ERIC Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Witam dziś popełniłem (raczej to już wczoraj ) warkę nr 15 a w niej 4 kg Pale Ale Maris Otter malt 0.4 kg Crystal malt 0.1 kg Black malt 0.25 kg Płatków owsianych 20 g Target (chmiel goryczkowy) szyszki 40 g Lubelski ( chmiel aromatyczny) granulat drożdże Safale US-05 Zacieranie 40 min w tem 64 C 30 min w tem 72 C Podgrzanie do 81 C filtracja + wysładzanie Chmielenie 0-60 min 20g Target (goryczkowy) 50-60 min 20g Lubelski (aromatyczny) 60-0 studzenie 20g Lubelski (aromatyczny) 24 litry 1046|OG + 2 litry do refermentacji A teraz pytanie co z tego wyjdzie ? Popełniam tę warkę po raz drugi a za pierwszym razem bardzo smakowała mi jak i rodzince wiec pytanie czysto teoretyczne pod co to piwko podpiąć czy to podchodzi pod Guinnessa czy coś innego? Chodzi bardziej o nazwę (styl) ponieważ już wiem ze będę warzył to piwko naprzemiennie z (psełdo) lagerem niestety brak piwnicy i odpowiedniej temperatury (byle do zimy) Pozdrawiam wszystkich domowych piwowarów. Eric Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Na stouta to zdecydowanie za jasne. No i brak jęczmienia palonego w zasypie... Jeśli się upierać, żeby przyporządkować to do jakiegoś stylu to myślę, że to będzie to coś pomiędzy Brown Ale a Brown Porter. Chyba bliżej ku temu pierwszemu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ERIC Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Jeśli chodzi o kolor to jest diabelsko czarny 100g black malt robi swoje, nie wiem co za słód jest pod tą nazwą ale więcej bym na warkę nie ryzykował żeby nie smakowało przypalonym słodem. Przy następnej okazji zrobię zdjęcie jak to wygląda w kuflu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się