blaat Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Witam. Uwarzyłem sobie ostatnio swoją pierwszą warkę z brew-kita, australijski lager, i wszystko fajnie - bardzo smakowite wyszło. Natomiast chciałbym teraz sobie zrobić warkę z zacieraniem, ale mam problem: nie bardzo wiem co by mi mogło smakować - nie mam zielonego pojęcia jak się różni smakiem pale ale od indian ale, belgijskie od stouta itd. - oczywiście mogę sobie o tym teoretycznie poczytać, ale wiadomo, to nie to samo. Pytanie: jak do tego podejść ? czy są jakieś marki które "klasycznie" reprezentują dany rodzaj piwa ? czy znajdę w Krakowie jakiś sklep z wszystkimi/większością rodzajów, coby sobie zdanie wyrobić ? może są organizowane jakieś zjazdy/degustacje na których są prezentowane wszystkie rodzaje piwa ? Z góry dzięki za naprowadzenie Pozdrawiam, Tomek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Najlepiej na początek wybrać coś prostego. Spróbuj też uwarzyć jakiegoś lagera - będziesz miał porównanie czym się różni brew-kit od zacierania. W homebrewing.pl jest kilka zestawów składników wraz z instrukcją warzenia. Powinieneś coś znaleźć dla siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 najważniejsze, i to jest kwestia wyjściowa, musisz określić jakie smaki cię interesują, później można dopasowywać style. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Przy zestawach surowców w sklepach internetowych są jakieś opisy, z których można wysnuć jakieś wnioski. Sklepów w Krakowie szukaj przez odpowiedni wątek na forum Browar.biz (Piwo, gdzie -> sklepy z piwem). Ja się opieram na ofercie Almy, nie ma tam wiele, ale chyba mam wyobraźnię smakową i potrafię sobie wyobrazić jak piwo ma smakować. No i zawsze pozostają zasoby innych piwowarów domowych, wpadniesz do któregoś, to cię poczęstuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Najlepiej na początek wybrać coś prostego. Spróbuj też uwarzyć jakiegoś lagera - będziesz miał porównanie czym się różni brew-kit od zacierania. W homebrewing.pl jest kilka zestawów składników wraz z instrukcją warzenia. Powinieneś coś znaleźć dla siebie. Akurat ten gatunek uważam za wymagający i obnażający wszelakie błędy i niedociągnięcia podczas "produkcji". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 (edytowane) W Auchan jest z tego co ostatnio widziałem/korzystałem duży wybór piw. Typowy Irish Stout - to np Guinnes (butelkowy - bo w domu takiego jak w pubie/puszce nie zrobisz) pszeniczne - dla przykładu Paulaner Hefe-Weissbier pszeniczne ciemne - Paulaner Dunkel India Pale Ale - np Old Empire (chmielone tak, że aż po 2 dniach czułem zalegający na dnie żołądka chmiel) tak by można bez końca... W Auchan kupiłem smacznego bittera - Young's Bitter, są też ale z tego browaru (London Ale), mają też masę belgijskich piw. Link na browar.biz gdzie mają rozpracowane sklepy: http://www.browar.biz/forum/archive/index.php/t-54785.html Charakterystyka ważniejszych gatunków i stylów piwa Zestawienie stylów piw Edytowane 28 Września 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Ze sklepów z piwem w krk proponuję strefę piwa na krowoderskiej. Sprzedawca dobrze ci doradzi, nie mówiąc już o tym że sam warzy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Większość sprzedawanych w sklepie piw to jasne lagery, natomiast mniej popularne marki, jak choćby piwa typu ale, kosztują majątek;) Druga sprawa to metoda produkcji tych piw - filtracja, pasteryzacja i o zgrozo HGB. To powoduje, że piwa sklepowe, poza nielicznymi wyjątkami, będą znacznie różnić się od tych domowych niestety (a może stety) na niekorzyść. Tak więc najlepiej uczynisz jak zaczniesz sam warzyć, a z opisu zestawów dobierzesz mniej więcej te style które lubisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Najlepiej na początek wybrać coś prostego. Spróbuj też uwarzyć jakiegoś lagera - będziesz miał porównanie czym się różni brew-kit od zacierania. Akurat ten gatunek uważam za wymagający i obnażający wszelakie błędy i niedociągnięcia podczas "produkcji". Jak wszystkie piwa o czystym smaku i aromacie, gdzie nie ma czym przykryć niedoróbek. Koelsch to kolejny z nich i chyba moim błędem było zabranie się za niego już w 2 zacieranej warce, bo wyszedł potężnie przechmielony z powodu kulejącej jeszcze wydajności. To że się prosto zaciera to nie znaczy, że łatwo jest go zrobić. Na początek - pszenice (jasna, ciemna), bitter i inne jasne angliki, belgijskie jasne ale, jakiś bezstylowiec jasny. Pszenice są dobre, bo można nie przelewać na cichą, więc a) podstawowy zestaw z 2 fermentorami wystarczy i b) mniejsze szanse na infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Warto też rozważyć szkolenie sensoryczne (sam rozważam ) - spróbujesz gatunków przeróżnych i najprawdopodobniej wyjdzie to sporo taniej niż warzenie metodą prób i błędów Aczkolwiek ja raczej polecam warzenie i sprawdzanie - gdybym miał do dyspozycji 1 butelkę wędzonego piwa, to bym w życiu nie polubił, a tak pi pierwszej skrzynce oswoiłem smak i teraz bardzo mi taki wynalazek podchodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się