma jeszcze piwa kilkunastu miesięcznego, a jest taki odważny w krytyce innych. Posmak suszonej śliwki na pewno ( jak w innych RIS-ach) się pojawi.Pytałeś o moje wstępne wrażenie, to Ci odpowiedziałem.Ale nie gańmy dnia...To piwo ,jak podkreślałem,, będzie gotowe do spożywania dopiero w p o ł o w i e 2 0 1 2 r o k u , a Ty na pewno będziesz jego pierwszym (oczywiście po mnie) degustatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Tomku, ja nic nie wspominałem o smaku suszonej śliwki w tym RIS-ie.Pytanie było do Kolegi Tieroo, ale jak widać nie ma jeszcze piwa kilkunastu miesięcznego, a jest taki odważny w krytyce innych. Posmak suszonej śliwki na pewno ( jak w innych RIS-ach) się pojawi.Pytałeś o moje wstępne wrażenie, to Ci odpowiedziałem.Ale nie gańmy dnia...To piwo ,jak podkreślałem,, będzie gotowe do spożywania dopiero w p o ł o w i e 2 0 1 2 r o k u , a Ty na pewno będziesz jego pierwszym (oczywiście po mnie) degustatorem. Miło mi. Jeszcze do tej porzeczki. Ja podejrzewam, że problem wynika z pomylenia pojęć. Nie znam co prawda tych jankeskich chmieli, ale rozumiem, że mają one aromat soku z czarnej porzeczki. Natomiast wadą jest aromat liści czarnej porzeczki, tożsamy z kocim moczem, który świadczy o obecności ketonów, związanych z utlenieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Czyli nie jest to smak czarnej porzeczki a jej liści, a to nie ma nic ze sobą wspólnego. To tak jakby porównać smak liści orzecha włoskiego do jego orzechów albo liści truskawek do truskawek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Czyli nie jest to smak czarnej porzeczki a jej liści, a to nie ma nic ze sobą wspólnego. Czy nic, to nie wiem, ale na pewno w materiałach od sensora pojawia się ten zapach jako aromat liści czarnej porzeczki, a nie np. soku z czarnej porzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Tomku, ja nic nie wspominałem o smaku suszonej śliwki w tym RIS-ie.Pytanie było do Kolegi Tieroo, ale jak widać nie ma jeszcze piwa kilkunastu miesięcznego, a jest taki odważny w krytyce innych. Posmak suszonej śliwki na pewno ( jak w innych RIS-ach) się pojawi.Pytałeś o moje wstępne wrażenie, to Ci odpowiedziałem.Ale nie gańmy dnia...To piwo ,jak podkreślałem,, będzie gotowe do spożywania dopiero w p o ł o w i e 2 0 1 2 r o k u , a Ty na pewno będziesz jego pierwszym (oczywiście po mnie) degustatorem. Oj kolego chyba odrobinę przesadzileś. Nie mialem nawet zamiaru krytykować. Napisałem tylko co myślałem,a krytyka jest ważna bo tylko ona pozwala się rozwijać. Po drugie, nie muszę być wieloletnim piwowarem by być piwoszem od lat. Nie piłem tego piwa nie wąchalem. Jak sobie życzysz mogę się w twojch wątkach nie odzywać. Szczęśliwego nowego roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 11 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 (edytowane) Odkopuję, Minęło Euro 2012, RIS pewnie wypity - jak wyszedł? Sam też przymierzam się do takiego potwora Edytowane 11 Lipca 2012 przez obywatelLC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwojan Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Taki fajny tytuł , a upadł 8 lat temu:). Pytanko czy na te składniki poniżej chmielu aby nie za malo ?. Bede wdzieczny za wszelkie porady odnośnie receptury. Warka okolo 25 litrow na 3 litrowym starterze. 40.00 L Poland Spring (R) Woda 1 - - 9.00 kg Pale Ale Weyermann (6.0 EBC) Słód 2 60.2 % 6.22 L 2.00 kg Cara Crisp (30.0 EBC) Słód 3 15.0 % 1.30 L 1.00 kg Light Munich (22.0 EBC) Słód 4 7.5 % 0.65 L 1.00 kg Oats, Malted (2.0 EBC) Słód 5 7.5 % 0.65 L 0.50 kg Amber Crisp (70.0 EBC) Słód 6 3.8 % 0.33 L 0.20 kg Carafa III (1034.2 EBC) Słód 7 1.5 % 0.13 L 0.20 kg Carawheat R Weyermann (120.0 EBC) Słód 8 1.5 % 0.13 L 0.20 kg Castle Chocolate (900.0 EBC) Słód 9 1.5 % 0.13 L 0.20 kg Chocolate Wheat Malt (788.0 EBC) Słód 10 1.5 % 0.13 L 50.00 g Columbus (Tomahawk) [14.00 %] - Gotowanie 70.0 min Chmiel 11 45.3 IBUs - 50.00 g Bramling Cross [6.00 %] - Gotowanie 30.0 min Chmiel 12 14.4 IBUs - 50.00 g Mosaic (HBC 369) [12.25 %] - Gotowanie 10.0 min Chmiel 13 13.9 IBUs - 2.0 pkg FM Irlandzkie Ciemnosci (Fermentum Mobile #) Drożdże 14 - - 100.00 g Whiskey Oak Chips (Cichej 7.0 days) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 3 godziny temu, piwojan napisał: Taki fajny tytuł , a upadł 8 lat temu:). Pytanko czy na te składniki poniżej chmielu aby nie za malo ?. Bede wdzieczny za wszelkie porady odnośnie receptury. Warka okolo 25 litrow na 3 litrowym starterze. 