wilko Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 #5 Kolońska kolarka, zlana na cichą 17.02.2012, przy niepełnych 4°Blg, po 11 dniach fermentacji przy temperaturze otoczenia 17-19°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilko Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 #5 Kolońska kolarka rozlana 01.03.2012, z dodatkiem cukru 5,6 g/l. Na cichej była praktycznie 2 tyg, w temperaturach 13-19°C, zależy jak silne przeciągi się robiły. Ostatecznie zeszła do 3,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilko Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Na opróżnienie magazynu, coś koło 15 l 15°Blg. Szkoda, że jęczmienia nie ma więcej, bo mam chęć na stouta. Zasyp pilzneński - 3,5 kg crystal 145 - 0,25 kg CaraAroma - 0,2 kg jęczmień palony - 0,2 kg Zacieranie jeżeli kołdra na tyle dobrze zaizoluje 70 -> 65°C przez 120' Gotowanie 60' jakoś w dwóch porcjach Perle - 35 g Fermentacja gęstwa S-33 po kolarce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilko Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Warka #6 Gruba guma, warzone 03.03.2012. Z resztek zapasów surowcowych, coś na kształt Foreign Extra Stout. pilzneński - 3,5 kg crystal 145 - 0,25 kg CaraAroma - 0,2 kg jęczmień palony - 0,2 kg Zacieranie w fermentorze owiniętym kołdrą. Jęczmień palony dodany po 80', bo akurat wtedy mnie podkusiło zrobić kontrolny pomiar temperatury. 12 l - 77°C 130' - 67-61°C + 10 l 90°C na wygrzew. Czas roztył się z planowanych 120' bo za późno wystartowałem z grzaniem wody. Filtracja + 5 l wody Bezproblemowa, mimo niedelikatnego dolania wygrzewowych 10 l wody i rozpoczęciu spuszczania niedługo po tym. Zwróciłem ledwie 1 l i już szło czysto. Wysładzałem do uzyskania 18 l brzeczki, pozostałe około 1,5 - 2 l cienkusza stanie się napojem słodowym na gaszenie pragnienia po rowerowym wracaniu z pracy. Gęstości na tym etapie ponownie nie mierzona. Próbówki dalej brak. Chmielenie 60' 0' - ~35 g Perle Zrezygnowałem z dzielenia na dwie porcje. Osady odwirowane na ciepło, studzenie balkonowe. Fermentacja gęstwa S-33 po poprzedniej warce Temperatura brzeczki przy zaszczepieniu - 26°C, w pomieszczeniu 18°C. Drożdże wyjąłem z lodówki dzień wcześniej. Rozbudzone, na mój nos, pachniały nieciekawie, ale to mój pierwszy raz z gęstwą, więc uznałem, że co ja się tam znam i tak ma właśnie być. Niech będzie dobrze. Gęstość brzeczki po korekcji 15,3°BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilko Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) #6 Gruba guma, zlana na cichą 11.03.2012, po 8 dniach fermentacji przy temperaturze otoczenia 18-19°C. Tym razem bez pomiaru gęstości bo piwa okazało się zbyt mało i balingomierz nie daje rady się zanurzyć w fermentorze. Wszystko przez to, że ulałem dwie butelki na szybkie nagazowanie przed 17 marca. Edytowane 11 Marca 2012 przez wilko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilko Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 (edytowane) #6 Gruba guma rozlana 16.03.2012, z dodatkiem cukru 4 g/l. Temperatury na cichej miała w granicach 17 - 19°C. Odfermentowała do 4,8°Blg. Edytowane 16 Marca 2012 przez wilko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się