DeeCann Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Witam Kolejna warka w toku. Tym razem pszeniczne ze słodu ... z wykorzystaniem drożdży Safbrew wb-06. I teraz tak, na instrukcji warzenia mam napisane aby je rozsypać na powierzchni młodego piwka i nie mieszać. Ale że jestem ciekawski to znalazłem specyfikację tych drożdży i tam napisane jest zupełnie co innego, czyli najpierw rehydrytacja i dodanie drożdży do brzeczki, ewentualnie rozsypanie ich na powierzchni i po 30 minutach wymieszanie. No i mam problem ... 3 metody. Czy stosowanie tych drożdży zależne jest od "materiałów" wykorzystywanych ( różnie dla ekstraktów, różnie dla słodów ) ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Stosowałem już chyba wszystkie trzy metody i każda działała. A rozsypanie jest najprostsze. Dla zwykłego piwa wystarczy gorzej przy jakimś mocniejszym ale wtedy i tak lepszy starter. Edit: po zastanowieniu to jednak zawsze wymieszałem albo dawałem na dno fermentatora i dopiero potem schłodzone piwo przelewałem. Ale chyba nie powinno być problemu nawet bez tego. rehydratacje robiłem raz i jakoś średni mi to wyszło (nie chciało się wymieszać i same gródki powychodziły) i bałem się że przy tym zainfekowałem i więcej tego nie robiłem. Edytowane 30 Września 2010 przez kretu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki#Dro.C5.BCd.C5.BCe_suche.2C_rehydratacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 30 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Reasumując, "powinno się móc ale bez potrzeby" Ok ... dzięki za linka i rady pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 30 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Sorry że mogłem w błąd wprowadzić lepiej słuchaj codera:P Choć jak na razie robiąc na lenia bez rehydratacji kwasów nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Ja tylko dodam, że po rehydratyzacji drożdże szybciej startują, co zmniejsza ryzyko infekcji. Sama rehydratyzacja nie jest pracochłonna, choć czasem może trwać dość długo. Tak czy inaczej, wydaje mi się, że warto ją stosować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się