Skocz do zawartości

Russian imperial stout


mario

Rekomendowane odpowiedzi

Tomku, ja nic nie wspominałem o smaku suszonej śliwki w tym RIS-ie.

Pytanie było do Kolegi Tieroo, ale jak widać nie ma jeszcze piwa kilkunastu miesięcznego, a jest taki odważny w krytyce innych.

Posmak suszonej śliwki na pewno ( jak w innych RIS-ach) się pojawi.Pytałeś o moje wstępne wrażenie,

to Ci odpowiedziałem.Ale nie gańmy dnia...To piwo ,jak podkreślałem,, będzie gotowe do spożywania dopiero

w p o ł o w i e 2 0 1 2 r o k u , a Ty na pewno będziesz jego pierwszym (oczywiście po mnie) degustatorem.;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tomku, ja nic nie wspominałem o smaku suszonej śliwki w tym RIS-ie.

Pytanie było do Kolegi Tieroo, ale jak widać nie ma jeszcze piwa kilkunastu miesięcznego, a jest taki odważny w krytyce innych.

Posmak suszonej śliwki na pewno ( jak w innych RIS-ach) się pojawi.Pytałeś o moje wstępne wrażenie,

to Ci odpowiedziałem.Ale nie gańmy dnia...To piwo ,jak podkreślałem,, będzie gotowe do spożywania dopiero

w p o ł o w i e 2 0 1 2 r o k u , a Ty na pewno będziesz jego pierwszym (oczywiście po mnie) degustatorem.:beer:

Miło mi.

 

Jeszcze do tej porzeczki. Ja podejrzewam, że problem wynika z pomylenia pojęć. Nie znam co prawda tych jankeskich chmieli, ale rozumiem, że mają one aromat soku z czarnej porzeczki. Natomiast wadą jest aromat liści czarnej porzeczki, tożsamy z kocim moczem, który świadczy o obecności ketonów, związanych z utlenieniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli nie jest to smak czarnej porzeczki a jej liści, a to nie ma nic ze sobą wspólnego.

Czy nic, to nie wiem, ale na pewno w materiałach od sensora pojawia się ten zapach jako aromat liści czarnej porzeczki, a nie np. soku z czarnej porzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tomku, ja nic nie wspominałem o smaku suszonej śliwki w tym RIS-ie.

Pytanie było do Kolegi Tieroo, ale jak widać nie ma jeszcze piwa kilkunastu miesięcznego, a jest taki odważny w krytyce innych.

Posmak suszonej śliwki na pewno ( jak w innych RIS-ach) się pojawi.Pytałeś o moje wstępne wrażenie,

to Ci odpowiedziałem.Ale nie gańmy dnia...To piwo ,jak podkreślałem,, będzie gotowe do spożywania dopiero

w p o ł o w i e 2 0 1 2 r o k u , a Ty na pewno będziesz jego pierwszym (oczywiście po mnie) degustatorem.:beer:

Oj kolego chyba odrobinę przesadzileś. Nie mialem nawet zamiaru krytykować. Napisałem tylko co myślałem,a krytyka jest ważna bo tylko ona pozwala się rozwijać.

Po drugie, nie muszę być wieloletnim piwowarem by być piwoszem od lat. Nie piłem tego piwa nie wąchalem. Jak sobie życzysz mogę się w twojch wątkach nie odzywać.

 

Szczęśliwego nowego roku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 8 lat później...

Taki fajny tytuł , a upadł 8 lat temu:).  Pytanko czy na te składniki poniżej chmielu aby nie za malo ?.  Bede wdzieczny za wszelkie porady odnośnie  receptury.  Warka okolo 25 litrow na 3 litrowym starterze.  

 

40.00 L Poland Spring (R) Woda 1 - -
9.00 kg Pale Ale Weyermann (6.0 EBC) Słód 2 60.2 % 6.22 L
2.00 kg Cara Crisp (30.0 EBC) Słód 3 15.0 % 1.30 L
1.00 kg Light Munich (22.0 EBC) Słód 4 7.5 % 0.65 L
1.00 kg Oats, Malted (2.0 EBC) Słód 5 7.5 % 0.65 L
0.50 kg Amber Crisp (70.0 EBC) Słód 6 3.8 % 0.33 L
0.20 kg Carafa III (1034.2 EBC) Słód 7 1.5 % 0.13 L
0.20 kg Carawheat R Weyermann (120.0 EBC) Słód 8 1.5 % 0.13 L
0.20 kg Castle Chocolate (900.0 EBC) Słód 9 1.5 % 0.13 L
0.20 kg Chocolate Wheat Malt (788.0 EBC) Słód 10 1.5 % 0.13 L
50.00 g Columbus (Tomahawk) [14.00 %] - Gotowanie 70.0 min Chmiel 11 45.3 IBUs -
50.00 g Bramling Cross [6.00 %] - Gotowanie 30.0 min Chmiel 12 14.4 IBUs -
50.00 g Mosaic (HBC 369) [12.25 %] - Gotowanie 10.0 min Chmiel 13 13.9 IBUs -
2.0 pkg FM Irlandzkie Ciemnosci (Fermentum Mobile #) Drożdże 14 - -
100.00 g Whiskey Oak Chips (Cichej 7.0 days)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, piwojan napisał:

Taki fajny tytuł , a upadł 8 lat temu:).  Pytanko czy na te składniki poniżej chmielu aby nie za malo ?.  Bede wdzieczny za wszelkie porady odnośnie  receptury.  Warka okolo 25 litrow na 3 litrowym starterze.  

