goral89 Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Czy mozna chmielic na zimno w temp 3-5 stopni celcjusza. W 10 efekt jest lepszy niz w temp 18, ale jak to wplynie na aromat w tak niskich temperatuach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Wczoraj akurat wspomniał o tym Udo Grubbe. W tak niskiej temperaturze absorbcja olejków będzie mniejsza a co za tym idzie i aromatu w piwie będzie mniej. Edytowane 13 Marca 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Wczoraj akurat wspomniał o tym Udo Grubbe. W tak niskiej temperaturze absorbcja olejków będzie mniejsza a co za tym idzie i aromatu w piwie będzie mniej. Dlatego tez chmielac w niskiej temperaturze należy wydłużyć czas chmielenia Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Trzymam w lodówce american wheat w temp 5 stopni. Czy chmielenie na zimno "na zimno" daje lepsze efekty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Przeczytaj ostatnie 3 posty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Przeczytaj ostatnie 3 posty... ale wstyd, nie zwróciłem uwag. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Dokładnie o tym etapie myślałem, tyle że mówi się głównie o chmieleniu na cichej, stąd pytanie o różnice Chmieli się na cichej, niezależnie czy przelewasz do innego fementora czy nie. A techniczny termin to "chmielenie na zimno" a nie "na cichej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 łomatko, gratuluję platynowej łopatki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się