Skocz do zawartości

Warka nr 15 coś czarnego gdzie by to przypiąć ?


ERIC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dziś popełniłem (raczej to już wczoraj ) warkę nr 15 a w niej

4 kg Pale Ale Maris Otter malt

0.4 kg Crystal malt

0.1 kg Black malt

0.25 kg Płatków owsianych

20 g Target (chmiel goryczkowy) szyszki

40 g Lubelski ( chmiel aromatyczny) granulat

drożdże Safale US-05

Zacieranie

40 min w tem 64 C

30 min w tem 72 C

Podgrzanie do 81 C filtracja + wysładzanie

Chmielenie

 

0-60 min 20g Target (goryczkowy)

50-60 min 20g Lubelski (aromatyczny)

60-0 studzenie 20g Lubelski (aromatyczny)

24 litry 1046|OG + 2 litry do refermentacji

 

A teraz pytanie co z tego wyjdzie ? Popełniam tę warkę po raz drugi a za pierwszym razem bardzo smakowała mi jak i rodzince wiec pytanie czysto teoretyczne pod co to piwko podpiąć czy to podchodzi pod Guinnessa czy coś innego? Chodzi bardziej o nazwę (styl) ponieważ już wiem ze będę warzył to piwko naprzemiennie z (psełdo) lagerem niestety brak piwnicy i odpowiedniej temperatury (byle do zimy)

Pozdrawiam wszystkich domowych piwowarów.

Eric

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na stouta to zdecydowanie za jasne. No i brak jęczmienia palonego w zasypie...

 

Jeśli się upierać, żeby przyporządkować to do jakiegoś stylu to myślę, że to będzie to coś pomiędzy Brown Ale a Brown Porter. Chyba bliżej ku temu pierwszemu...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.