trol Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Mam pytanie do doświadczonych kolegów,jak długo mogę trzymać brzęczkę w fermentatorze po pierwszej burzliwej fermentacji (zakończyła się wczoraj) a rozlewać chcę do butelek w poniedziałek lub wtorek?Brewkit pilsner Edytowane 30 Września 2010 przez trol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Od kiedy piwo masz w fermentorze?? Tzn kiedy mieszałeś składniki/zadawałeś drożdże. Piwo po tygodniu zwykle jest gotowe. Więc jeśli w poniedziałek zaczynałeś to w poniedziałek/wtorek (teoretycznie) możesz butelkować. Ile dni trwała ferm.burzliwa?? Edytowane 30 Września 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trol Opublikowano 30 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 fermentacja trwała prawie 2 doby a składniki mieszałem w sobotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Szybko jakoś. W jakiej temperaturze się to odbywało?? Masz termometr na fermentorze?? Bo jak ferm.ustała z jakiś przyczyn (np zbyt niska temperatura) to piwo jeszcze nie odfermentowało całkowicie. Masz cukromierz by zmierzyć czy °Blg spadło do poziomu zalecanego w instrukcji brew-kita?? Sprawdź czy °Blg nie jest zbyt wysokie i czy spada w następnych dniach. (pamiętaj by cukromierz zdezynfekować !!! - jeśli będziesz go wkładał do fermentora) Edytowane 30 Września 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trol Opublikowano 30 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 ok. sprawdzę dzisiaj zawartośc cukru,a temperatura fermentacji ok.24 stopnie,czym w warunkach domowych zdezynfekować cukromierz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Jak było 24°C to stawiam, ze odfermentowało (w rurce musiało wesoło bulgotać). Wg mnie najpóźniej w poniedziałek lejesz do butelek. Masz spirytus albo wódkę?? Tym dobrze zdezynfekujesz szklany cukromierz. Jak w domowym barku pustki... umyj cukromierz w wodzie (przepłucz) i wsadź go gdzieś na kilkanaście minut w opary pirosiarczynu lub OXI (czy co tam masz do dezynfekcji sprzętu) -jak masz drugi fermentor to na dno nalej 2 litry letniej wody dodaj małą łyżeczkę preparatu (piro lub OXI) rozmieszaj, wstaw tam cukromierz i zamknij dekiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trol Opublikowano 30 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 wielkie dzięki za pomoc. Jeszcze jedno pytanie co dawać do butelek do drugiej fermentacji zawsze dawałem cukier ale podobno lepsza jest glukoza,znalazłem też na allegro drażetki chba sacharozy specjalnie 3gramowe podobno najlepsze. http://allegro.pl/nowosc-dropsy-fermentacyjne-wygodne-piwo-domowe-i1249282379.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Glukoza jest bardzo dobra. Możesz kupić w zwykłym sklepie czy markecie (możesz kupić na zapas ze 4 paczki): Te cukierki fermentacyjne polecam gorąco, sam ich używam. Po godzinie (niecałej) są już rozpuszczone, tylko raz wystarczy potem przewrócić butelkę do góry dnem by całkowicie rozmieszać pływający na dnie butelki "syropek". Możesz zamówić kilka paczek. Jak nie dojdą do poniedziałku to użyj glukozy lub cukru... brązowego (taki mały eksperyment - podobno czuć lekką zmianę smaku na plus). Edytowane 30 Września 2010 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trol Opublikowano 30 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Wielkie dzięki:okey: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 W ramach eksperymentu możesz do połowy butelek dać glukozę a do połowy brązowy cukier... zobaczysz czy czuć różnicę. Sam jestem ciekaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się