Skocz do zawartości

Wielickie - Górnicze


MetalMental

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie !

Planujemy z kolegami stworzyć unikatową (na skalę mojego otoczenia :)) "markę" piwa.

Będzie to nasz pierwszy browar, więc planujemy kupić jakiegoś brew-kita.

Czy możecie doradzić drodzy forumowicze coś ciekawego co kojarzyło by się, było mocno powiązane z górnictwem ?

Naszym skromnym zdaniem powinno to być piwo mocne, ciemne, z średnią goryczką.

Polećcie jakiś fajny brew-kit na początek :)

 

ps. Z góry przepraszam jeśli napisałem w złym dziale...

Dopiero zapoznaję się z zasadami forum.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Dortmunder_13Blg_-_zestaw_surowcow_wersja_srutowana&przedm=7041117&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183249%2F1594578&sortuj=kod

 

Sam opis wskazuje, tyle że to nie puszka...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeśli chcecie zrobić mocne piwo z puchy to dodajcie mniej wody, wyjdzie większy ekstrakt. Puchy zazwyczaj są na 22-23 litry 11Blg. Możecie pokusić się kupienie małej ilości palonego słodu, wymoczyć go z zimnej wodzie, zagotować i dodać do piwa dla koloru.

 

Jeśli macie duży garnek możecie spróbować uwarzyć piwo na ekstraktach, nachmielić je i dodać ziaren specjalnych np palonego jęczmienia albo ekstraktu barwiącego.

 

Jeśli chcecie ciemne mocne piwo to albo trochę mocniejszy porter albo Foreign Extra Stout.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeśli chcecie zrobić mocne piwo z puchy to dodajcie mniej wody, wyjdzie większy ekstrakt. Puchy zazwyczaj są na 22-23 litry 11Blg. Możecie pokusić się kupienie małej ilości palonego słodu, wymoczyć go z zimnej wodzie, zagotować i dodać do piwa dla koloru.

 

Jeśli macie duży garnek możecie spróbować uwarzyć piwo na ekstraktach, nachmielić je i dodać ziaren specjalnych np palonego jęczmienia albo ekstraktu barwiącego.

 

Jeśli chcecie ciemne mocne piwo to albo trochę mocniejszy porter albo Foreign Extra Stout.

Mamy całkiem pokaźny gar, nie wiem dokładnie ile tam litrów wlezie ale sądząc po gabarytach to sporo :)

Ahh zapomniałem zaznaczyć że właśnie nie chcemy czegoś typu porter.

Ale muszę poczytać o tym drugim, chyba nie będzie to zły pomysł :)

Doradźcie swoją drogą czy ekstrakty WES'a się sprawdzają.

np. ten http://www.homebrewing.pl/piwo-domowe-ciemne-piwes05-stout-17kg-p-127.html

 

Dzięki wielkie z góry :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Naszym skromnym zdaniem powinno to być piwo mocne, ciemne, z średnią goryczką.

Jeżeli macie czas, to możecie wpaść jutro (wtorek, od 17.00) do pubu Omerta w Krakowie (Kazimierz, ul. Kupa 3). Będziemy warzyć wspólnie akurat coś ciemnego, mocnego i z umiarkowaną goryczką (szkockie wee heavy). Wprawdzie nie z puchy, tylko z zacieraniem, ale może akurat uda nam się Was zainspirować do tego sposobu warzenia.

Edytowane przez toto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.