singerek Opublikowano 22 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Kolejne wspólne warzenie w Omercie. Tym razem postaramy się przygotować wee heavy. Planujemy użyć: - 5kg słodu pale ale - 1 kg słodu monachijskiego I - 0,5 kg słodu Caramunich II - 0,1 kg jęczmienia palonego - drożdże Wyeast Scottish Ale - chmiel East Kent Goldings 50g Oczywiście warzenie połączone będzie z degustacją stouta z poprzedniego pokazu. Zaczynamy o godzinie 17 Wszystkich chętnych zapraszamy. Prosimy o potwierdzenie obecności na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toto Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Uwarzone. Skład jak w pierwszym poscie. Zasyp (bez jęczmienia palonego) do 21 litrów wody z kranu. Zacieranie: 65 minut w temperaturze 69 stopni. Po zacieraniu (a przed podgrzaniem) dodany jęczmień palony. Podgrzane do 77 stopni. Po przełożeniu do filtratora 15 minut na ułożenie złoża. Filtracja bez problemu, otrzymano 29 litrów. Gotowanie: 90 minut. Chmielenie: 40 g East Kent Goldings (granulat, 4,8 %) na 75', 10 g East Kent Goldings (j.w.) na 15'. Po gotowaniu wyszło 21 litrów 18 Blg. Zadane Wyeast 1728 Scottish Ale. Przewidywana goryczka 20 IBU. Barwa wg wyliczeń 23 SRM (45,5 EBC) - na skutek dłuższego gotowania będzie pewnie trochę ciemniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieja Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 (edytowane) Kilka zdjęć z tego warzenia http://www.wiejaczka.pl/pokaz-wazenia-piwa-pub-omerta/ Edytowane 5 Października 2010 przez wieja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 (edytowane) Co oni tam ważyli? Brzęczkę? (Brzęczka w pełnej krasie) Edytowane 5 Października 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 swoją drogą muszę podpytać o techniczne problemy z warzeniem w lokalu, bo sam zamierzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się