 

40.00 L Poland Spring (R) Woda 1 - -
9.00 kg Pale Ale Weyermann (6.0 EBC) Słód 2 60.2 % 6.22 L
2.00 kg Cara Crisp (30.0 EBC) Słód 3 15.0 % 1.30 L
1.00 kg Light Munich (22.0 EBC) Słód 4 7.5 % 0.65 L
1.00 kg Oats, Malted (2.0 EBC) Słód 5 7.5 % 0.65 L
0.50 kg Amber Crisp (70.0 EBC) Słód 6 3.8 % 0.33 L
0.20 kg Carafa III (1034.2 EBC) Słód 7 1.5 % 0.13 L
0.20 kg Carawheat R Weyermann (120.0 EBC) Słód 8 1.5 % 0.13 L
0.20 kg Castle Chocolate (900.0 EBC) Słód 9 1.5 % 0.13 L
0.20 kg Chocolate Wheat Malt (788.0 EBC) Słód 10 1.5 % 0.13 L
50.00 g Columbus (Tomahawk) [14.00 %] - Gotowanie 70.0 min Chmiel 11 45.3 IBUs -
50.00 g Bramling Cross [6.00 %] - Gotowanie 30.0 min Chmiel 12 14.4 IBUs -
50.00 g Mosaic (HBC 369) [12.25 %] - Gotowanie 10.0 min Chmiel 13 13.9 IBUs -
2.0 pkg FM Irlandzkie Ciemnosci (Fermentum Mobile #) Drożdże 14 - -
100.00 g Whiskey Oak Chips (Cichej 7.0 days)

4,5% palonych słodów? za mało. Płatki owsiane bym wyrzucił i w ich miejsce dał palone słody, w sumie ten amber też.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Juniorek napisał:

Palonych ja bym dal z 15% starter 3l to trochę kiepski pomysł. Do ciężkich piw to gestwa 

Dzięki za odpowiedz . Palonych dam więcej. Jeśli chodzi o starter , to  zrobilłem juz jednego RIS-a z innego przepisu  na tych drożdżach i takim starterze. Zjadły z 1.130 do 1.025  w 2 tygodnie ,dlatego je powtarzam . Zobacz zdjęcia :)   

07EC5C4B-213B-4353-ADFF-33C4D591013D.jpeg

9D043D3D-7197-4A35-A641-49862BA816CC.heic 57DF2916-1EEE-433A-BA92-4FEAC51BF3A8.heic

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, piwojan napisał:

Platki daje bo fajnie filtracja z nimi idzie mi. chmiele ok?

Płatki utrudniają filtrację. Zamiast nich użyj słodu, w piwach z tak gęstym zacierem każda łuska jest na wagę złota.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, majlosz napisał:

Płatki utrudniają filtrację. Zamiast nich użyj słodu, w piwach z tak gęstym zacierem każda łuska jest na wagę złota.

 Wklejam fotkę ,żebyś zobaczył jak one wyglądają. 1 kg łusek na wagę złota więc  może Ci sie przydadzą  na przyszlosc :D

684ABBFC-C610-4E88-8053-9B2E56DFB7F5.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

37 minut temu, piwojan napisał:

 Wklejam fotkę ,żebyś zobaczył jak one wyglądają. 1 kg łusek na wagę złota więc  może Ci sie przydadzą  na przyszlosc :D

684ABBFC-C610-4E88-8053-9B2E56DFB7F5.jpeg

we wklejonej recepturze nie było słowa o tym że są to płatki z łuską, tak czy inaczej w mojej opinii jest to strata pieniędzy bo w tej cenie masz 1kg innego słodu z łuską a efektu tego owsa nie odczujesz w takim zasypie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, majlosz napisał:

we wklejonej recepturze nie było słowa o tym że są to płatki z łuską, tak czy inaczej w mojej opinii jest to strata pieniędzy bo w tej cenie masz 1kg innego słodu z łuską a efektu tego owsa nie odczujesz w takim zasypie.

Również w recepturze nie bylo słowa ,ze sa to platki bez łuski. :) Dziękuję za Twoją opinię lecz myślę, że słodu w tej recepturze jest juz wystarczająco ,a 1kg płatek coś tam chyba jednak wniesie. Przy pierwszym Risie filtracja trwala okolo 30 minut, a i piana fajna w piwie powstala. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.