Skocz do zawartości

[Docent]Saga Harpagana z PolskieMinibrowary w Browarze Nieczajna!


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

15 lipca 2022 roku pojawiłem się w Browarze Nieczajna, by zrealizować wspólny z Browarem Harpagan piwny projekt! Gdy podczas ostatniej edycji Beer Geek Madness, Pan Pener zapytał czy miałbym chęć uwarzyć kooperacyjne piwo, nie widziałem opcji odmowy. Tym bardziej że miała być to pozycja w serii Saga Harpagana obejmująca wyłącznie klasykę. A skoro klasyka, to od razu na myśl przyszła mi czeska desitka. Drugą myślą było – jak to elegancko stuningować, by nie było standardowo? Pomyślałem o dodatku ryżu podbijającym wytrawność, a przez to i chmielowy charakter. A skoro chmiel, to dlaczego nie użyć naszych odmian, na przykład Tomyskiego i Oktawii? I tak zamysł na piwo był już gotowy.

Poprzedniego dnia gościłem w Jeżyckim Browarze Piwnicznym „Pener”, o tym niedługo. Mimo spożywanych wysokich woltaży, Pan Pener dotarł do odległego o ok. 30 km Browaru Nieczajna z samego rana i od razu rozstawił myśliwski kociołek z zawartością przeznaczoną na długie duszenie na wolnym ogniu. Wory z zasypem dzielnie obsłużył pomagający w browarze Łukasz ‚Suseł’ Szymański, dzięki! Mi przyszło wrzucić chmiel, ale też i pomachać trochę szuflą przy wywalaniu młóta z kadzi filtracyjnej.

W międzyczasie z Markiem z Browaru Nieczajna udaliśmy się na strzelnicę. O tym i o wizycie w browarze również będzie w osobnym materiale.

Gdy po powrocie spróbowałem przetaczanej do fermentora brzeczki byłem naprawdę zaskoczony. Tak mało słodkiej brzeczki w życiu nie próbowałem. Nawet i trochę goryczki było już wyczuwalne. Zapowiada się naprawdę wytrawnie i sesyjnie! Do tego Pan Pener nałożył już duszone kilka dobrych godzin ragout w idealnie wpasowujące się w klimat prlowskie kufle. Podlane miejscowym porterem mięsiwo było pierwsza klasa! Ultra delikatne i dosłownie rozpadające się w ustach. Oby wspólne piwo tak mistrzowsko wyszło jak to danie Pana Penera!

Po warzeniu udaliśmy się na poznańskie kranoszwendanie. Z Susłem w Domu Piwa zrealizowaliśmy kolejny odcinek Muzeum Polskiego Craftu, a w Piwnej Stopie wypiliśmy urodzinowe zdrowie Stefana. Zresztą sami zobaczcie w jak wybornym towarzystwie.

Podziękowania dla Penera i Seby z Harpagana, Marka z Browaru Nieczajna, Susła i całej ekipy z piątkowego kranoszwendania. Do następnego!

A na wideo mówimy czego i kiedy możecie się spodziewać!

20220715_071737.jpg?w=116&h=150 20220715_075800.jpg?w=134&h=150 20220715_134316.jpg?w=150&h=84 20220715_135205.jpg?w=150&h=84 20220715_140805.jpg?w=150&h=84 20220715_140857.jpg?w=150&h=84 20220715_140922.jpg?w=150&h=84 20220715_144904.jpg?w=150&h=84 20220715_151912.jpg?w=150&h=84 20220715_172522.jpg?w=150&h=84 20220715_172559.jpg?w=150&h=84 20220715_172706.jpg?w=150&h=84 20220715_173839.jpg?w=150&h=84 20220715_173937.jpg?w=112&h=150 20220715_174004.jpg?w=150&h=150 20220715_212748.jpg?w=150&h=84 20220715_232514.jpg?w=150&h=112

View the full article

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.