40.00 L Poland Spring (R) Woda 1 - - 9.00 kg Pale Ale Weyermann (6.0 EBC) Słód 2 60.2 % 6.22 L 2.00 kg Cara Crisp (30.0 EBC) Słód 3 15.0 % 1.30 L 1.00 kg Light Munich (22.0 EBC) Słód 4 7.5 % 0.65 L 1.00 kg Oats, Malted (2.0 EBC) Słód 5 7.5 % 0.65 L 0.50 kg Amber Crisp (70.0 EBC) Słód 6 3.8 % 0.33 L 0.20 kg Carafa III (1034.2 EBC) Słód 7 1.5 % 0.13 L 0.20 kg Carawheat R Weyermann (120.0 EBC) Słód 8 1.5 % 0.13 L 0.20 kg Castle Chocolate (900.0 EBC) Słód 9 1.5 % 0.13 L 0.20 kg Chocolate Wheat Malt (788.0 EBC) Słód 10 1.5 % 0.13 L 50.00 g Columbus (Tomahawk) [14.00 %] - Gotowanie 70.0 min Chmiel 11 45.3 IBUs - 50.00 g Bramling Cross [6.00 %] - Gotowanie 30.0 min Chmiel 12 14.4 IBUs - 50.00 g Mosaic (HBC 369) [12.25 %] - Gotowanie 10.0 min Chmiel 13 13.9 IBUs - 2.0 pkg FM Irlandzkie Ciemnosci (Fermentum Mobile #) Drożdże 14 - - 100.00 g Whiskey Oak Chips (Cichej 7.0 days) 4,5% palonych słodów? za mało. Płatki owsiane bym wyrzucił i w ich miejsce dał palone słody, w sumie ten amber też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwojan Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Ile % palonych sugerujesz dac? Platki daje bo fajnie filtracja z nimi idzie mi. chmiele ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 Palonych ja bym dal z 15% starter 3l to trochę kiepski pomysł. Do ciężkich piw to gestwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwojan Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 5 godzin temu, Juniorek napisał: Palonych ja bym dal z 15% starter 3l to trochę kiepski pomysł. Do ciężkich piw to gestwa Dzięki za odpowiedz . Palonych dam więcej. Jeśli chodzi o starter , to zrobilłem juz jednego RIS-a z innego przepisu na tych drożdżach i takim starterze. Zjadły z 1.130 do 1.025 w 2 tygodnie ,dlatego je powtarzam . Zobacz zdjęcia 9D043D3D-7197-4A35-A641-49862BA816CC.heic 57DF2916-1EEE-433A-BA92-4FEAC51BF3A8.heic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 18 godzin temu, piwojan napisał: Platki daje bo fajnie filtracja z nimi idzie mi. chmiele ok? Płatki utrudniają filtrację. Zamiast nich użyj słodu, w piwach z tak gęstym zacierem każda łuska jest na wagę złota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwojan Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 24 minuty temu, majlosz napisał: Płatki utrudniają filtrację. Zamiast nich użyj słodu, w piwach z tak gęstym zacierem każda łuska jest na wagę złota. Wklejam fotkę ,żebyś zobaczył jak one wyglądają. 1 kg łusek na wagę złota więc może Ci sie przydadzą na przyszlosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 37 minut temu, piwojan napisał: Wklejam fotkę ,żebyś zobaczył jak one wyglądają. 1 kg łusek na wagę złota więc może Ci sie przydadzą na przyszlosc we wklejonej recepturze nie było słowa o tym że są to płatki z łuską, tak czy inaczej w mojej opinii jest to strata pieniędzy bo w tej cenie masz 1kg innego słodu z łuską a efektu tego owsa nie odczujesz w takim zasypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwojan Opublikowano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 9 minut temu, majlosz napisał: we wklejonej recepturze nie było słowa o tym że są to płatki z łuską, tak czy inaczej w mojej opinii jest to strata pieniędzy bo w tej cenie masz 1kg innego słodu z łuską a efektu tego owsa nie odczujesz w takim zasypie. Również w recepturze nie bylo słowa ,ze sa to platki bez łuski. Dziękuję za Twoją opinię lecz myślę, że słodu w tej recepturze jest juz wystarczająco ,a 1kg płatek coś tam chyba jednak wniesie. Przy pierwszym Risie filtracja trwala okolo 30 minut, a i piana fajna w piwie powstala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się